Haberler

CHP'li Nurlu, İki Bakana Demirköprü Barajındaki Balık Ölümlerini Sordu

Abone Ol

Chp Manisa Milletvetkili Mazlum Nurlu, Manisa Demirköprü Barajı'nda yaşanan toplu balık ölümlerini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Chp Manisa Milletvetkili Mazlum Nurlu, Manisa Demirköprü Barajı'nda yaşanan toplu balık ölümlerini soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı.

Demirköprü Barajı'nda son zamanlarda yaşanan balık ölümleri tepkilere neden oldu. Baraj gölünde balıkçılık yapanların, toplu balık ölümlerine Uşak Organize Sanayi Bölgesi'ndeki sanayi kuruluşları ile atık su arıtma tesislerini çalıştırmayan belediyeler olduğunu iddia etmeleri CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu'yu harekete geçirdi. Milletvekili Nurlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun cevaplaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

Nurlu önergesinde, "Ülkemizin büyük ve en önemli nehirlerinden birisi Gediz Nehri ve üzerinde kurulu bulunan Ege bölgesinin en büyük barajı olan Demirköprü, Manisa'nın can damarıdır. Kütahya'nın Gediz ilçesinin güneydoğusundan başlayan ve İzmir Körfezi'ne dökülen Gediz Nehri, Manisa sınırları içerisinde geçtiği bölgelerin tarımsal üretimine, ekonomisine ve gelişmişlik düzeyine önemli katkı sağlamaktadır.

Ülkemiz açısından bu kadar önemli olan Gediz Nehri, Türkiye'nin de taraf olduğu Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar Hakkında Sözleşme'nin (RAMSAR) eklerinde sayılarak koruma altına alınmıştır. Hem uluslararası öneme sahip olan hem de bölge açısından hayati değer taşıyan Gediz Nehri, düzensiz endüstriyel ve kentsel gelişimle birlikte aşırı derecede kirlenmiştir. Bu kirlilik Gediz Nehri üzerinde kurulu olan Demirköprü Barajı'nı da olumsuz etkilemektedir. Son zamanlarda nehirde ve barajlarda yaşanan toplu balık ölümleri kirliliğin boyutlarını gözler önüne sermektedir. 2008 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Gediz Havzası Koruma Eylem Planı yayınlanmış ve uygulamaya alınmıştır. Fakat bu plan sadece kağıt üzerinde kalmış olup bu güne kadar Gediz Nehri ve Demirköprü Barajı kirlilikten kurtulamamıştır. Bugünlerde, Demirköprü Baraj Gölü'nde toplu balık ölümleri yaşanmaktadır. Ülkede bir hükümetin kurulamamasından kaynaklı ciddi bir devlet otoritesi boşluğu doğduğunu ve seçimler nedeniyle ilgili bakanlıkların gerekli denetim ve kontrolleri yapmadıkları, bu yüzden Gediz Nehri ve Demirköprü Baraj Gölü'nün aşırı kirlendiği ifade edilmektedir" ifadelerine yer verdi.

Milletvekili Nurlu önergesinde, "Bakakanlık olarak Manisa Demirköprü Barajı'ndaki balık ölümlerinin nedenleri ile ilgili bir araştırma yaptınız mı'Bakanlığınızın seçimler nedeniyle gerekli kontrol ve denetimleri yapmadığı ve bu nedenle nehir ve barajlarda çevresel kirliliğin arttığı iddiaları doğru mudur? Gediz Nehri'ndeki kirliliğin önlenmesi ve balık ölümlerinin durdurulması için bir çalışma yapacak mısınız? 2015 yılında evsel ve sanayi atıklarını Gediz Nehri'ne döken, sanayi kuruluşları ile atık su arıtma tesislerini çalıştırmayan belediyelere kesilmiş idari ve adli para cezası var mıdır? Varsa kimlere ne kadar ceza kesilmiştir?" - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mazlum Nurlu Gediz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title