Çetin Doğan: Savcılığın Temyiz Talebi Reddilsin, Beraat Onansın
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Balyoz Davası'nda aralarında Doğan'ın da bulunduğu 7 sanığa verilen beraat kararını temyiz etmesi, sanıkları harekete geçirdi.
Anadolu cumhuriyet Başsavcılığı'nın Balyoz Davası'nda aralarında Emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 7 sanığa verilen beraat kararını temyiz etmesi, sanıkları harekete geçirdi. Sanıklar, avukatları aracılığıyla savcılığın temyiz başvurusuna itiraz etti. Yargıtay'a gönderilen itiraz dilekçesinde temyiz başvurusunun reddedilip, beraat kararının onanması istendi.
YARGITAY CEZA DAİRESİ'NE GÖNDERİLDİ
Haklarındaki beraat kararının temyiz edilmesi istenen Emekli Orgeneral Çetin Doğan ve Emekli Tümgeneral Behzat Balta'nın avukatı Hüseyin Ersöz, Yargıtay Ceza Dairesi'ne sunulmak üzere Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 26 sayfadan oluşan dilekçe sundu. 74 maddeden oluşan dilekçede Doğan ve Balta hakkında yerel mahkemece verilen beraat kararının bozulması yönündeki talebin reddini istendi.
"TEMYİZ BAŞVURUSU REDDEDİLSİN, BERAAT KARARI ONANSIN" TALEBİ
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığın'ın geçtiğimiz ay temyiz dilekçesi vererek 7 sanık yönünden verilen beraat kararının bozulmasını istediği hatırlatılan dilekçede 1. Ordu Plan Semineri'nde tartışılan konuların ve yapılan bazı konuşmaların temyiz talebine konu edildiği belirtildi. Başsavcılığın temyiz gerekçelerinin soyut iddialardan oluştuğu kaydedilen dilekçede, temyiz başvurusunun reddedilerek Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 31 Mart tarihli beraat kararının onanması talep edildi.
"ÖZKÖK'ÜN DE KATILMASI PLANLANMIŞTIR"
Plan Semineri'nin Kara Kuvvetleri komutanlığı'nın bilgisi dahilinde yapıldığı belirtilen dilekçede, "1. Ordu Plan Seminerine 'olağan teamül gereği' Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün de katılması planlanmıştır. Ancak o günlerde Ankara'da '01 Mart Teskeresi' yoğun bir şekilde gündemi meşgul ettiğinden Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök seminere katılamamıştır" denildi. Seminerde darbe planı yapıldığı iddiasının ciddiye alınacak bir tarafı olmadığı ifade edilen dilekçede, 1. Ordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından seminerdeki iddialara ilişkin yürütülen soruşturmda da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği hatırlatıldı.
"AK PARTİ'NİN İSMİ ZİKREDİLMEK SURETİYLE DEĞERLENDİRME YAPILMAMIŞTIR"
Başsavcılığın dilekçesinde seminerde Çetin Doğan'ın AK Parti iktidarının düşürülmesine ilişkin konuşmalar sarfettiği belirtilen dilekçede, "Temyiz Dilekçesinde, '1. Ordu Plan Seminerinde, 'Ak Parti İktidarının düşürülmesinden sonra' Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından' bahsedildiği yazmaktadır. Seminerin hiçbir aşamasında hiçbir katılımcı tarafından Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ismi zikredilmek suretiyle bir değerlendirme yapılmamıştır. Bu husus tamamıyla, Başsavcılığın herhangi bir delile dayanmayan 'farazi bir yorumudur" cümlelerine yer verildi.
"7 KİŞİDEN OLUŞAN SÖZDE YAPILANMA..."
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Plan Semineri ses kayıtlarını beraat kararını bozma nedeni olarak göstermesinin kabul edilemeyeceği belirtilen dilekçede, "Hayali bir senaryonun tartışıldığı bu kayıtlar, sahteliği ispatlanmış olan Balyoz Harekat Planı ve diğer dijital dokümanlara yüzeysel bir gerçeklik süsü vermek amacıyla dava dosyasına dahil edilmiştir. Sadece 7 kişiden oluşan ve İstanbul'da bulunan sözde bir yapılanmanın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve diğer Kuvvet Komutanlıklarının bilgisi dışında Ankara'daki iktidarı devirme planı yaptığı iddiası Türkiye gerçekleri ile bağdaşmamaktadır" denildi.
"BÖYLE BİR DARBE İDDİASINDAN HABERDAR OLMADIKLARINI, ZARAR GÖRMEDİKLERİNİ YAZILI VE SÖZLÜ BASINDA KAMUOYUNA AÇIKLAMIŞLARDIR"
Sanıklara yüklenen suçun mağdurunun AK Parti Hükümeti olduğunun Başsavcılık dilekçesinde belirtildiği ifade edilen dilekçede, "AK Parti Hükümeti ve kabul edilen suç tarihindeki iddiaları en iyi bilecek durumdaki Bakanları, böyle bir darbe iddiasından haberdar olmadıklarını, zarar görmediklerini yazılı ve sözlü basında kamuoyuna açıklamışlardır. Bu nedenle, AK Parti Hükümeti veya görev alan Bakanlar, iddianamede mağdur- müşteki olarak yer almadıkları gibi, kovuşturma sırasında da katılma talebinde bulunmamışlardır. Sanıklara isnat edilen suçun mağduru konumundaki hükumet üyeleri, cebir veya zorlayıcı bir eylem hissetmemişlerdir" cümleleri kullanıldı. Dilekçede 7 kişi için darbe teşebbüsü içinde yer aldığı değerlendirmesinin gerçekçi olmadığı da kaydedildi.
BALYOZ DAVASI'NDA 236 SANIK BERAAT ETMİŞTİ
Balyoz Davası'nda aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan'ın da bulunduğu 236 tutuksuz sanık yeniden yargılanmış ve beraat etmişti. Ancak Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Çetin Doğan'ın da aralarında bulunduğu 7 sanık yönünden kararı temyiz etmişti.