Haberler

CHP'li Kaplan: Dilovası'nda Çevre Kirliliği Endişe Verici Boyutta

Abone Ol

Chp Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, sık sık hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra kanser vakalarıyla da gündeme gelen Dilovası ilçesinde, artık kirliliğin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi.

Chp Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, sık sık hava ve çevre kirliliğinin yanı sıra kanser vakalarıyla da gündeme gelen Dilovası ilçesinde, artık kirliliğin endişe verici boyutlara ulaştığını belirterek, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin yanıtlaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne soru önergesi verdi.

Geçtiğimiz hafta ilçede yapılan protesto gösterisine de katılan Mehmet Hilal Kaplan, soru önergesinde, Dilovası'nda fabrikaların çevreye yaydığı zehirli gaz ve ağır metal partikülleri yüzünden hava kirliliği korkunç boyutlara ulaştığını ifade ederek şöyle dedi:

"Dilovası halkı çarpık sanayileşme nedeni ile yaşanan büyük çaplı kirlilikten ötürü yetkililerin ilçede yaşanan sıkıntılara kayıtsız kalmalarından oldukça rahatsızdır. Bölgede özellikle metal, kağıt ve kimya sanayinin yol açtığı çevre kirliliği endişe verici boyutlara ulaşmaktadır. İlçe sınırlarında 5 adet OSB ve 1 adet sanayi sitesi mevcuttur. Bu yoğun sanayinin bulunduğu ilçede sağlık sorunları ve kanser vakaları Türkiye ortalamasının çok üstünde seyretmektedir. Kanser vakalarına bağlı yaşanan ölümler, ilçe sakinlerine haklı ve büyük endişelere sevk etmektedir."

"SADECE ÜRETİM, İNSAN SAĞLIĞI İKİNCİ PLANDA"

Kaplan, Dilovası'nda kurulu bütün sanayi tesislerinin gelişi güzel, tamamen kontrolsüz, alt yapılarını tamamlamadan, merkezi arıtma sistemini tamamlamadan, filtre sistemini kurmadan kurulmuş çarpık sanayi yapılanmalarından oluştuğunu da belirterek, "Sadece üretim düşünülmüş, fakat insan sağlığı ikinci plana atılmıştır. İnsan yaşamını önemsiz bulup sadece üretim ve ekonomiye endeksli bir yol izlenmiştir. Nefes almayı zorlaştıran sis ve duman ilçemizdeki halkı temiz havaya hasret bırakmıştır. Türkiye'deki kimya ve boya sanayisinin yüzde 30'u bölgede faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda ağır metal sanayisinin yüzde 33'ü yine burada bulunmaktadır. TÜİK verilerine göre, Türkiye'de kanser vakalarından dolayı ölüm oranı yüzde 21, Kocaeli'de bu oranın yüzde 26, Dilovası'nda ise yüzde 33 tür. Yani Dilovası'nda ölen her 3 kişiden 1'i kanserden ölmektedir. Bölgedeki yoğun ve kontrolsüz sanayileşme, halkı kanserle, çevre kirliliğiyle baş başa bırakmıştır" dedi.

YENİ ÇÖP DEPOLAMA ALANI

Büyükşehir Belediyesi'nin yine Dilovası'nda büyük çaplı bir çöp depolama alanı kuracağını da hatırlatan, "Bölge halkının nefes alamaz durunma geldiği idareciler tarafından bilinmesine rağmen Dilovası'na yapılması planlanan katı atık bertaraf tesisinin ilçede yaratacağı kirliğin, insan sağlığı üzerinde tolere edilecek bir durumu kalmamaktadır" diyen Kaplan'ın önergesindeki sorular şöyle:

"- TBMM tarafından kurulan Dilovası Araştırma Komisyonunun hazırladığı raporda bölgenin sanayiye doyduğu, yeni sanayi kuruluşlarına izin verilmemesi ve mevcut sanayi kuruluşlarının kapasitelerinin artırılmaması önemle vurgulanmaktadır. Bakanlığınızın, Meclis Araştırma Komisyonunun raporu ile Dilovası'nda yaşayan 45 bin insanın sağlığını hiçe sayarak bölgede yeni sanayi kuruluşlarına izin vermesi, bölge halkının sağlığıyla oynanması sizce doğru mudur? Bakanlığınız bu hassas durumla ilgili Dilovası'nda gerçekçi önlemler almayı düşünüyor mu ?

Bakanlığınızın, Dilovası'nda böyle bir tesise ÇED muafiyeti verirken, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Dilovası Araştırma Komisyonun raporundaki; bu bölgeye yeni sanayi tesisinin kurulmaması, mevcut sanayi kuruluşlarının da kapasite artırmaması yönündeki raporunu dikkate aldınız mı? Meclisin raporunu dikkate aldıysanız neden böyle bir tesise izin verdiniz?

TÜİK verilerine göre, Dilovası'nda kanser vakasından dolayı ölüm oranı, Türkiye ortalamasından yüzde 50 daha fazladır. Yoğun Sanayi bölgesi olan Dilovası'nda yapılacak olan katı atık bertaraf tesisinin bölge insanın sağlığı üzerinde yaratacağı sağlık sorunlarının artacağı aşikardır. ÇED muafiyeti dışında Dilovası'nda böyle bir tesisin insan sağlığı üzerinde yaratacağı etkileri incelediniz mi?

- Dilovası'nda ölümlerde kanser vakalarının yüksekliği, sanayi yoğunluğuyla paralellik göstermektedir. Bakanlığınız katı atık tesisi ile ilgili ÇED muafiyeti verirken bu parametreleri göz önünde bulundurdu mu? Bulundurduysa kansere bağlı ölüm oranın en yüksek olduğu bu ilçeye böyle bir tesisin açılmasınıhangi bilimsel verilere dayanarak izin verdiniz?

- Anayasanın 56'ncı maddesine göre; herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Bakanlığınız, Dilovası'nda yaşayan insanlar üzerinde olumsuz etkileri olan bu atık tesisine olur verirken, Anayasa'nın 56'ncı maddesini dikkate aldınız mı ?

-15 Mayıs 2014 tarihli 262 numaralı Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclis Kararı ile Dilovası, Köseler Köyü Orman alanına 92 milyon dolar proje bedeli ile 1 milyon 518 bin 891 metrekarelik katı atık bertaraf tesisinin kurulmasına izin verilmiştir. Dilovası'nda yaşayan insanların sağlığını 1'inci dereceden ilgilendiren bu proje için bölge halkının görüşleri alındı mı?"

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Hilal Kaplan Dilovası Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title