Haberler

Ceo Ajanda 2015" Toplantısı

Abone Ol

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Durak: "AB'nin diğer pazarlarla yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının içine bizi almaması hakikaten haksızlık. Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile ABD ve AB arasındaki serbest ticaretin dışında kalma riskimiz de kötü.

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Turgay Durak, Avrupa Birliği'nin (AB) diğer pazarlarla yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının içine Türkiye'yi almamasının haksızlık olduğunu belirterek, "Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile ABD ile AB arasındaki serbest ticaretin dışında kalma riskimiz de kötü. Hükümetimiz her kademede görüş ve beyanlarında bulunuyor. Resmen mücadele devam ediyor" dedi.

Durak, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde düzenlenen "CEO Club" buluşmaları kapsamında düzenlenen "CEO Ajanda 2015" toplantısında konuştu. Gelecek 25-30 yıl fabrika yatırımları, gelecek 8 yıl için otomotiv yatırımları, 2-3 yıl için de beyaz eşya ve elektronik yatırımları yapılması gerektiği için başlattıkları yatırımları zamanında ve bütçesinde bitirebilmek için bu yıl çok çalıştıklarını söyleyen Durak, bu yıl dahil son 3 yılda 20 milyar liraya varan yatırımlar yaptıklarını kaydetti.

Durak, 2014 yılının kendileri için dolu dolu geçtiğini ifade etti. "Piyasadaki çalkantılar, yurt dışında faizlerin artması, düşmesi, yurt içinde gerginlik oldu, olmadı... Bütün bunları operasyondaki arkadaşlarımız göğüsledi" diyen Durak, 2013'e benzer neticelerle 2014'ü bitireceklerine dikkati çekti.

Durak, gelecek yıldan beklentilerine ilişkin soru üzerine, "Her sene eylül ayında konuşmaya başlarız, kasımda hesaplar ortaya dökülür, aralık ayında yöneticiler kendi aramızda tartışırız ve ocağın ilk haftasında da sermaye sahiplerinin huzuruna çıkıp bütçe onayını alırız. Her yıl da mayıs ve haziran aylarında 5 yıllık stratejik planın yenilenmesi için çalışırız. Onu da sermayedara sunar ve onayını alırız. Stratejik planlar konjonktüre ve dünyaya, önümüze çıkacak iş fırsatına göre değişebilir. 2015 için her sene söylediğim gibi mevcut yıl zor bir yıldı, gelecek yıl daha zor olacak" diye konuştu.

Durak, 3-5 yılda çok büyük yatırımlar yaptıklarını aktardı. Bunların önemli bölümünün devreye gireceğini anlatan Durak, "Bunlardan azami getiriyi sağlamak için bütün ekiplerimiz üstüne gidecek. Tofaş'ın yatırımları başlıyor. Onların mevcut işleriyle para kazanıp onları finanse edecek mali gücü sağlamaları gerekiyor" bilgisini paylaştı.

Durak, "Sürdürülebilir bir büyümenin oranı nedir?" şeklindeki bir soruya, "Organik büyümede ihracatın hiç olmazsa işin cinsine göre cironun 3'te 1'i ama tercihen cironun yarısı olmasının sağlanması gerekiyor. Diğer yüzde 50'yi oluşturan iç pazar büyümesinin ortalamasını aldıktan sonra onun iki katını yöneticilere vermek lazım" yanıtını verdi.

Durak, Gümrük Birliği'nden çıkmanın Türkiye'ye ne kaybettirip ne kazandıracağına yönelik soruyu da şöyle cevapladı:

"AB'ye 'Sizden gelen her türlü mal sıfır gümrüktür' denildi. AB'nin diğer pazarlarla yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının içine bizi almaması hakikaten haksızlık. Renault'nun ve Tofaş'ın Türkiye'de ürettiği araçları biz Brezilya'ya kotalar, artı yüzde 25 gibi bir gümrükle satabiliyoruz.

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı ile ABD ile AB arasındaki serbest ticaretin dışında kalma riskimiz de kötü. Arçelik olarak New York ve Chicago'da onların kentsel dönüşüm projelerinde komple gökdeleni giydirmek üzere teklifler verip işler alırken, bu anlaşma olduğunda durumumuz daha da zorlaşacak. Çünkü sadece vergiyle değil, sözleşmesel olarak da kotalara tabii olup, o zaman ticaretin dışında kalabileceğiz. Sanayi ürünlerinde maliyet dezavantajı olma riski var ama hükümetimiz her kademede görüş ve beyanlarında bulunuyor. Resmen mücadele devam ediyor. Bizden de grup olarak istenilen bilgileri veriyoruz."

Durak'ın, Koç Holding'in faaliyetlerine ilişkin bilgi verdiği sırada, "Ülker ile marinaları satın almak için anlaştık, bilmeden United Biscuits'in satın alınmasına destek olmuşuz" sözleri üzerine ise salonda gülüşmeler oldu.

"Sabancı Holding konsolide cirosunu yüzde 25 artırdı"

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul da bu yıl Türkiye'nin her şeye rağmen yüzde 3 büyüme gerçekleştireceğini belirtti. Sabancı Holding olarak dağınık bir portföye sahip olduklarını aktaran Kurtul, portföydeki bazı şirketlerin daha iyi performans gösterdiğini kaydetti.

Kurtul, bu yıla genel olarak baktıklarında Sabancı Holding'in konsolide cirosunu yüzde 25 artırdığını, burada enerjinin büyük katkısının olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Faaliyet karımızı yüzde 35 artırdık. Sabancı Holding'in öz sermaye karlılığı 2014'te yüzde 11 seviyesinin üzerine çıktı. Karlılık anlamında daha iyiye gidiş var. Sabancı Holding'in portföyünün yaklaşık yarısı Akbank. Ondan sonra önemli ölçüde yatırım yaptığı enerji sektörü var. Enerjisa'da ortağımızla 9 milyar avro yatırım yaptık. Enerjinin başarısı Sabancı Holding portföyü açısından çok önemli. Enerji için önümüzdeki sene ve 2016'da çok daha iyi netice bekliyoruz.

Çimento da çok iyi gitti, hala iyi gidiyor. Sanayi şirketlerimizde de iyi bir performans sergiledik. Perakendede Carrefour iyi bir gelişim gösteriyor. Ciro anlamında çok iyi bir artış var. Teknosa da konjonktür itibarıyla elektronik ürünlerin pahalı olması, kur artışları nedeniyle ithalata dönüldü. Teknosa'da performansta düşüş oldu ama biz bunun da geçici olduğunu düşünüyoruz. Brisa'da ikinci fabrika yatırımına başlıyoruz. 300 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Önümüzdeki sene başlayacak, 2017-2018 gibi üretime geçmeyi hedefliyoruz."

Kurtul, bu yıl iyi bir ekip çalışması sergilediklerini anlatarak, "İçinde bulunduğumuz sektörler çok önemli. Genel konjonktür de çok önemli. Suriye, Irak, İran pazarlarının bize daha imkan sağlaması ülkemizin ve şirketlerimizin gelişmesi için kritik olacak" diye konuştu. Önümüzdeki yıl Türkiye'de yüzde 3-4 büyüme tahmin ettiklerine dikkati çeken Kurtul, "Belki bu yıldan farklı olarak enflasyonda bir miktar düşüş görebiliriz, faiz oranlarında da bir miktar gevşeme görebiliriz" beklentisini de paylaştı.

Kurtul, Sabancı Topluluğu olarak hem organik hem de inorganik büyümeye çok önem verdiklerinin altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yeni ürün geliştirme, daha fazla araştırma-geliştirme, teknoloji kullanarak ürün geliştirme, müşteriye yakın olma, dağıtım kanallarını kullanma organik büyüme açısından önem verdiğimiz konulardır. Dünyada önemli bir teknolojik değişim yaşanıyor. İnternet ve mobil araçların kullanımı yaygınlaşıyor. Bulut kullanımı da müthiş bir imkan sağlıyor. Bu teknolojiler bizim de işlerimizi çok etkiliyor.

Sabancı Topluluğu olarak büyük bir müşteri tabanı var. Müşteriye yakın olmak için müthiş bir data imkanı var. 'Bunu nasıl kullanarak müşteri ihtiyaçlarını daha iyi karşılarız?' bunun üzerine çalışacağız. İnorganik büyüme de bizim üstünde durduğumuz alandır. Hem yurt içi hem yurt dışı satın almalar üzerinde çalıştığımız bir konu. Yurt dışında çimento alanında büyümeyi istiyoruz."

Kurtul, yeni satın almalara yönelik bir soru üzerine şunları da söyledi:

"Gelecekte yeterli büyüme beklemediğimiz şirketlerden ve sektörlerden çıkıyoruz. Bugün de üzerinde çalıştığımız projeler var. Bir satış konumuz Rekabet Kurumu'nda bekliyor. Bunun yanında yeni satın almalarla büyümeye çalışıyoruz. Satın almaları, içinde bulunduğumuz sektörler içinde yapıyoruz. Türkiye'de global şirketler yaratabilirsek yabancı sermayeyi de buraya çekebiliriz." - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Turgay Durak Koç Holding Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title