Haberler

Çevreciler, Zehirli Atıkları Hatırlattı

Abone Ol

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası ve Nükleer Karşıtı Platformu İzmir Bileşenleri, Fukişima ve Çernobil nükleer felaketin yıldönümü nedeniyle Gaziemir Emrez Mahallesi Arslan Kurşun fabrikası yanında etkinlik düzenledi.

Tmmob Çevre Mühendisleri Odası ve Nükleer Karşıtı Platformu İzmir Bileşenleri, Fukişima ve Çernobil nükleer felaketin yıldönümü nedeniyle Gaziemir Emrez Mahallesi Arslan Kurşun fabrikası yanında etkinlik düzenledi. Konuşmalar öncesi Yenikapı Tiyatrosu oyuncuları küçük bir oyun sergiledi.

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen 'Nükleer Atıklar ve Tehlikeleri', 'Gaziemir'de Ortaya Çıkartılan Nükleer Atıklar', 'Radyoaktivite ve Sağlık' ve 'İzmir'deki Nükleer Atıklar için Açılan davalar' konulu panellere, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi adına Yüksek Mühendis Erhan İçöz, İzmir Tabip Odası adına Doç. Dr. Hür Hassoy, Ege Kültür ve Çevre Platformu adına Av. Arif Ali Cangı ve TMMOB Elektrik Mühendisleri odası adına Av. M. Zeki İşler konuşmacı olarak katıldı. Panelle mahalleli de ilgi gösterdi.

Ülkedeki zehirli atıkların bulunduğu yerlere dikkat çeken, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül, "Aydın ve Manisa illerinde halktan gizlenerek yıllarca işletildikten sonra terk edilen uranyum madenlerinde yapılan ölçümler halk salığı tehdidi ortaya çıktı. Gaziemir Aslan Avcı Kurşun fabrikasında ülkemizde bulunması yasak atıklar tespit edildi. Nükleer kirliliğiyle bilinen bir geminin sökümü de Aliağa'da yapılıyor. Nükleer kirliliğin boyutu gün geçtikçe daha da artmaktadır. Yetkililer bir an önce bu tehlikelere karşı tedbir almalı" dedi.

Ege Kültür ve Çevre Platformu adına panele katılan Av. Arif Ali Cangı, Gaziemir'deki nükleer bulaşıklı atıkların ayrıştırılması ve bertarafı için derhal ÇED sürecinin başlatılması gerektiğini belirtti. Cangı, "Bu sürece konunun uzmanları, yörede yaşayan yurttaşların halkın katılımı sağlanmalı. Atıkların kaynağı nereden nasıl geldiği açıklanmalı. Kaçak gelen atığın geldiği yere gönderilmesi zorlanmalı. Kamu görevlileri dahil bütün sorumlular yargılanmalı. Bu atıklardan uğranılan zararlar tamir edilmeli. Ücretsiz sağlık taraması, hastalıkların tedavisi yapılmalı. Seçimlere katılacak adaylar bu atıklarla ilgili görüşlerini açıklamalı" dedi.

Kurşun üreten Arslan Kurşun fabrikanın faaliyette olduğu dönemde radyasyonlu atıklarının toprağa gömüldüğü iddialarına ilişkin 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Son duruşmada savcı mütalaasında, tutuksuz yargılanan 6 sanığın beraatine karar verilmesini talep etmişti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Arif Ali Gaziemir İzmir Ege Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title