Cezayir'de Türk Kültürel Mirasına Tika Desteği
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Cezayir'de Türk motiflerini de kullanarak halı üreten merkeze malzeme desteği sağlandı.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığınca (TİKA) Cezayir'de Türk motiflerini de kullanarak halı üreten merkeze malzeme desteği sağlandı.
TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Başkanlık, Cezayir'in Relizan Vilayetine bağlı Kalaa Belediyesi'nde, yerel ve Türk motiflerini kullanarak halı üretimi yapan merkeze malzeme desteğinde bulundu.
Merkezde üretimin artırılması amacıyla 1 ton yün iplik ve ilgili halı üretim malzemeleri temin eden TİKA, merkez bünyesinde dikiş atölyesinin açılabilmesi için de 10 dikiş makinesi desteğinde bulundu.
Kalaa Beldesi Belediye Başkanı Keddar el-Hadj, burada yaptığı konuşmada, merkezin 1960'larda kurulduğunu ve bir zamanlar halı ihraç edecek kadar yoğun çalıştığını ancak 1990'lardaki iç savaş sürecinde kapanmak zorunda kaldığını anlattı. Hadj, merkezin geçen yıl belediyenin imkanlarıyla yeniden hizmete açıldığını ifade etti.
Hadj, henüz tam kapasitede hizmet veremediklerini ancak hali hazırda 8 kadın çalışanın olduğu merkezde TİKA'nın desteğiyle ileride 70 kadar kadının istihdam edilebileceğini bildirdi.
Yerel ve Osmanlı motiflerinin işlendiği Kalaa halılarının önemli bir kültürel miras olduğunu ve bu mirası yaşatmak istediklerini vurgulayan Hadj, TİKA'nın desteğinden duydukları memnuniyeti sözlerine ekledi.
Cezayir'in Kaala Beldesi'nde halen Türk kültürüne ait birçok eser yer alıyor. "Çavuş, Osman, Türkmen" gibi soyisimleri taşıyan birçok ailenin yaşadığı beldede, Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalan ve kullanılmaya devam eden bir cami ve bir namazgah bulunuyor.