CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: (2)
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Teröre karşı hepimizin ortak bir tavır takınması gerekiyor.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Teröre karşı hepimizin ortak bir tavır takınması gerekiyor. HDP de 6 milyon civarında oy alan bir siyasi parti ve meşru bir parti. Meşruiyetini zaten tartışmıyoruz ama teröre karşı tavır konusunda biraz daha net bir tavır takınması hepimizin ortak talebi." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında güncel konuları değerlendirdi.
"HDP'nin PKK'nın etkisinden kurtulamadığına" yönelik değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendisini arayarak, geçmiş olsun dileklerini aktardığını, "Terörü lanetliyoruz" diye bir cümle kullandığını ve bunun değerli olduğunu ifade etti.
Kılıçdaroğlu, "Teröre karşı hepimizin ortak bir tavır takınması gerekiyor. HDP de 6 milyon civarında oy alan bir siyasi parti ve meşru bir parti. Meşruiyetini zaten tartışmıyoruz ama teröre karşı tavır konusunda biraz daha net bir tavır takınması hepimizin ortak talebi." diye konuştu.
"HDP'nin teröre karşı net tavır takınması"ndan, yapılan açıklamaları kast ettiğini belirten Kılıçdaroğlu, hem Türkiye'nin hem siyasetin daha net ve güçlü bir söyleme ihtiyacı olduğunu ve bu süreç içerisinde HDP'nin tümüyle dışlanmasının da doğru olmadığını kaydetti.
Bu görüşünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldiklerinde de dile getirdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "Darbeye karşı parlamentoda ortak bir tavır sergilediğimizi, parlamento bombalanırken 4 siyasi partinin milletvekillerinin parlamentoda olduğunu ve darbe konusunda ortak bir bildiri hazırlanarak buna 4 siyasi partinin imza attığını dolayısıyla darbe karşıtı bir birliktelikte HDP'nin de burada olması gerektiğinin önemini vurguladım. Sonuçta darbeye karşı çıkmak zorundayız ve hepimiz karşı çıkıyoruz diye dile getirdim." dedi.
Bu görüşmede kendisine verilen yanıtı paylaşmak istemediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Çıkan yanıt sizi ümitlendirdi mi?" sorusuna karşılık ise Taksim mitingi öncesinde Başbakan Yıldırım'a HDP'nin de bu sürece dahil edilmesi gerektiğini ifade ettiğini, Yıldırım'ın ise bu konuyu bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşeceğini söylediğini belirtti.
"Mitinge HDP'nin Genel Başkanı da davet edilmeliydi"
Kılıçdaroğlu, toplumda bir yumuşama sağlanmasını, gerginliklerin sona ermesini istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Yenikapı Mitingi'ne sadece grubu olan CHP, MHP ve AKP değil, oraya pekala HDP'nin Genel Başkanı, Vatan Partisinin, Saadet Partisinin Genel Başkanı, BBP'nin Genel Başkanı onlar da dahil edilmeliydi. Onlar da birer siyasi parti. Görüşlerini beğenmeyebiliriz ama bir ortak paydamız var, bu Türkiye. Vatanımız, bayrağımız, darbeye karşıyız, bunlar bizim ortak paydamız. Konuşmamda da onların da davet edilmesi gerektiğini söyledim ama bu davetler yapılmadı. Davetlerin yapılmaması toplumun bir kesiminin, belli siyasi partilerin sistemin dışına itilmesi, belli siyasi partilerin bir arada görülmesi gibi garip bir tablo çıkarıyor. Oysa demokraside bütün görüşler değerlidir. Bu anlayışı daha da güçlendirerek topluma aktarmak zorundayız."
Bu söylediklerinin bir çağrı olduğunu da belirten Kılıçdaroğlu, koşullar uygun olursa bütün siyasi partilerle görüşeceklerini aktardı.
"Terör eylemleri sonrasında özellikle sosyal medyadaki tartışmalarda ölenlerin hangi dinden, mezhepten, etnik kimlikten olduğuna yönelik söylemlerin olduğuna" yönelik değerlendirme üzerine Kılıçdaroğlu, "İki temel kırılma noktamız, fay hattımız var. Bunların birisi din üzerinden siyaset, ikincisi etnik kimlik üzerinden siyaset. Eğer bütün olaylara ve sorunların çözümüne bu iki eksenden girersek kaybeden Türkiye olur, kazanan Türkiye düşmanları olur." dedi.
Gittiği her yerde "Camide, kışlada, adliyede siyaset yapmayalım" dediğini belirten Kılıçdaroğlu, aksinin ayrışma noktaları yaratacağına dikkati çekti. Kılıçdaroğlu, Türkiye'deki siyasi partiler ve liderlerin gereken dikkati ve özeni göstermesi gerektiğini, Türkiye'nin bu konuda yeni bir sayfa açmak zorunda olduğunu dile getirdi.
"Kullandığımız dil kucaklayıcı olmalı"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de 'duygusal kopuş' meselesinin tartışıldığı, Kürt halkının kazanılması gerektiği" şeklindeki görüşlerin de hatırlatılması üzerine, "Terörle mücadele edilirken, sokaktaki yurttaşın zarar görmemesi en büyük arzumuz. Kullandığımız dil de kucaklayıcı olmalı. Eğer nefret söylemi içerisinde, belli bir grubu, inancı tümüyle dışlıyorsanız veya dışlar imajı yaratıyorsanız bu duygusal kopuşa yol açabilir. 'Bizi istemiyorlar' diye... Bundan özenle kaçınmamız lazım. İnanç üzerinden, kimlik üzerinden toplu bir suçlama, ötekileştirme dediğimiz olayı gündeme getiriyor ve toplumda karşıtlık yaratıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Eskiden kimsenin komşusunun etnik kimliğini, inancını sorgulamadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, siyasetin kullanacağı kucaklayıcı dil ile bunun aşılmasının mümkün olduğunu belirtti.
Kılıçdaroğlu, "Demokratik standartları yükseltmemiz gerekiyor. Farklı görüşleri, düşünceleri insanlar ifade edebilmeli. Onları meşru zeminin dışına itmemeliyiz. Türkiye güçlü bir ülke, farklı bir görüş, söylem bize aykırı gelebilir ama bu Türkiye'yi yıkmaz." dedi.
"Aslı Erdoğan kesinlikle tutuklanmamalı"
"Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasına" yönelik değerlendirmeleri sorulan Kılıçdaroğlu, "İlke olarak yayın organlarının teröre destek vermelerini asla kabul etmeyiz. Gazeteler gerçekten toplumu aydınlatıyorlarsa, doğru bilgileri aktarıyorlarsa, halk adına iktidarı yönetenleri sorguluyorlarsa bu bizim başımızın üstünde ama hiçbir yayın organı teröre destek vermemeli. Bir başka temel ilkemiz, hiçbir yayın organının susturulmasını istemeyiz. RTÜK var, mahkemeler var. Eğer bir gazete kapatılacaksa onu siyasi otorite değil mahkemeler kapatabilir." diye konuştu.
Kılıçdaroğlu, gazetecilerin, sanatçıların tutuklanmasının da doğru olmadığını belirterek, yazar Aslı Erdoğan'ın tutuklanmasına ilişkin görüşlerini, "Kesinlikle tutuklanmamalı, doğru değil. Bu insanların tek silahları var, kalem. Başka bir şeyleri yok. Düşüncelerini, romanlarını, öykülerini kalemleriyle yazıyorlar. Eğer bu düşünceler, terör örgütüne destek veren şekilde, yasalara aykırıysa şunu veya bunu yapabilirsiniz. Ama gazetecinin, sanatçının tutuklanması... Yargılanabilir ama sonuçta siz daha yargılama aşamasında eğer içeriye alıyorsanız, bunu uygar dünyaya anlatamazsınız." şeklinde dile getirdi.
FETÖ'nün darbe girişimi sonrasında gözaltına alınan ve bu sırada yaşamını yitiren öğretmenin babası ile telefonda konuşarak acılarını paylaştığını, bir yüzbaşının FETÖ soruşturmaları kapsamında "vatan haini" diye suçlandığını ama sonrasında darbeciler tarafından öldürüldüğünün ortaya çıktığını belirten Kılıçdaroğlu, "Bunlar doğru değil. Biz daha baştan insanlara 'vatan haini' diyoruz. 15 Temmuz akşamı, erler vardı. Er, zaten hepimiz askerlik yaptık, komutan talimat verir herkes o emre uyar. Ordunun zaten geleneğidir bu. Er linç edildi, linç edilen erler ve askerler var. Bunların da tutuklanması ve yargılanması lazım. Bu erin ne günahı var?" dedi.
"Darbe fırsatçılığına izin vermemek lazım"
Kılıçdaroğlu, mağdurları da takip ettiklerini ve kendilerine gelen çok sayıda başvuru olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Tiyatroları var, 100 yıllık bir tiyatro. Darbe fırsatçıları gelip, oradan 20 sanatçının işine son veriyor. Niçin son veriliyor, araştırdık. Darbeyle ilişkisi yok ama bunu da böylece atarsak, bunlar da FETÖ'cü diye... Dolayısıyla kimse bunlara sahip çıkmaz. Araştırdık, FETÖ'yle falan ilgileri yok. İlgileri yoksa 'Niye peki görevlerine son verdiniz?', 'Efendim, performansları düşük.' Onu da araştırdık, oynadıkları oyunlar kapalı gişe oynuyor.
Bir sanatçının performansının düşük olup olmadığına o oyunu sahneye koyan yönetmen karar verir. Ben karar veremem, belediye başkanı da karar veremez. O da o işi bilemez. Bu darbe fırsatçılığına da izin vermemek lazım. Özellikle ben, Sayın Kadir Topbaş'tan istirham ediyorum, sanatçıları görevlerine alın. Tekrar gitsinler, çalışsınlar. 20 sanatçının İstanbul Büyükşehir Belediyesine ne yükü olabilir?"
(Sürecek)