Cezaevine Çocuk Oyun Odası
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi ve Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu işbirliği ile 'Orada Olmak Onların Seçimi Değil' projesi kapsamında cezaevinde çocuk oyun odası kuruldu.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Eğitim Fakültesi ve Çanakkale E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu işbirliği ile 'Orada Olmak Onların Seçimi Değil' projesi kapsamında cezaevinde çocuk oyun odası kuruldu.
ÇOMÜ Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Lisans Programı'nda yer alan 'Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi' kapsamında öğretmen adayları Sevda Çim, Hüsne Merve Erdoğmuş, Gülce Nur Ertaş, Fatma Şule Yaka ve Danışman Öğretim Elemanı Doç. Dr. Ebru Aktan Acar rehberliğinde 'Orada olmak onların seçimi değil' adlı bir proje hazırladı ve Çanakkale E Tipi Kapalı Cezaevi'nde çocuk oyun odası oluşturuldu. Odanın açılışı, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam, Cezaevi Müdürü Sedat Tekin, ve öğretim elemanlarının katılımı ile yapıldı.
Cezaevi Müdürü Sedat Tekin ile Sosyal Hizmetler Uzmanı Evren Topses'in de katkılarıyla yürütülen projenin öncelikli amacını cezaevinde annesi ile kalan 0- 6 yaş arası çocukların sağlıklı büyüme ve gelişimlerini desteklemek olarak açıklayan öğrenciler, çocukları koğuş ortamından uzaklaştırmayı ve oyun odasında eğlenmelerini sağlayarak hoşça vakit geçirmelerini amaçladıklarını ifade etti.
Cumhuriyet Başsavcısı Salih Çokal, özellikle kapalı ceza infaz kurumlarında kalan kadın mahkumların 0- 6 yaş grubundaki anneye bağlı olan çocuklarının bakımının bir sorun olduğunu belirtti. Türkiye'de dört, beş büyük cezaevinde böyle çocuk odaları bulunduğunu hatırlatan Çokal, "Biz de bunun eksikliğini hissettik. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Gülendam, Doç. Dr. Ebru Aktan Acar ve onların öğrencileri, cezaevi idaresi ve cezaevi savcımız kanalıyla, bu projeyi hayata geçirmeyi arzuladık, gayet de güzel olduğunu düşünüyoruz. Çocukların annesiyle birlikte koğuşta kalması çocuğun ciddi anlamda ileriki yıllarda psikolojik altyapısını bozan, onları rahatsız eden bir eksiklikti. Bu projeyle biz bu eksikliği kapatmayı arzuladık. O anlamda tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum" dedi.
Doç. Dr. Ebru Aktan Acar da Türkiye cezaevlerinde oyun odasının çok yaygın bir uygulama olmadığını belirterek bu projenin ileriki dönemlerde daha da geliştirilmesini arzu ettiğini belirtti.
Projeye Doğtaş Mobilya, İstanbul ÇABA Derneği, Türkiye Özel Okullar Birliği ana sponsorluğunda Ayze, Bahar Kırtasiye, Berkay Yapı, Eğiten Kitap, Furkan Kırtasiye, Ses Elektronik, Yumurcak Giyim ve Teta Org. gibi çok sayıda kişi, kurum ve kuruluş destek oldu. - Çanakkale