Cerabluslu Çocuklar Okullarına Dönmeyi Bekliyor"
Suriye'nin kuzeyindeki Halep iline bağlı Cerablus ilçesinde yaşayan çocuklar, DAEŞ'in çekilmesinin ardından yıllardır uzak kaldıkları okullarına dönmeyi bekliyor.
Suriye'nin kuzeyindeki Halep iline bağlı Cerablus ilçesinde yaşayan çocuklar, DAEŞ'in çekilmesinin ardından yıllardır uzak kaldıkları okullarına dönmeyi bekliyor.
AA muhabirine konuşan Cerabluslular, DAEŞ'in ilçede özellikle eğitime büyük darbe vurduğunu belirtti ve bu konuda derhal adım atılmasını istedi.
Salih el-Muhammed isimli Suriyeli, DAEŞ'in Cerablus'u ele geçirmesinin ardından eğitimde kendi inanç ve görüşüne göre değişiklikler yaptığını ifade etti. Cerablus'un DAEŞ'in eline geçmesinden önce hemşire olarak görev yaptığını kaydeden Muhammed, örgütün ilk olarak kendince uygun bulmadığı bazı müfredatları kaldırdığını, daha sonra eğitim faaliyetlerini tamamen durdurduğunu ve kendi saflarında çatışması için çocukları asker olarak kullanmaya başladığını anlattı.
Muhammed, DAEŞ'in çeşitli uygulamalarıyla bölgeyi yüzlerce sene geriye götürdüğüne dikkati çekerek, "Çocuklarda DAEŞ'in neden olduğu cehaletin giderilmesi uzun seneler alacak." dedi.
Ebu Muhammed isimli Suriyeli ise ilkokul çağında üç çocuğu bulunduğunu ancak okula gidemedikleri için hiçbirinin okuma yazma bilmediğini söyledi.
DAEŞ'in bazı müfredatı "küfür" saydığını dile getiren Ebu Muhammed, ilçede bulunan Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı gruplar ile insani yardım kuruluşlarını, "eğitim faaliyetlerini yeniden başlatmaları ve çocukların güven içerisinde okullarına gidebilmelerinin sağlanması için derhal harekete geçmeleri" çağrısında bulundu.
Terör örgütü DAEŞ yüzünden okuma yazma öğrenemediğini anlatan 7 yaşındaki Cerabluslu bir çocuk da kentte güvenliğin sağlanmasının ardından eğitimine devam etmek istediğini belirtti.
Cerablus'ta yaşayan çocukların, DAEŞ'in ilçeyi üç yıl önce ele geçirmesinden Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince bölgede terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında çıkarılana kadar neredeyse hiç eğitim görmediği belirtiliyor.
Örgütün ilçedeki okulları askeri karargahlara çevirdiği ve bireysel girişimler ile eğitim verilmesini de yasakladığı kaydedilirken, DAEŞ'in çekilmesinin ardından ÖSO'ya bağlı birliklerin örgütün okullara döşediği mayın ve patlayıcıları temizlemeye devam ettiği aktarılıyor.