CHP'lilerin Yorumu: 'İnatlaşma ve İntikam Yasası'
TBMM Anayasa Komisyonu'nda Anayasa Değişikliği Teklifinin Geneli Üzerindeki Görüşmeler Sona Erdi. CHP'li Milletvekilleri Teklifin 'Kin ve İntikam Hissiyle' Gündeme Getirildiğini Söyledi.
TBMM Anayasa Komisyonu'nda Cumhurbaşkanı Sezer tarafından iade edilen Anayasa değişikliği teklifinin geneli üzerindeki görüşmeler sona erdi. CHP'li milletvekilleri teklifin "kin ve intikam hissiyle" gündeme getirildiğini söyledi.
"BAŞBAKAN DUVARA TOSLADI"
Komisyonda CHP Malatya milletvekili Muharrem Kılıç, Anayasa değişikliği paketinin AKP'nin cumhurbaşkanlığı seçimi sürecini iyi yönetemeyerek "duvara toslaması" sonucu ortaya çıktığını söyledi. Değişiklik paketinin mevcut sistemde köklü değişiklik meydana getireceğini belirten Kılıç, "Nasreddin Hoca'nın göle maya çalması gibi, bu sistem ya tutmazsa ne olacak? Sistemin özüyle oynamayın, sonu hüsranla bitecek maceralara girmeyin" dedi.
CHP'li Yüksel Çorbacıoğlu da, sadece Türk Bayrağı ve Cumhurbaşkanına karşı cepheden selam verildiğini anımsatarak, AKP'nin böyle bir makamı tartışmalı hale getirdiğini ifade etti.
"İNATLAŞMA VE İNTİKAM YASASI"
CHP Antalya Milletvekili Tuncay Ercenk, Anayasa değişikliğini içeren teklifin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından iade edilmesinin ardından hiç beklenmeden komisyona havale edildiğini kaydetti. Bunun hangi tüzüğe göre yapıldığını soran Ercenk, iade gerekçeleri Genel Kurulda okunmayarak hukuk ihlali yapıldığını belirtti. Kanunun hiç tartışılmadan apar topar çıkarılmak istendiğini söyleyen Ercenk, "Bu bir inatlaşma ve intikam sonucu ortaya çıkan taslaktır. Hukukla ve Anayasayla inatlaşma olmaz. 'Sen benim Abdullah Gül kardeşimi Cumhurbaşkanı seçmezsin ha! Al sana Anayasa değişikliği' mantığıyla hazırlanmıştır" şeklinde konuştu.
CHP'li Mehmet Nuri Saygun da böyle bir değişikliğin neden şimdiye kadar gündeme getirilmediğini sorarak, "Dört buçuk yıldır aklınız neredeydi? Herşeyin bittiği, hakemin düdük çaldığı, penaltıların bile atıldığı bir dönemde bunu getiriyorsunuz" dedi. AKP'nin istediği kişiyi Cumhurbaşkanı seçemediği için Anayasa'da değişiklik ihtiyacı hissettiğini ileri süren Saygun, tasarının hırs ve kinle hazırlandığını savundu.
Saygun'un konuşmasının ardından tasarının geneli üzerindeki konuşmalar da bitmiş oldu. Verilen yemek arasının ardından tasarının maddeleri üzerindeki görüşmelere geçilecek.(ANKA)