Haberler

Cezaevinde "Duvarların Dili" Çözüldü

Abone Ol

* Bir Mahkum Hem Yazdı Hem Yönetti, 25 Hükümlü Rol Aldı ve Ortaya Cezaevindeki Salonu Dolduran Konukların Ayakta Alkışladığı Bir Performans Çıktı.

* Bir mahkum hem yazdı hem yönetti, 25 hükümlü rol aldı ve ortaya cezaevindeki salonu dolduran konukların ayakta alkışladığı bir performans çıktı.

* Bir ilk olma özelliğini taşıyan 'Duvarların Dili' isimli tiyatro oyunu, Ümraniye T tipi cezaevinde sergilendi.

* Oyunu ünlü tiyatrocular da seyrederek mahkumlara destek verdi

?

Cezaevinde yaşamın anlatıldığı "Duvarların Dili" adlı oyunun galası Ümraniye T tipi cezaevinde yapıldı. 25 hükümlü oyuncunun yer aldığı oyunun yönetmeni ve yazarı da bir mahkum. Tiyatrocular Gaye Turgut ve Sema Şahingöz'un da rol aldığı oyun, salonu dolduran ve aralarında profesyonel oyuncuların bulunduğu izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı. Galaya, aralarında tiyatro oyuncuları Atilla Olgaç, Ümit Yesin, yönetmen Ezel Akay'ın da bulunduğu çok sayıda ünlü isim de katıldı

"Duvarların Dili" isimli tiyatro oyunu yazan ve yöneten hükümlü Hakan Metin Mercan oyunun 2 perde halinde 1.5 saat sürdüğünü belirtti. Mercan, " Daha öce "Anı Yaşamak" isminde bir film çektim. O filmin çekimi sırasında böyle bir tiyatro projesi hayalimde canlandı ve bunu kurum yetkilileri ile paylaştım. Onlar da destek verdi. Ben de tamamen mahkumlardan oluşan 25 kişilik bir tiyatro grubu oluşturdum. Dışarıdan da Gaye Turgut ve Sema Şahingöz bize destek verdi. Oyunun içeriği mahpus arkadaşların hem bireysel iç dünyasındaki çelişkiler, çatışmalar hem kendi içindeki ilişkiler ve bununla birlikte topluma yönelik de birçok altı çizilmesi gereken şeyler olduğunu düşünüyorum" dedi.

CEZAEVİNDE TİYATROYA SAVCI DESTEĞİ

Oyunun sergilenmesine destek veren Cumhuriyet Savcısı Ersoy Yüce de daha önce aynı ekip tarafından çekilen filmin İzmir Kısa Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü aldığını belirterek bunun ardından tiyatro projesinin geldiğini söyledi.

"Bu hükümlüler şu anda Halk Eğitim Merkezi tarafından profesyonel oyuncu olmak için eğitiliyorlar. Oyundan sonra sertifikalarını da alacaklar. Tamamı belgeli oyuncu olacak. Hatta bazıları açık cezaevi hakları gelmesine rağmen bu haklarından feragat etti.O kadar güzel eğitildiler ki gitmek istemiyorlar. Bazıları oyunculuk belgelerini aldıktan sonra dışarıda oyunculuk yapmak istiyorlar.Bazı ajanslar da mahkumları burada izledi ve oyunlarında oynatmak istiyor" diye konuştu.

BU OYUNDA HERKES MAHPUS

Oyunda kötülük perisini oynayan oyuncu Sema Şahingöz oyunda herkesin mahpus olması bakımıdan bir ilk olduğunu belirterek "Daha önce cezaevinde tiyatro yapıldı ama onların hikayesini onların dilinden anlatan ilk oyun" dedi.

İyilik perisi karakterini canlandıran Gaye Turgut ise "Unuttuğumuz empati yeteneğimiz tekrar açığa çıktı.Burası cezaevi insanlar zaten cezalarını çekiyorlar. Bir de onlara hayatları bitmiş gibi davranmak çok yanlış" şeklinde konuştu

OYUNCU MAHKUMLAR ANLATTI

Oyun sonunda ayakta alkışlanan mahkum oyuncular, böyle bir oyunu sahneye koymaktan tarifsiz bir zevk aldıklarını söylediler. Bir çoğu daha önce tiyatroya gitmeyen oyuncular, galada karşılarında profesyonel oyuncuları ve konukları gördü. Oyunda "Hafız Burhanettin" karakterini oynayan Hasan Coşkun "Böyle bir çalışmayı zorluklar içerisinde yaptık. Kiminin sevki çıktı, kiminin tahliyesi geldi. Aramızdan ayrılıp gitti. Ama oyun bugüne kaldı" şeklinde konuştu. Mahkum oyuncu Servet Çetin, namıdiğer "Kolpaçino Cevdet", "Biz sivilde tiyatronun önünden geçmiş insan değiliz. Cezaevine geldik. Önümüze bir proje sunuldu.Yavaş yavaş tiyatro bizim bir ailemiz oldu. Dışarı çıktığımızda bu işi devat ettireceğiz" diye konuştu. Süphan Taşkıran ise "Açık cezaevi hakkım olmasına rağmen tiyatro için kullanmadım. Beni çağırdılar tiyatro oynayacaksın diye. 'Ben bu güne kadar tiyatronun önünden geçmemişim' dedim yapamam. Ama üstesinden geldik" dedi. Mahkum Osman Karakaya da "Dışarıdayken böyle toplumsal çevrelerde pek aktifiyetimiz olmadığından bakış açımız çok farklıydı. Sanatla ilgili hiçbirşey bilmiyorduk. Cezaevine düştükten sonra farklı kültürlerle, farklı yaş grupları ile biraraya geldik ve bu etkinliğe katıldık" ifadesini kullandı

CEZAEVİNİN HAVASI DEĞİŞTİ, MAHKUMLARIN BEŞTE BİRİ OYUN İÇİN BAŞVURDU

Oyun için hapishanedeki 1100 mahkumdan 200'ü başvuru yaparak tiyatroda oynamak istediklerini bildirdiler. Yapılan elemeler sonucu 25 kişi seçildi. Seçilen kişilere ilk etapta 2,5 aylık bir tiyatro eğitimi verildi. Daha sonra 8 ay gibi bir sürede oyun hazırlandı. Oyun 20'nin üzerinde sahnelenecek. Oyun yazanın, yönetenin ve oynayanın mahkum olması bakımından da dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Mahkumlar arasındaki diyalogların çarpıcı bir dille anlatıldığı oyunda başarısızlıkla sonuçlanan cezaevinden firar sahnesi izliyicilerin büyük ilgisini çekti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title