CHP'li Ediboğlu: Suriye'ye Gitmesi Engellenen 93 Bin Kişi Türkiye Vatandaşı mı ?
Chp Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, basında yer alan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmek isteyen 100 binden fazla kişi önlendi, bunların 7 binden fazlası yabancı savaşçı" sözlerini soru önergesiyle TBMM'ye taşıyarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "Kalan diğer 93 bin savaşçı Türkiye vatandaşı mıdır?
Chp Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, basında yer alan MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın "Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmek isteyen 100 binden fazla kişi önlendi, bunların 7 binden fazlası yabancı savaşçı" sözlerini soru önergesiyle TBMM'ye taşıyarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, "Kalan diğer 93 bin savaşçı Türkiye vatandaşı mıdır?" diye sordu.
Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, soru önergesinde basında çıkan bir habere göre 7'nci Büyükelçiler Konferansı'nda Hakan Fidan'ın radikalleşme sonucunda Türkiye için terör riskinin arttığını, Suriye'de IŞİD'den önce El- Nusra'yı büyük tehdit olarak gördüğünü, Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmek isteyen 100 binden fazla kişinin önlendiğini ve bunların 7 binden fazlasının ise yabancı savaşçılar olduğunu ifade eden bir konuşma yaptığını belirtti.
Ediboğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun şu sorulara yanıt istedi:
"Türkiye içinde de radikalleşmenin artması, Türkiye için bir terör riski mi oluşturmaktadır? Örneğin 21'inci Yüzyıl Araştırmalar Enstitüsü son yayımladığı raporda Türkiye'den Suriye'deki IŞİD ve El-Nusra benzeri diğer radikal terör örgütlerine 12 bin kişinin katıldığını açıkladı. IŞİD'in İstanbul'un göbeğinde Sultanahmet saldırısını gerçekleştirmesi IŞİD ve El-Nusra benzeri radikal terör örgütlerinin Türkiye'deki aktifliğini ve riskini mi yansıtmaktadır? Temmuz 2013'te basına verdiğiniz bir demeçte 'Suriye'deki bütün grupların ve oluşumların (dolayısıyla El-Nusra'nın) Türkiye'nin dostu olduğunu' belirten bir açıklamanız ortada dururken, MİT Müsteşarının Suriye'de IŞİD'den önce El-Nusra'yı büyük tehdit olarak gördüğüne yönelik açıklaması bir tezat oluşturmakta mıdır? Birbirinden farklı bu iki açıklama Başbakanlığa bağlı bir kurumla aranızda bir çelişki olduğunu mu göstermektedir? ya da yeni bir politika değişikliğine gidildiğinin işareti olarak mı değerlendirilmelidir? Varsa bu politika değişikliğinde; Fransa da meydana gelen terör saldırısı ile Uluslararası baskıların rolü etken olmuş mudur? MİT Müsteşarının Türkiye üzerinden Suriye'ye gitmek isteyen 100 binden fazla kişinin önlendiğini, bunların 7 binden fazlasının ise yabancı savaşçılar olduğunu belirtmesi sonucunda kalan diğer 93 bin savaşçı Türkiye vatandaşı mıdır? Suriye'de savaşmak için gitmesi engellenen 93 bin kişi hakkında ne gibi yasal işlem yapılmıştır?" - Hatay