CHP Heyetinin Mısır Ziyareti
CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Korutürk, Mısır temasları kapsamında Ahrar Partisi ve Halk Hareketi Partisi temsilcileriyle bir araya geldi Hareketi Partisi Genel Başkanı Sabbahi: "Türkiye Mısır ilişkileri, Türk tarafı Mısır halkının iradesine saygı duyduğu müddetçe daha iyi olacaktır" Loğoğlu: "Amacımız CHP'ye değil, öncelikle Türkiye'ye bir şey kazandırmak"
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, resmi temaslarda bulunmak için gittikleri Mısır'da Ahrar ve Halk Hareketi partilerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Başkent Kahire'deki ilk günlerinde Ahrar Partisi Genel Merkezi'ni ziyaret eden CHP heyeti, Genel Başkan Ebu Said ve yardımcısı Amr İsmail Süleyman ile görüştü.
Loğoğlu, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Ahrar Partisi yetkilileriyle Türkiye-Mısır ilişkileri ve Mısır'daki gelişmeler hakkında istişarelerde bulunduklarını söyledi.
Daha sonra Halk Hareketi Partisi Genel Başkanı ve 2012 seçimleri cumhurbaşkanı adayı Hamdin Sabbahi ve Parti Dışilişkiler Komitesi Başkanı Masum Merzuki ile bir araya gelen CHP heyetinin, Türkiye-Mısır ilişkileri ve bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları bir görüşme gerçekleşti.
Sabbahi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye muhalefetinde önemli bir yere sahip olan CHP temsilcilerinin kendilerini ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Türkiye-Mısır ilişkileri, Türk tarafı Mısır halkının iradesine saygı duyduğu müddetçe daha iyi olacaktır" ifadesini kullandı.
Sabbahi, eleştirilere açık olduğunu ancak Mısır halkının iradesine saygısızlığı kabul etmeyeceğini vurguladı.
Ziyaretin "Mısır ve Türk halkı arasındaki ilişkilerin derinliğini onaylar" nitelikte olduğunu ifade eden Sabbahi, Türkiye'nin Kahire büyükelçisinin görev yerine dönmesiyle ilgili, "Ortak çıkarlar, iki ülkeyi siyasi ilişkileri sürdürmeye itebilir ancak bu Mısır'da yaşananın darbe olarak değil, Mısır halkının iradesinin yansıması olarak tanınmasıyla mümkün olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
Loğoğlu ise ziyaretlerinin birinci gününe ilişkin şunları kaydetti:
"İyi tepkiler alıyoruz ve iyi niyet görüyoruz. Bazı sıkıntılarını dile getirdiler fakat biz bu sıkıntıların üzerinde durmak ve ayrıntılarına girmek yerine, bu ilişkiyi nasıl rahatlatabiliriz, nasıl daha ileriye götürebilirizi konuştuk. Döndüğümüzde de burada edindiğimiz izlenimleri, vardığımız sonuçları ve olabilecek önerilerimizi hükümete ileteceğiz. Çünkü amacımız CHP'ye bir şey kazandırmak değil, öncelikle Türkiye'ye bir şey kazandırmak. Bunun için temaslarımıza ciddi bir sorumluluk içinde yaklaşıyoruz. Türkiye-Mısır ilişkilerine bu kadar önem ve değer veren Mısır'ın, bu hislerine, görüşlerine, beklentilerine, Türkiye'nin de yanıt vereceğini, vermek isteyeceğini düşünüyoruz."
Mısır'ın Türkiye gibi bölgenin iddialı bir ülkesi olduğuna dikkati çeken Korutürk de görüşmelere dair izlenimlerini şöyle aktardı:
"Mısır dediğiniz zaman, bizim muhatabımız sadece hükümet değil. Bizim burada muhatabımız hükümetin dışında bir sürü siyasi oluşum. Mısır, bir takvim içerisinde belirli demokratik yönelime doğru girmiş. 9 ay içerisinde anayasa uygulamaya geçecek, başkanlık seçimleri, arkasından genel seçimler yapılacak. Buradaki tüm siyasi partilerle iletişimi kesmek Türkiye için fazla lüks. Türkiye bu bölgenin iddialı bir ülkesi, Mısır da öyle. Mısır ile temasın kesilmesinin ciddi bir hata olduğuna inanıyoruz. Bunu telafi etmek için buradayız. Bunun için de mümkün olduğu kadar geniş bir yelpazeyle Mısır'ın bütün unsurlarıyla görüşmeye çalışıyoruz."
CHP heyetinin, ziyaretlerinin ikinci ve son gününde, Sanayi ve Ticaret Bakanı Münir Fahri Abdunnur, Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib, Kıpti Ortodoks Patriği II. Tavadros ile Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) temsilcisi iki bakan ve bazı siyasi parti temsilcileriyle de görüşmesi bekleniyor. - Kahire