Cezaevinde Kadına Şiddetle Mücadele Etkinliği
Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİAD) tarafından '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' kapsamında cezaevinde etkinlik düzenlendi.
Elazığ E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü ile Elazığ İş Kadınları Derneği (ELİAD) tarafından '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' kapsamında cezaevinde etkinlik düzenlendi.
Etkinliğe, Vali Yardımcısı Zekeriya Göker, Belediye Başkan Vekili Asım Nazırlı, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, Cezaevi Savcısı Cemalettin Şimşek, İl Jandarma Komutanı Albay Sefer Resuloğlu, ELİKAD Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, davetliler ile tutuklu ve hükümlüler katıldı. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan kadın hükümlülerden M.U., evliliğinin ilk zamanlar güzel geçtiğini ancak eşinin uyuşturucuya alışmasından sonra ise şiddete maruz kalmaya başladığını belirterek şunları söyledi:
"Ben bir şiddet kurbanıyım. Evliliğimin ilk zamanları herkes gibi güzel geçti fakat eşimin uyuşturucuya başlamasıyla birlikte her şey tersine dönmeye başladı. Ben ve çocuklarım şiddetle tanıştık. Aile bütünlüğünün önemi gereği şiddet olsa da geçer gider diye düşünülüyor. Şiddete uğrayan kadına çevresinde bulunan herkes, affetmesi ve evine dönmesi konusunda bir nevi baskı uyguluyor. Şiddet daha tanışıklığın ilk dönemlerinde başlıyor, dozu giderek artıyor. Kadının yeri evidir diyen ve okutmayarak iş sahibi olmasını engelleyen, aşırı sınırlamalar içinde bunaltan anne ve babalar. Boşanmayı bir suç, bir ayıp gibi görüp şiddete uğrayan kızlarının kocalarıyla arasını bulup tekrar evine gönderenler. Bir dahakine daha ağır bir şiddete uğrayıp ama başına neler geleceğini bildiği için artık kaderine boyun eğmesine neden olanlar. Şiddete uğrayanları korumaya çalışan sayın büyüklerim siz o kadınlara balık vermeyin, balık tutmayı öğretin. Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için önce kafaların değişmesi gerekiyor. Bakış açısı değişmedikçe bu sorunu çözme imkanı yok."
Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi Müdürü Raif Cora, şiddete uğrayan kadınların yalnız olmadıklarını dile getiren getirerek, "Şiddeti tasvip etmiyoruz. Ayrıca kadına yönelik şiddeti insanlığa şiddet olarak algılıyoruz. Bunun bir insanlık suçu olduğuna inanıyoruz. Biz kadına karşı yapılan şiddetin ana sebebin eğitimsizlik olduğuna inanıyoruz" dedi.
Elazığ İş Kadınları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yasemin Açık, kadına yönelik şiddet tüm dünyada çok yaygın olarak görülen, ancak çok az tanımlanmış önemli bir insan hakkı suiistimali olduğunu anlattı. Prof. Dr. Açık, şunları söyledi:
"Kadına yönelik şiddet en sık görülen şiddet türü. Kadın toplumun her kesiminde türlü şiddetlere maruz kalabilmektedir. Aslında ailenin korunması, kadının toplumdaki yerinin iyileştirilmesi, kadına yönelik şiddetin azaltılması için kadının hem bilgi birikiminin donanımının arttırılması, yetkin ve etkin hale getirilmesi karar ve yetki alma aşamasındaki mesleklerde yer alması çok önemli."
Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin ise, televizyonlardaki film ve dizilerin şiddet unsuru taşıdığını ve toplumun buna göre şekil aldığı görüşünü savundu. Pişkin, "Burada bizim 32 hükümlü bayan kardeşimiz var ve bunlar bir şekilde bir şiddetin mağduru ve kurbanı veya bir şiddet öğreticisinin uygulayıcısı olarak bizimle beraberler. Şiddetin karşılığında şiddetle veya şiddetin uygulayıcısı olarak bizimle beraber olmuşlar. Biz bunların hepsini kabul etmiyoruz ve Türk toplum ananeleri ve İslam şartlarına baktığımızda bunların kabul edilemeyeceğini anlıyoruz" diye konuştu.