Haberler

Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma İçin Sivil Toplum Hareketi"

Abone Ol

Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) finansal desteği ile 5 ülkede yürüttüğü, Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi (CO-SEED) adlı projesini basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

WWF- Türkiye, Avrupa Birliği'nin (AB) finansal desteği ile 5 ülkede yürüttüğü, Çevreye Uyumlu Sosyo-Ekonomik Kalkınma için Sivil Toplum Hareketi (CO-SEED) adlı projesini basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu.

Toplantıda, projenin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve Stratejik Çevresel Değerlendirme (SÇD) süreçlerinin iyileştirilmesine nasıl katkıda bulunacağının yanı sıra, yıl sonunda açıklanması beklenen ilk SÇD Yönetmeliği'yle ilgili görüşler paylaşıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan WWF- Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, biyolojik çeşitlilik kaybı ve iklim değişikliğinin, ekonomik refahın temelleri ve insan varlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Aralık ayında çıkması beklenen Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'ne de değinen Baştak, "Yönetmeliğin hazırlanması olumlu bir gelişme. Yatırım faaliyetlerinin kümülatif çevresel etkilerinin değerlendirilebilmesi için ÇED süreçleri öncesi SÇD ile ilişkilendirilmesi gerek. Ulusal Yenilenebilir Enerji Eylem Planı, organize sanayi bölgeleri, tehlikeli atık yönetimi, nükleer enerji ve madencilik gibi faaliyetlerle ilgili kararların da SÇD'ye tabi olması gerektiğini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Çevre Hukuku Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süheyla Suzan Alıca ise çevrenin kirlendikten ya da bozulduktan sonra eski hale getirilmesinin çoğu durumda olanaksız olması nedeniyle kirlenen çevreyi temizleme yerine, etkileri baştan önlemenin önemine dikkat çekti.

Alıca, bir yandan yatırımların doğayı tahrip etmeden gerçekleştirilmesinde ÇED'lerin önemini vurgularken; bir yandan da yıl sonunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanması beklenen SÇD Yönetmeliği konusundaki beklentilerini dile getirdi.

WWF-Türkiye Proje Koordinatörü Aslı Gemci de Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Karadağ ve Sırbistan'dan ortaklarla birlikte yürütülen projeyle, ÇED ve SÇD konularında sivil toplumun bilgi birikimi ve kapasitesinin geliştirilmesi ile karar alma süreçlerine katılımının artırılmasının amaçlandığını söyledi.

Toplantıda WWF-Türkiye tarafından yönetilen hibe programından yararlanan DOÇEV, Karşıyaka Sosyal Sorumluluk ve Bilim Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çevre Mühendisleri Odası ve TEMA Vakfı gibi sivil toplum kuruluşları da projelerini tanıttı.

Sivil Toplum Kapasite Geliştirme ve Savunuculuk Hibe Programı çerçevesinde, 5 ülkeden 26 sivil toplum kuruluşuna 252 bin avro finansal destek sağlanıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Tolga Baştak Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title