CHP, Meclis'e Olağanüstü Toplanmak İçin Bugün Önerge Verecek
CHP, 4 eski bakanın fezlekelerinin okunması için bugün Meclis'e önerge verecek. Meclis'in aç kapa yapacağı 3 gün çok önemli.
TBMM'de 4 bakan hakkındaki fezlekelerin Genel Kurul'a sunulması konusunda iktidar ve muhalefet arasında "taktik savaş" yaşanırken, gözler, inisiyatifi elinde tutan ve nihai kararı verecek olan TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e çevrildi.
YETERLİ İMZAYI TOPLADI, ÖNERGEYİ BUGÜN VERECEK
Fezlekeler için iktidar, muhalefet ve TBMM Başkanlığı arasında yoğun trafik yaşandı. TBMM Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, muhalefetin desteğini kesinleştirdikten sonra TBMM Genel Kurulu'nun önümüzdeki hafta toplanması çağrısında bulundu. CHP, 110 milletvekilinin imzasıyla TBMM Genel Kurulu'nu toplantıya çağırmak için hazırladığı önergeyi bugün TBMM Başkanlığı'na verecek. CHP böylece fezlekelerin sunumunu gerçekleştiremezse dahi, seçim öncesinde fezlekeleri genel görüşme yoluyla Genel Kurul'da tartıştırmış olacak.
CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısını deklare etmesinin ardından MHP ve BDP'den ardı ardına bu girişime destek verileceği açıklaması geldi.
26-27-28 MART TARİHLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Milliyet'in haberine göre, Anayasa ve içtüzük gereği olağanüstü toplantı çağrısını TBMM Başkanı 7 gün içinde karara bağlamak zorunda. CHP önümüzdeki hafta olağanüstü toplantı çağrısı yaparken TBMM Başkanı Cemil Çiçek, çok uzak bir tarih olmamakla birlikte istediği bir gün Genel Kurul'u olağanüstü toplama yetkisine sahip.
Çiçek ayrıca Genel Kurul'un 26-27-28 Mart tarihlerinde Meclis zaten aç-kapa yapacağı için olağanüstü toplantıya gerek olmadığına da karar verebilir.
TÜM İNİSİYATİF ÇİÇEK'TE
Bu konuda tüm inisiyatif Çiçek'te bulunuyor. Ayrıca geçmişte erken seçim kararını iptal ettirmek isteyen küskünler hareketinin TBMM'yi olağanüstü toplama girişiminin iki kez işleme konulmadığı dikkate alındığında Çiçek, CHP'nin bu çağrısını da işleme almayabilir. Bu arada hukukçu akademisyenlerden fezlekelerin gizliliği konusunda yazılı görüş isteyen Çiçek, gelen yanıtlar doğrultusunda "gizlilik içeriyor" diyerek fezlekeleri görüşe açmayabilir.
SAYI YETİYOR
İster olağanüstü toplantı kararı çıktığında, ister 26 Mart'daki aç-kapa toplantısında, muhalefet, toplantı yeter sayısına ulaşacak sandalyeye sahip bulunuyor. Halen CHP'nin 134, MHP'nin 52 ve BDP'nin 26 sandalyesi var.
AK PARTİ'DEN İSTİFA EDEN VEKİLLERİN DE GELMESİ BEKLENİYOR
Ayrıca 14 bağımsız milletvekilinden özellikle son dönemde AK Parti'den istifa edenlerin de Genel Kurul'a gelmeleri bekleniyor. Rakamlar TBMM'nin olağanüstü veya aç-kapa toplantısında fezlekelerin sunulmasının sağlanmasında teknik olarak bir engel olmadığını ortaya koyuyor. Bu arada fezlekelerin gelen kağıtlar bölümünde yayımlanmaması Genel Kurul'da görüşülmesi veya görüşülmemesi için bir engel oluşturmuyor.
GÜRDAL MUMCU PLANI
Muhalefet 26-27-28 Mart tarihlerinde aç-kapa yapacak olan Genel Kurul'da Başkanlık koltuğuna oturacak olan TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu kozunu da kullanmayı planlıyor. AK Parti'nin katip üyeleri oturtmayarak Başkanlık Divanı'nın oluşumunu engelleyip TBMM Genel Kurulu'nu çalıştırmama girişimini, Mumcu'nun 2 CHP'li divan kâtibini yanına alarak aşabileceği dile getiriliyor.
AK PARTİ YAKIN TAKİPTE
AK Parti ise, başta CHP olmak üzere muhalefetteki "fezleke" trafiğini yakından takip ediyor. AK Parti, seçim öncesinde muhalefetin eline meydanlarda kullanacağı bir kozu vermemek için fezlekeleri 30 Mart sonrasına bırakmak için muhalefetin tüm taktiklerini boşa çıkarmayı hedefliyor. AK Parti bu amaçla ilk iş olarak 26 Mart'ta Genel Kurul'u yönetecek TBMM Başkanvekili'nin AK Partili olmasını sağlamayı planlıyor. Böylece Genel Kurul'un aç-kapa yaparak veya Başkanlık Divanı'nı oluşturmayarak çalıştırmamayı hedefleyen AK Parti, yerel seçime olası fezleke kazası yaşamadan gitmeyi düşünüyor.
Genel Kurul'un toplanması aşamasında salona girmemeyi planlayan AK Parti, muhalefetin 184 toplantı yeter sayısına ulaşması halinde 300'e yakın vekille görüşmelerde hazır bulunacak. Elitaş konuya ilişkin olarak, "Önceden Meclis'in açılışını 1 Nisan olarak planladık. 26-27-28 Mart'ta aç kapa yapılacak veya Başkanlık Divanı oluşmayacak. 1 Nisan salı günü Meclis açılacak. Şimdi seçim sathına girildi. Bu anda CHP anlaşılan olağanüstü toplantıyı kullanmak istiyor. Amaçları açılıp açılmaması meselesi değil. Buradan nasıl yaparız AK Parti'yi yıpratırız amacındalar" diye konuştu.