Haberler

Cemaat-i İslami Liderleri Hakkındaki İdam Kararları

Abone Ol

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin Cemaat i İslami liderleri hakkında verdiği idam kararlarını kınadı.

Dünya Müslüman Alimler Birliği, Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'nin Cemaat-i İslami liderleri hakkında verdiği idam hükümlerini kınadı.

Birlikten yapılan yazılı açıklamada, "Siyasi husumet, dürüstlük ve tarafsızlıktan yoksun yargılamaya hükümetin müdahalesi ile mahkemenin önünden bir tanığın kaçırılması olayının gölgesinde alınan kararlar adil yargılamanın her türlü kıstasından uzaktır. Kararlar, insan hakları, İslami hükümler ve uluslararası kanunlara karşı açık ihlal niteliği taşıyor" denildi.

Ülkeyi "iç çatışmalardan uzak tutması" ve kapsamlı ulusal uzlaşı başlatması yönünde Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina'ya çağrıda bulunulan açıklamada, söz konusu kararların Bangladeş toplumunda rahatsızlığa neden olabileceği hatırlatılarak, kararların durdurulması için devlet başkanları, uluslararası örgütler ve akil adamlardan oluşan komisyon kurulması önerildi.

Cemaat-i İslami liderlerinden Motiur Rahman Nizami, 1971'deki bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ordusuyla işbirliği yapmak, cinayet, tecavüz ve yağma suçlarından 29 Ekim'de Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırılmıştı. Cemaatin mali işler sorumlusu Mir Kasım Ali de kendisine yöneltilen "adam kaçırma, esir alma ve işkence" gibi 14 suçtan yargılandığı davada, 2 Kasım'da idama çarptırılmıştı.

Cemaat-i İslami liderlerinden Abdülkadir Molla, insanlığa karşı suç işlediği gerekçesiyle geçen yıl idam edilmişti. Bir diğer lider Ğulam Azzam da 90 yıl hapse mahkum edilmiş, 24 Ekim'de solunum yetmezliği tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti. Delvar Hüseyin Seyidi'ye verilen idam cezası ise müebbet hapse çevrilmişti.

Ülkedeki muhalefet partileri ve İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından adil yargı imkanı sunmadığı gerekçesiyle eleştirilen Bangladeş Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, 2009 yılında iktidardaki Avami Ligi Partisi tarafından 1971'deki iç savaşta işlenen suçları araştırmak için kurulmuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Bangladeş Cemaat Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title