Cephanelik Davasında Tanıklar: Eğitimsiz Askerler Gece Yarılarına Kadar Çalıştırıldı (2)
Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ara verilen duruşmaya öğleden sonra devam edildi.
Chp LİDERİ KILIÇDAROĞLU TANIK OLARAK DİNLENSİN
Eskişehir'deki 1'inci Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde ara verilen duruşmaya öğleden sonra devam edildi. Duruşmada şehit Onur Fikret Düger'in Babası Zekai Fırat Dülger mahkeme heyetine dilekçe vererek CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da dinlenmesini istedi. Dülger, Kılıçdaoğlu'nun Afyonkarahisar'daki cephanelik patlamasında sabotaj olayının olduğu yönünde 'Yüzde 99 değil, yüzde 99,5 sabotaj' dediğini söyleyerek şöyle konuştu: "Bu ülkede ana muhalefet partisi genel başkanı yüzde 99 sabotaj deyip ertesi gün de yüzde 99,5 sabotaj diyorsa, sayın genel başkan muhakkak bir şeyler biliyordur. Onu da çağırıyorum. Sayın başbakanımız için de aynı şeyi söylüyorum. Başbakanımız da genelkurmay başkanı için de aynı şeyleri söyledim. Ne söyledim. Sayın başbakan 'merak sahibi bir erin kurcalaması ile olmuştur' diyor. Bu bilgi nereden ulaştı kendisine. Sayın Genelkurmay başkanı Afyon'da bana bu olayın bizzat kaza olduğunu söyledi. Bu bilgi ona nereden gelmiştir. Aynı şekilde Kılıçdaroğlu'nun da bu olayı açıklamasını istiyoruz. Kemal Kılıçdaroğlu, olayın sabotaj veya suikast olduğuna inananların başında geliyor. Eğer sabotaj veya suikast değil ise bu arkadaşların bilinçli taksirle değil kasıtla adam öldürmekten yargılanmalarını talep ettik."
PATLAMANIN OLDUĞU KIŞLADA EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ DEĞİLMİŞ
Şehit yakını avukatlarından Hamit Peraşan tanık ifadeleri ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, "Buradaki askeri birlik içerisinde araçla giderken yol kenarında bir yazı dikkatimi çekti. Orada 'Eğitimden önemli bir husus yoktur' yazıyordu. Ancak biz okunan ifadelerden anladık ki patlamanın olduğu kışlada eğitim çok önemli değilmiş. Hayatlarında iki çuval patates taşımamış insanlara eğitim verilmeden mühimmat taşıttırmışlar. Bu askerlerin, o birliğe dağıtımlarından sorumlu olanlarda yargılanmalıdır. Birliği lav eden üstlerin hakkında da soruşturma açılmalıdır. Askerlerin hepsi denetleme var diyor, ama sanıklar yok diyor. Sanıklar kesinlikle kasttan yargılanmalıdır" dedi.
TALİMATLA İFADE ALINMASINA KARŞIYIZ
Avukat Altan Ulutaş ise, "Rütbeli personel ifadelerinde çelişkiler var. Keşif yapılmasını ve bu ifadeleri alınan tanıkların olay yerinde yeniden ifadeleri alınsın. Biz talimatla ifade alınmasına karşıyız. Tanıklar sorgulama yoluyla dinlensin. Talimatla ifade almak sağlıklı değil" diye konuştu.
ALBAY VE BİNBAŞI BUNDAN SONRAKİ DURUŞMALARA KATILMAYACAK
Askeri Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan Kıdemli Albay Veysel Özbay ile Binbaşı Ali Duran'ı duruşmalardan vareste tutulmalarına karar verdi. Heyet, duruşmayı 28 Ocak 2014 tarihine erteledi.
ŞEHİT YAKINLARI İLE AVUKAT ASKERİ ARACA BİNMEYİP 2 KİLOMETRE YÜRÜDÜ
Duruşma sonrasında bir grup şehit yakını ve avukat Altan Ulutaş kendilerini nizamiye kapısına kadar götürecek olan askeri araca binmeyerek yaklaşık 2 kilometrelik yolu yürüdüler. Avukat Altan Ulutaş çıkışta basın mensuplarına "Adalete olan güvenimizi yitirmiş durumdayız. Şehit ailelerin içleri acıyor. Bir hukuk insanı olarak benim de içim acıyor. Maalesef 3 gün süren duruşmalar sonrasında o kadar belge, bilgi, veri ve tartışılmaz belgeler sunduğumuz halde mahkeme sanıklardan ikisini vareste tutulmasına, duruşmalara gelmemesine karar vermiştir. Sanıklar yurtdışına tatile gönderilmiştir. Güzel ülkemizin karanlığında şehit aileleri kaybolmak üzeredir. Kamuoyuna sesleniyoruz; Bu olay yok edilmek isteniyor. Lütfen bizimle ilgilenin" diye konuştu.
15 AY GEÇTİ HİÇBİR SANIK SUÇLU BULUNMADI
Şehit Tolga Taştan'ın babası Ali Taştan da patlama olayının üzerinden 15 ay geçtiğini söyleyerek şunları kaydetti: "Halen hiçbir sanık suçlu bulunmamıştır. Sanık albay ve sanık binbaşının bir kez isteklerine rağmen mahkemeye bile katılmayacaklar. Sadece sanık üsteğmenin çünkü gariban, büyük balığın küçük balığı yediği gibi burada da aynı olay devam etmektedir. Çünkü üsteğmenin üzerine bu olayı yıkmak istiyorlar. Üsteğmene emri veren kimdir? Biz onları istiyoruz. Adaletli ve hukuksal olarak yargılanmalarını istiyoruz. TBMM olarak ta bu olayların başbakanlık tarafından veya TBMM başkanı tarafından buraların bu mahkemeleri izlemeleri için birer, ikişer kişi görevlendirilmesini istiyoruz."
Şehit Ümit Gedik'in annesi Arife Gedik de, "Bugün bir kez daha öğreniyorum ki bizim ülkemizde adalet denilen hiçbir şey yok. Maalesef yok" dedi.