Haberler

CHP Eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen Açıklaması

Abone Ol

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Herkes bilmelidir ki Türkiye bir daha Balkan Harbi yaşamayacak ve diğer devletlerin önünde diz çökmeyecektir" dedi.

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Herkes bilmelidir ki Türkiye bir daha Balkan Harbi yaşamayacak ve diğer devletlerin önünde diz çökmeyecektir" dedi.

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde düzenlenen "100. yılında Balkan Savaşları ve Bugünkü Balkan Ulusları Sempozyumu"na katılan Öymen, Balkanlarda yaşayan Türklerin büyük sıkıntılar çektiğini ifade etti. Tarihten her zaman sonuç çıkarılması gerektiğini dile getiren Öymen, "Biz tarihimizden bugünün Türkiye'si için sonuç çıkaramazsak tarihi roman gibi okuruz" diye konuştu.

Bugünün Avrupa'sında Rusya'dan sonra en büyük topraklara sahip ülkesinin Türkiye olduğunu ifade eden Öymen, Almanya'dan sonra da en fazla nüfusa sahip ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti. Türkiye'nin büyük bir ülke olduğunu söyleyen Öymen, "Türkiye büyük bir ülkedir ve tüm olumsuzluklara rağmen büyük kalmıştır. Biz Kurtuluş Savaşı'ndan sonra 1 milimetre bile toprak kaybetmedik" dedi.

Osmanlı Devleti'nin son yıllarında yetenekli padişahlara sahip olmadığını söyleyen Öymen, "3. Selim Osmanlı Devleti'nin en reformcu padişahıydı. Ancak öldürüldü. Osmanlı Devleti'nde ileri görüşlü, reformcu bütün devlet yetkilileri fazla yaşayamadı. Türkiye'nin geçmişinde çektiği sıkıntılara baktığımızda gericiler ve reform karşıtları karşımıza çıkıyor. Bu yüzden Türkiye'ye hizmet eden insanların kaderi her zaman iyi olmamıştır" diye konuşu.

Yabancı devletlerin Türkiye'nin iç sorunlarına karıştığını ve özellikle Kürt sorununu çözmek için Türkiye'nin yeni anayasa yapması konusunda telkinde bulunduğunu ifade eden Öymen, Türkiye'nin başka devletlerin telkinlerine ihtiyacı olmadığını belirtti. Öymen konuşmasında şunları kaydetti:

"Balkanlarda yaşayan Türklerin ızdıraplarını hepimiz ailemizde yaşadık. Ama kalanlar ne oldu? O bölgeleri gezerek her şeyi anlayamayız. Oradaki insanlarımız çok sıkıntı yaşıyorlar. 60 bin Türk Yunan vatandaşlığından çıkarıldı. Bu vatandaşlara daha sonra Yunan vatandaşlığı hakkı tanınmadı. Batı Trakya topraklarını

yüzde 80'i Türklere aittir. Ancak Batı Trakya'da Türk kelimesini kullanmak yasak. Bir kurumun isminde Türk kelimesi geçerse o kurum kapatılıyor. Biz Trakya'da oturan insanlar olarak dikkatimizi Yunanistan'da, Bulgaristan'da yaşayan insanlara çevirmemiz gerekiyor."

Balkan Savaşlarının 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıya katılan Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin ise insanların geçmişe karşı duyarlı olmalarını söyledi.

Öte yandan toplantıda Prof. Dr. Yahya Akyüz Balkan Savaşları'nda Fransız kamuoyunun savaşlara bakışı hakkında bilgi verirken, Doç. Dr. Mehmet Hacısalihoğlu Balkan ülkelerinin Balkan Savaşlarına bakışları, Prof. Dr. Hüseyin Salman Balkan Savaşlarından alınan dersler, Mustafa Gültekin Balkan Savaşlarındaki Telgreaflar, Prof. Dr. Recep Durmaz Bir Edebiyatçının gözü ile 1911 Sofya izlenimleri konularında bilgi aktardı. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title