Haberler

CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan İzmit Körfez'i Ölüyor

Abone Ol

Chp Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, partisinin il binasında yaptığı açıklamada İzmit Körfezi'nin sanayi ve evsel atık kirliliği nedeniyle ölmeye başladığını, Körfez'den çıkarılan balık ve midyelerin yenilmemesinde yarar olduğunu söyledi.

Chp Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, partisinin il binasında yaptığı açıklamada İzmit Körfezi'nin sanayi ve evsel atık kirliliği nedeniyle ölmeye başladığını, Körfez'den çıkarılan balık ve midyelerin yenilmemesinde yarar olduğunu söyledi. Kaplan, İzmit Körfezi'nde kirliliğe rağmen mavi bayrak verildiğini hatırlatarak, bunun da verilerle oynanarak gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Aynı zamanda tıp doktoru olan CHP Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, CHP Kocaeli İl Başkanlığı'nda havadan çekilen İzmit Körfezi'ndeki denizde oluşan kirlilik görüntüleri eşliğinde basın toplantısı düzenledi. İzmit Körfezi'nin kirlilikten ölmeye başladığını ileri süren Mehmet Hilal Kaplan, Sanayi kuruluşları bir taraftan, Dil Deresi'nden akan atıklar bir taraftan ve evsel atıklar ile Körfezimiz ölüyor. Önlem almazsak bu kirlilikten hepimiz sorumlu olacağız. Yaklaşık 5 yıl sonra Körfez zaten tersanelerle dolup taşacak. Körfez'deki eko sistem bozulacak dedi.

'KÖRFEZ'DEN ÇIKARILAN MİDYE VE BALIKLAR

Körfez'in kirliliği nedeniyle buradan çıkarılan midye ve balıkların yenilmemesinde fayda olduğunu söyleyen Kaplan şöyle devam etti

Bu denizde yaşayan tek ücreli canlılar kirlilğin getirdiği ağır metal zehirlenmesi ve denizin dibinde oksijensiz kalması nedeniyle deniz dibinden yüzeye çıkıyor. Arıtılan atıklar kimyasal arıtmadan geçmiyor. Denizde ağır metallarin olduğu en yoğun bölge İzmit Körfezi. İzmit Körfezi'nde çıkarılan balık, midyelerin yenilmemesinde yarar var. Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndan deniz canlılarındaki ağır metalleri incelemeleri için inceleme yapmalarını isteyeceğim.

'LİMANLAR BU KENTTE DENİZİ KİRLETEN BİRER UNSURDUR'

Limanların da İzmit Körfezi'ni kirlettiğini söyleyen Kaplan konuşmasını söyle sürdürdü

Körfez'de bulunan 47 limann 26 tanesi özel kurumların. Her fabrika bir liman kurmuş. 1 milyon 800 bin nüfuslu kentin denizle bağlantısı kalmamış. Haydarpaşa Limanı devre dışı kaldığında, kara-deniz ve demir yolunun tek bağlantı noktası Kocaeli olacak. Liman bu kentte hem rant kapısı, hem de denizleri kirleten birer unsur. Körfez'de her liman yapılışında deniz dolduruluyor. Derince Limanı özelleştiriliyor. Derince Limanı deniz doldurularak özelleştiriliyor. Denizin doldurulması ekosistemi altüs edecek.

'40 BALIK TÜRÜNDE AZALMA VAR'

Marmara Denizi'nde daha önce yaşadığı bilinen 40 balık türünde azalma olduğunu da belirten Kaplan, Her geminin giriş çıkışı, her dolgu balıkları öldürecek, ekosistemi altüs edecek. TÜİK verileriene göre Marmara Denizi'nde 40 balık türü azalmış. Bunun nedeni denizlerdeki kirlilik. Bunu söylediğimizde Büyükşehir Belediye Başkanı alınıyor. Ancak kirliliğin alınan önlemlerle kirlenmekten kurtulması mümkün değil. Deniz kirliliğiin iki nedeni var. Biri evsel atıklar biri ise sanayinin getirdiği kirlilik. Belediyeler 3 yıllır evsel atıkları arıttıktan sonra denize salıyor ama bu konuda da ciddi endişeler var. diye konuştu.

'KÖRFEZ'E BİR GÜNDE 6.6 KİLOGRAM KURSUN DÖKÜLÜYOR'

İzmit Körfez'ine dökülen kirletici ve zehirli atıkların rakamlarını paylaşayan Mehmet Hilal Kaplan, 'Marmara Denizi'nin en çok kirlenen yeri olan İzmit Körfezi'ne bir günde 6.6 kilogram kurşun, 1.9 kilogram bakır, 209 kilogram krom, 5.1 kilogram civa, 10 ton azot, 30 ton atık dökülüyor. Marmara Denizi'ne bir günde İstanbul'dan 1.2 milyon metre küp, Bursa'dan 300 bin metre küp, İzmit'ten ise 200 bin metreküplük bir evsel atık dökülüyor. Bu rakamların yüzde 40'ı arıtılmadan denize gidiyor dedi.

'MAVİ BAYRAK VERİLERİYLE OYNANIYOR'

İzmit Körfezi'ne verilen Mavi Bayrak verileriyle oynandığını da ileri süren bu konuda da çarpıcı iddialarda bulunarak şöyle devam etti. Ben bunları söylediğimde 'milletvekili siyaset yapıyor. Denizimiz temiz' diyorlar. Ben 2009 yılından buyana verileri topladım. Verilerde önemli bir değişiklik yok ama mavi bayrak verildi. Eskiden mavi bayrak verilirken bir çok paremetre vardı. Ama birinci faktör denizin dibindeki poliformdu. 2012 yılının Ağustos ayından sonra normal standart olan 100 mililitre suda 100 poliform sayısı 100 mililitre suda 250 poliforma çıkarıldı. Kimseyi kandırmaya gerek yok. Önümüzdeki süreçte insanlar denize girecek. Bir yerde mavi bayrak verilmesi için 28 günde bir analiz yapılması ve bunların 4 yıl önceki verilerle sürekli olarak karşılaştırılması lazım. Ancak ben baktığımda karşılaştırma yapılmamış, sadece yaz aylarında analiz yapıyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Mehmet Hilal Kaplan Marmara Denizi Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title