Haberler

Çeltik Tarlalarında Az Masrafla Kerevit Yetiştirilecek

Abone Ol

Çanakkale'de yürütülen bir proje kapsamında çeltik tarlalarında yetiştirilen yavru kerevitlerin, boy ve ağırlığının, bugüne kadar laboratuvar koşullarında yapılan birçok araştırmadan daha iyi sonuç verdiği ortaya çıktı ÇOMÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Berber: "Farklı ve maliyetli yemlerle beslenen kerevitlere.

MEHMET BAYER - Çanakkale'de yürütülen bir proje kapsamında çeltik tarlalarının kerevitler için yeni yaşam kaynağı olabileceği ve bu su ürününün daha az masrafla yetiştirilebilineceği sonucuna ulaşıldı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selçuk Berber'in "Çeltik Yetiştiriciliğinde Kullanılan Farklı Pestisit Türlerinin Tatlı Su Istakozu Üzerine Laboratuvar ve Tarla Koşullarında Etkisinin Araştırılması Projesi"nde ilk bulgular elde edildi.

Berber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yavru aşamasında çeltik tarlalarına yerleştirilen kerevitlerin yaklaşık 3 ay gözlem altında tutulduğunu, sonuçta yavruların ulaştığı boy ve ağırlık cinsinden büyümesinin, bugüne kadar laboratuvar koşullarındaki birçok araştırmadan daha iyi sonuçlar verdiğini söyledi.

Yoğun ilaçlamaya tabi tutulan çeltik tarlalarında yetiştirilen yavru kerevitlerin, analizlerde vücutlarında toksik madde bulgusuna da rastlanılmadığına işaret eden Berber, "Bu araştırma, Türkiye'de bir ilk. Geliştirilen bu yöntemle diğer araştırmalarda oldukça farklı ve maliyetli yemlerle beslenen kerevitlere oranla yemleme yapmadan, sadece çeltik tarlasının biyolojik verimliliğinden yararlanılarak çok daha iyi bir büyüme ve hayatta kalma oranı elde ettik" dedi.

Berber, Türkiye'de 2012 yılı itibarıyla yaklaşık 1 milyon 200 bin, Çanakkale'de ise 111 bin dekar alana çeltik dikildiği bilgisini verdi.

Hasat dışında bu alanların çoğunun boş bırakıldığına değinen Berber, şöyle konuştu:

"Geliştirilen bu teknikle dönüşümlü olarak bu alanlar kerevit yetiştiriciliğinde de kullanılabilecektir. Dünyada bu yolla bir hektarda bir-iki ton kerevit üretilebildiği bilindiğine göre hem Çanakkale hem de ülkemiz için oldukça büyük bir potansiyel bu yolla değerlendirilebilecektir. Çalışmanın model olarak uyarlanabilmesi için bir dizi araştırmanın daha yapılması gerekiyor." - Çanakkale

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title