CHP'li Kaplan: Sporda Ödül Artınca Doping de Arttı
CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, büyük bir artış gösteren doping olaylarını soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı.
Chp Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, büyük bir artış gösteren ve Akdeniz Oyunları'nda birçok sporcumuzda da rastlandığı öne sürülen doping olaylarını soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı. Kaplan, ödül olarak verilen altın miktarının artmasıyla birlikte dopingin de yükselişe geçtiğini ileri sürdü.
Kendisi de tıp doktoru olan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın yanıtlaması için TBMM'ye verdiği ve medya ile de paylaştığı soru önergesinde, "Son birkaç ay içinde 55 sporcumuzda doping çıktı. Bu yaşanan olaylar Türk spor tarihine kara bir leke olarak geçti. Halter ve atletizmde ardı ardına patlak veren doping skandalları uluslararası camiada ülkemizi sıkıntılı durumlara sürüklüyor. 2020 Olimpiyatları'na aday Türkiye'de şu günlerde doping skandallarıyla uğraşıyor. Doping kullanan sporcularımızın sayısı son dönemde hiç olmadığı kadar arttı" dedi.
Mehmet Hilal Kaplan, Mersin'deki Akdeniz Oyunları'nda halter ve atletizm branşlarında yarışacak 16 sporcumuzun son anda kadrodan çıkartıldığını, 2012 Londra Olimpiyatları'nda altın madalya kazanan Aslı Çakır Alptekin ve branşında 5'inci olan Nevin Yanıt'ın da dopingle başının dertte olduğunu hatırlattığı önergesinde, en son vakaların Kırkpınar'dan ve 2013 Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nun şampiyonu Mustafa Sayar'dan geldiği belirtti.
'ÖDÜL ARTINCA DOPİNG DE ARTTI'
CHP'li Kaplan, sporcuların büyük organizasyonlarda alacağı derecenin kendisine büyük kazanç sağlayacağı için suni yollarla kapasitesini artırmaya gitmesine sebep olabildiğini belirterek, önergesinde şu ifadelere yer verdi:
"Sporcularımıza verilen ödüller Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ün bile dikkatinden kaçmadı. Ergün, 'O kadar altın alsam bir daha olimpiyatlara katılmam' eleştirisinde bulundu. 2013 Mersin Akdeniz Oyunları öncesi ise Spor Bakanlığı ilginç bir karara imza attı. Birinci olan sporcuya 500 altın verilecekti. Baktığımızda Avrupa şampiyonu olan sporcuya 375 altın verilmiş. Haliyle Akdeniz öncesi doping vakaları çığ gibi patladı. Akdeniz Oyunları'nda Türkiye 126 madalyayla İtalya'nın ardından ikinci oldu. Toplam ödül miktarı da 29 bin cumhuriyet altınına ulaştı. Ödül yönetmeliğine göre cumhuriyet altınının kuru belirlenirken 1 Ocak 2013 tarihi baz alınıyordu. O kura göre 29 bin altının piyasa değeri yaklaşık 18 milyon 415 bin liraydı. Yani altın kazanan bir sporcu cebine 317 bin 500 lirayı koyacak."
CHP'li Kaplan'ın, Bakan Suat Kılıç'ın cevaplandırması istediği sorular ise şöyle:
"1. Türk sporcularında, yıldızlar ve gençler seviyesinde bile doping yapılıyor. Bakanlık, olimpiyat şampiyonu olan bir sporcuya 2 bin altın veriyor. Dünya şampiyonu bin, Avrupa şampiyonu ise 375 altın veriyor. Doping kullanımının son yıllarda artmasının nedeni bakanlık tarafından verilen yüksek altın miktarı. Para kazanma hırsı ile antrenörlerin kendilerini ispat etme gayreti sporcuların dopinge yönelmesi olarak değerlendirilebilir mi?
2. Dopingle mücadele konusunda federasyonların yeterli olmadığı aşikar. Amerika birleşik devletlerinde dopingle mücadelede devletin bir fiil desteği bulunmakta. Ülkemizde de sporun ve sporcunun korunmasında, uluslararası camiadaki saygınlığımızı kazanılmasında, devletimizin ne gibi çalışmaları olacaktır?
3. Sporcuların performansını artıran yasaklı ilaçların çoğu yurt dışından temin ediliyor. İlaçlar yasal olmayan yollarla yurda sokuluyor. Bakanlığınızın bu yasal olmayan işlemleri önlemek ve gerekli tedbirleri alma hususunda ne gibi çalışmaları olacaktır?
4. 2020 Olimpiyatları'na aday olan ülkemizin artan doping skandalları ile anılmasının uluslararası camiadaki imajını kötü yönlü etkilemesi hususunda ne gibi yapıcı çalışmalarınız bulunmaktadır?
5. Türkiye'de tam teşekküllü donanıma sahip kaç doping merkezi vardır? Bu merkezler bakanlık denetimine tabi midir?" - Kocaeli