Cemaate Bağlı Kurumlar Bir Bir Kapanıyor
Cemaate yönelik başlayan operasyonlar kapsamında bu kez Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinde faaliyet gösteren Özel Kale Feza Dershanesinin kapısına mühür vuruldu.
Hükümetin Cemaat için 'inlerine gireceğiz' sözleriyle başlayan operasyonlar kapsamında bu kez Akçakale'de faaliyet gösteren Özel Kale Feza Dershanesinin kapısına mühür vuruldu. Şanlıurfa'da Hükümetle Cemaat arasındaki OSM kavgası da sürüyor
Hükümetin, Gülen Cemaatine yönelik medya, banka ve eğitim kurumlarına yönelik operasyonları devam ediyor. "Paralel Yapı" adıyla başlatılan operasyonlarda cemaate yakınlığıyla bilinen kişi ve kuruluşlara operasyonlar yapılırken, bu kapsamda birçok kişi gözaltına alınıp, tutuklandı. Cemaate yönelik yapılan Urfa'daki operasyonlarda da yine birçok kişi görevden alınırken cemaate yakın olan hastane ve dershanelere yönelik incelemeler başlatıldı. Yapılan bu incelemeler sonucunda son olarak cemaate yakınlığıyla bilinen ve uzun zamandır Akçakale'de faaliyet gösteren Özel Kale Feza Dershanesinin kapısına mühür vuruldu.
AKÇAKALE'DEKİ DERSHANEYE MÜHÜR VURULDU
Daha önceleri Harran Üniversitesi Akçakale Meslek Yüksekokulu binası olarak kullanılan bina daha sonra Özel Kale Feza Dershanesine dönüştürülmüştü. Hükümetle cemaat arasındaki gerilimden dolayı kapısına mühür vurulan dershane yaklaşık 10 yıldan uzun bir süre faaliyetteydi. 25 Şubat'ta Şanlıurfa Valiliği ve Akçakale Kaymakamlığı'nın emriyle yapılan incelemede dershanenin kapatılmasına karar verildiği açıklandı. Dershanenin kapatılmasıyla ilgili olarak tutulan tutanakta, "Özel Kale Feza Dershanesi ile ilgili olarak 25.02.2016 günü Akçakale İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü görevlileri olarak bahse konu dershaneye gidilerek yapılan kontrolde Özel Kale Feza Dershanesinin açık olduğu görülmüş. Dershanedeki görevlilere gerekli uyarılar yapılarak dershanelerinin kapatılacağı, mühürleneceği belirtilerek Akçakale Özel Kale Feza Dershanesi tarafımızdan mühürlenmek sureti ile kapatılmıştır" denildi.
HUKUK SAVAŞINI HALİLİYE BELEDİYESİ KAZANDI
Gülen cemaatine yönelik operasyonlar kapsamında 9 Ocak'ta Ceylanpınar'daki Özel Feza Dershanesi, ruhsatsız olduğu gerekçesiyle zabıta ekipleri tarafından mühürlenmişti. Yine bu operasyonlar kapsamında merkez Haliliye ilçesi sınırları içerisinde bulunan Feza Dershanesi de nasibini aldı. Daha önce İl Özel İdaresi'ne ait olan bina büyükşehir statüsüne geçtikten sonra binanın mülkiyeti Haliliye Belediyesine geçmişti. Gelen talimat üzerine Haliliye Belediyesi kurumun binadan çıkmasını istedi. Kira sözleşmesi gereği dershane yönetimi binadan çıkmayacağını belediye yetkililerine bildirdi. Olay çıkmaza girince konu yargıya taşındı. Birkaç ay sonra görülen davada mahkeme Haliliye Belediyesi'ni haklı buldu. Bu kararla cemaat dershanesine 'binayı boşaltın talimatı' verildi. Binayı boşaltan dershanenin hala tabelası bulunurken, bina şu anda Haliliye zabıta ekipleri tarafından kullanıyor. Cemaatin eğitim kurumlarına bu tür operasyonlar sürerken cemaatin mevcut okul ve diğer elindeki gayrimenkulleri satma peşinde olduğu ifade ediliyor.
BANK ASYA DA ZOR DURUMDA
Cemaate yakınlığıyla bilinen holding ve bankalara yönelik operasyonlarda Bank Asya'ya da inceleme başlatılmıştı. Hükümetin mevcut faizsiz katılım bankalarının yanında Ziraat ve Vakıf katılım bankası gibi bankaları açmasından sonra parasını faizsiz olarak değerlendirmek isteyen muhafazakar insanlara alternatif yaratması Bank Asya'nın para akışını kesen nedenlerden biri olarak düşünülüyor. Bank Asya'ya kayyum atanmasının ardından bankanın büyük zarar ettiği ortaya çıktı. Urfa'da sadece bir şubesi kalan Bank Asya'nın sadece cemaate yakın olan işadamları ve cemaat mensupları tarafından kullanıldığı belirtiliyor.
OSM HASTANESİ KAPANDI
Cemaate yönelik operasyonlar kapsamında Özel OSM Ortadoğu Hastanesi de nasibini aldı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) hizmet sözleşmesini yenilemediği hastane küçülme kararı aldı. Türkiye'deki önemli sağlık zinciri bulunan bir hastane tarafından OSM'nin kiralanması planlanmış ancak daha sonra ortaya çıkan pürüzler yüzünden kiralama girişimi sonuçsuz kalmıştı. Bu olumsuzluk yüzünden hastane yönetimi değişikliğe gidip aynı zamanda çalışanların bir kısmını çıkartıp, küçülme kararı almıştı.
ŞAHİN HASTANELER LEHİNE KARAR VERDİ
OSM'nin durumu böyleyken Hilvan Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Yalçın Şahin, SGK'nın anlaşmalarını feshettiği cemaate yakın olan 50 hastanesinin yeniden sisteme dahil edilmesi kararını verdi. Star'da yer alan habere göre hakim Şahin bununla da yetinmedi. Görev alanı dışındaki başvuruları da kabul ederek, SGK'nın cemaate yakın olan hastanelerine 100 milyon TL ekstra ödeme yapmasına hükmetti. SGK ile ilişikleri kesilen hastanelerin imdadına yetişen Şahin görev alanı dışındaki başvuruları da kabul ederek, hastanelerin lehine kararlar verdi. Hakim Şahin, sadece Hilvan ile sınırlı da kalmadı. Görev alanı dışında olmasına rağmen Diyarbakır, Kilis, Siirt gibi illerden yapılan başvurularda da cemaat lehine kararlar verdi.
HAKİM ŞİKAYET EDİLDİ
SGK, hakim hakkında HSYK'ya şikayette bulundu. SGK, hakimin yetkisi olmadığı halde karar verdiğini, SGK'yı davanın tarafı olarak dinlemediği ve kamu kurumunu milyonlarca TL zarara uğrattığı şikayetinde bulundu. SGK şikayet dilekçesinde paralel hakimin verdiği özel hastanelere 100 milyon TL'lik ödeme miktarının kurum için risk oluşturduğunu belirtti. Öte yandan benzer kararın Danıştay 15. Dairesi tarafından alındığı öğrenildi. Fatih Üniversitesi'nin başvurusu üzerine Danıştay da "sağlık protokolü" imzalanması yönünde karar aldı. Karar oy çokluğuyla alındı.
(Kaynak: Gazeteipekyol)