Haberler

Çeşmeli Denizci ve Balıkçılar Eylem Kararı Aldı

Abone Ol

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde denizciler ve balıkçılar, 19 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te, yürüyüş ve basın toplantısı düzenleyerek, deniz patlıcanı avının yasaklanmasını isteyecek.

İZMİR'in Çeşme İlçesi'nde denizciler ve balıkçılar, 19 Aralık Pazartesi günü saat 14.00'te, yürüyüş ve basın toplantısı düzenleyerek, deniz patlıcanı avının yasaklanmasını isteyecek.

Çeşme Denizciler Derneği'nde bir araya gelen denizciler ve balıkçılar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 1 Kasım'dan itibaren sınırsız toplama izni verilen deniz patlıcanı avcılığının yasaklanması için yürüyüş yapma kararı aldı. Toplantıya, Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi Başkanı Osman Köfüncü, Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, Günübirlik Gezi Tekneleri Kooperatifi Başkanı Köksal Hantal, balıkçı kooperatifleri temsilcileri, Derin Doğa Dalış Merkezi sahibi Erdinç Ergün, siyasi parti temsilcileri, denizciler ve balıkçılar katıldı.

'DENİZ PATLICANLARININ YOK EDİLMESİ, ÇEVRE KATLİAMIDIR'

Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, toplantıda yaptığı konuşmada, Çeşme denizine gönül vermiş ve buradan ekmek yiyen denizci ve balıkçılar olarak, denize sahip çıktıklarını vurgulayarak, "Çeşme denizlerinde, deniz patlıcanı avcılığı acilen önlenmelidir. Deniz patlıcanları, denizin doğal bir süpürgesidir. Tek bir deniz patlıcanı günde 350 kilogram deniz kumunu temizliyor. Deniz dibini ağır metallerden arındırıyor. Deniz patlıcanı avcıları, Çeşme denizini karış karış taramakta ve doğanın bizlere turizm cenneti olarak armağan ettiği Çeşme denizinin dibini alt üst etmektedirler. Ayrıca, deniz dibi ortamının ekolojik dengesini tarumar etmekte ve kıyılarımızda yerli ve geçici balık türlerinin azalmasına yol açmaktadırlar. Böyle bir ortamda, denizi temizleyen doğal varlıkların işlevlerine son verilmekte ve böylelikle de Çeşme denizi ve turizmi ciddi yara almaktadır. Deniz patlıcanlarının yok edilmesi, denizi temizleyen çok önemli bir faktörün yok edilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca deniz dibinin tahrip edilmesi, balıkçılarımızın geçimlerinin kundaklanması demektir. Balıkçılarımızın mağduriyetini önlemek, bu korkunç çevre katliamına son vermek ve sesimizi duyurmak için 19 Aralık Pazartesi günü, saat 14.00'te, Cumhuriyet Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak, ardından Çeşme Balıkçı Barınağı'na kadar yürüyeceğiz" diye konuştu.

'KOMİSYON KURULARAK SORUN BAKANLIĞA GÖTÜRÜLMELİ'

Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü ise Çeşme esnafının, denizi sayesinde ekmek yediğini vurgulayarak, "Siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşan bir komisyon kurularak, sorunun ilgili bakanlığa götürülmesini öneririm. Bizim sadece deniz patlıcanları sorunu değil, trol ve tratalarla da ilgili sorunumuz var. Bizim orkinos balık çiftlikleri ile de sorunumuz var. Çeşme balıkçımız, az ile yetinen balıkçılardır. 2-3 kilo balıkla evinizi geçindiren ve ekonomiye katkı koyan kişilersiniz. Yasak olduğu halde geceleri dalarak deniz patlıcanları çıkaranları, ihbar mekanizmasını harekete geçirerek Sahil Güvenlik'e bildirmeliyiz" diye konuştu.

'DENETİMİN SIKILAŞTIRILMASI FAYDALI OLUR'

Çeşme Liman Başkanı Nihat Tozman da, "Deniz patlıcanı avcılığına yasal olarak izin verilmiş. Bu nedenle bizim yasal olarak yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Bu kararın kaldırılması için, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri, bir dilekçe ile, toplanan imzalarla birlikte Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir diye düşünüyorum. Deniz patlıcanı avı için Çeşme'ye gelen balıkçılar, bize, denize elverişlilik belgelerini değiştirmek için geliyorlar. Onlara, dalış izni almaları gerektiğini söylüyoruz. Ama Liman Başkanlığı'nın teknesi olmadığı için biz sahada olamıyoruz. Denetim yapamıyoruz. Denetimi Sahil Güvenlik yapıyor. Denetimin sıkılaştırılması faydalı olur" dedi.

Çeşmeli balıkçı Osman Kabasakal da toplantıda söz alarak, "Çeşme geçmişte 15 mavi bayrağa kadar çıkmıştı. Deniz patlıcanlarının toplanması kararının kaldırılması için, Çeşmeliler olarak sonuna kadar mücadele edeceğiz. Turizm için deniz çok önemlidir. Deniz temizse turist gelir. Deniz patlıcanı avcılığını önleyemezsek, mavi bayraklarımızı hızla kaybedeceğiz. Deniz patlıcanları, geceleri kıyıya gelir. Bunu bildikleri için deniz patlıcanı avlayan tekneler, geceleri avlanmaya çıkıyorlar" diye konuştu.

Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Necmi Özkan, deniz patlıcanı avı için izin alan teknelerin sayısının 120'yi geçtiğini vurgulayarak, "Mayıs ayı sonuna kadar deniz patlıcanı avı izni almışlar. Bizim limanımızda da 30 civarında tekneleri var. Gündüzleri deniz patlıcanı avına çıkmıyorlar. Yasak olmasına rağmen geceleri çıkıyorlar" dedi.

Derin Doğa Dalış Merkezi sahibi Erdinç Ergün, Ege Üniversitesi'nin olumsuz raporuna rağmen, Çeşme körfezinde deniz patlıcanı toplama izni verildiğini söyledi.

Toplantıda, denizciler ve balıkçılar da söz alarak deniz patlıcanı avlanmasının yasaklanmasını istedi. Toplantı, yürüyüş eylemi kararıyla sona erdi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çeşmeli Porsuk İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title