Çelik-Koenders Ortak Basın Toplantısı
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Türk halkı yeri geldi sadece çıplak elleriyle, yeri geldi ellerindeki imkanlarla demokrasi ve haklar adına bu girişimin karşısında durdu.
Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin "Türk halkı yeri geldi sadece çıplak elleriyle, yeri geldi ellerindeki imkanlarla demokrasi ve haklar adına bu girişimin karşısında durdu." dedi.
Dışişleri Bakanı Koenders, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile düzenlenen ortak basın toplantısında, iki ülke arasındaki ilişkilerin 400 yıl öncesine dayandığını belirterek, Hollanda'nın Türkiye'yi çok önemli bir ortak ve müttefik olarak gördüğünü ifade etti.
Türkiye ve Hollanda'nın her zaman birbirlerine doğruyu söyleyen, objektif kriterler hakkında konuşmayı ve açık diyaloğu ön plana çıkarmayı seven iki ülke olduğunu kaydeden Koenders, özellikle bu kritik dönemde söz konusu diyaloğun her zamankinden daha önemli olduğunun altını çizdi.
Koenders, "15 Temmuz darbe girişiminin ardından hemen sizlere erişerek desteğimizi ve dayanışmamızı iletmek istedik. Ben 15 Temmuz gecesini hala çok canlı bir şekilde hatırlıyorum. Gerçekten Türkiye Cumhuriyetine ve anayasal düzene karşı yapılan bu girişim, bu hain ve cani darbe girişimi bizde şok edici bir etki yaratmıştı." dedi.
Darbe girişimini bastırmak için büyük bir direnç ve kararlılıkla sokaklara çıkan halkı da sürekli takip ettiklerini kaydeden Koenders, "Yeri geldi sadece çıplak elleriyle, yeri geldi ellerindeki imkanlarla demokrasi ve haklar adına halk bu teşebbüsün karşısında durdu." diye konuştu.
Hollanda Dışişleri Bakanı, şunları kaydetti:
"Her şeyden önce o geceyi hatırlayacak olursak, darbe girişimini düşünecek olursak, bu sadece Türkiye'ye yönelik yapılmış bir saldırı veya teşebbüs olarak görülmüyor. Türkiye'de demokratik olarak seçilmiş hükümete karşı görülmüyor, aynı zamanda hukukun üstünlüğüne, anayasal düzene karşı bir saldırı olarak görüldüğü için asla kabul edilmez bir saldırı olarak görüyoruz. Şiddetli ifadelerle bunu kınıyoruz. Bunun arkasındaki kişiler ve faillerle ilgili olarak da tabii ki hiç kimse hukukun üstünde olamaz, herkes kendi yaptığı eylemlerden dolayı mahkemeler önünde hesap vermek zorundadır."
Türkiye'nin şu anda başka tehditlerle de mücadele ettiğini söyleyen Koenders, "Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, hukukun üstünlüğü, anayasallık, tüm bu konularda bizler objektif kriterler çerçevesinde görüşmelerin devam ettirilmesinden yana olduğumuzu ifade ediyoruz. Hem Hollanda adına hem AB kurumları, Avrupa Konseyi için bu objektif kriterlere dayalı bu konular etrafındaki stratejik diyaloğun devamını çok önemsiyoruz." şeklinde konuştu.
Koenders, gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile de görüşme fırsatı yakaladığını ve meclisin o gece bombalanmasından kaynaklanan hasarı da gördüğünü söyledi.
"Gerçekten etkilenmemek mümkün değil. O tarihten bu yana hem hükümet hem de muhalefet partilerinin tek vücut olarak bunun karşısındaki duruşlarını sergilemeleri gerçekten çok etkileyici. Türkiye ve AB arasında bundan sonra devam edecek olan ilişkilerin de temelinin bu şekilde olması gerektiğini düşünüyoruz." diyen Koenders, zaman zaman farklı görüşler ya da yanlış anlamalar olabiliyor olsa da birlikte çalışılacak zeminin nasıl bir zemin olması gerektiğini o gece anladıklarını ifade etti.
Hollanda Dışişleri Bakanı, Türkiye, Hollanda ve AB'nin aralarındaki stratejik diyaloğu Avrupa Konseyi aracılığıyla son zamanlarda gerçekleştirilen bazı girişimlerle de birlikte bu zemin üzerinde devam ettireceğinin altını çizdi.
Türkiye'nin bulunduğu coğrafya itibariyle jeostratejik açıdan çok kompleks bir yerde konumlandığını söyleyen Koenders, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye şu anda 2,5 milyondan daha fazla mülteciye misafirperverlik gösteriyor. Bu, bütün Avrupa tarafından alkışlanıyor. Bazı hassas bazı zor zamanlarda dahi AB ve Türkiye arasındaki bu işbirliği güçlü bir şekilde devam etmeli. Özellikle terörle mücadele alanında, mültecilerle ilgili olarak, insan hakları ve anayasal düzenle ilgili olarak en güçlü şekilde devam etmeli. Ben de bugün sayın mevkidaşımla birlikte bu konuları ele alabilme fırsatı bulacağım."
Dışişleri Bakanı Koenders, AB'nin Türkiye ile ilgili belirli beyanlarda bulunulduğunu ve Türkiye ile AB arasından belli konularda bazı yanlış anlaşılmalar olduğunu söyleyerek, "Türkiye'den geliyor olsa da AB kendisine yöneltilen eleştirileri dikkate almalı. İki yönde de eleştiri alınabiliyor olmalı. Çünkü stratejik bir ortaklıktan bahsediyoruz. Stratejik ortaklar birbirlerine açık olmalı ve net bir şekilde konuşabilmeliler." dedi.
Tüm Avrupa ve Avrupa kurumları adına güçlü ifadelerle darbe girişimini kınadıklarını vurgulayan Koenders, "Zaman zaman anlaşamadığımız konular da olabiliyor. Fakat karşılıklı görüşebilmek çok önemli. Bu sadece mülteciler konusunda olmamalı. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü pek çok alanda biz bu karşılıklı görüşmelerimizi devam ettirmeliyiz. Özellikle de en zor zamanlarda 15 Temmuz günü gibi zor zamanlarda karşılıklı görüşmek çok önemli." ifadelerini kullandı.