CHP Milletvekillerinden Yanıt
"Barış için demokrasi" bildirisine imza attıkları için eleştirilen CHP milletvekilleri, bildirinin, parti programına ters olmadığını belirtti.
Meltem Yılmaz - "Barış için demokrasi" bildirisine imza attıkları için parti içinde eleştiriler yöneltilen CHP milletvekilleri, bildirinin, parti programına ve seçim bildirisine ters olmadığını belirtti.
Bildiride imzası bulunan CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu bildirinin "BDP bildirisi" olmadığını ifade etti.
Bildirinin, partinin görüşlerine aykırı olmadığını belirten Demir, "Ben de ulusalcı bir insanım. En azından daha demokratik, daha solda bir CHP için... Bu, kendi görüşüme, parti görüşüme, evrensel görüşlere aykırı değildi. Diğer arkadaşların da kendilerine göre görüşleri var. Onlara da saygı duymak lazım" dedi.
Bir partinin içinde sağ, sol, orta kanat her zaman olduğunu dile getiren Demir, bunu ön plana çıkarmamak gerektiğini kaydetti. Demir, "Partinin daha sol söylemler söylemesinin de gerekli olduğunu düşünüyorum; emekten, işçi, toplumdan yana. Bizim programımıza ters hiçbir söylemin olmadığı düşüncesindeyim. Yerel yönetimlerin güçlenmesi diyoruz, orada da o söyleniyor. Barışı herkes istiyor, reddeden kimse yok. Genel Başkanımızın söylediği gibi CHP'nin yüzde 100'ü barış istiyor. Tartışılan, gizli pazarlıkların olmasıdır. Bazı insanlar art niyetsiz çaba gösteriyorsa, destek verilmelidir. Bu ulusalcı, MHP'li, solcu, komünist de olsa... Barışa herkesin ihtiyacı var. Bir insan, baba, hoca, akademisyen, ulusalcı olarak, altına imza attım. Kendime, ülkeme, partime ters düşen bir olay yok. Arkadaşların da o düşünceyle bunu kaleme aldığını düşünüyorum. İlla birilerinin kuyruğuna mı takılmak gerekiyor-" diye sordu.
-"Yüzde 100 örtüşüyor"-
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu, imza attığı bildirinin, basın açıklaması yapanların söylediğinin tam aksine CHP'nin seçim bildirgelerinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarında ifade edilen görüşler olduğunu belirtti.
Moroğlu, bugüne kadar CHP çizgisine ters düşecek, CHP'ye destek veren seçmenler tarafından yanlış algılanacak en ufak bir eylemde bulunmadığını, parti içi tartışmalarda parti programı ve seçim bildirgelerine ters bir şey söylemediğini kaydetti. Moroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"CHP'nin kültürünü, geleneğini, parti birliğini sağlamak için bazen susmak gerektiğini bilmeyen arkadaşlar, bunu çarpıtarak sanki CHP'yi farklı şekilde gösterme gayretinde olmasınlar. 2011 seçim bildirgesiyle seçime gittik. Seçim bildirgesinde yazılanlara baksınlar, basın açıklamalarını sonra yapsınlar. Seçim bildirgesi ile barış için demokrasi bildirgesi, yüzde 100 örtüşüyor. Açsınlar demokrasi paketi, Genel Başkan'ın grup konuşmalarına baksınlar. Ben o bildirgeyi, bilerek, isteyerek, 40 yıllık siyasi tecrübeme dayanarak, irdeleyerek imzaladım. Önümüze geleni imzalayacak kadar sorumsuz değiliz. Ayrıca böyle bir endişeleri varsa bunu basın yoluyla açıklamayı da doğru bulmuyorum. Bu açıklamayı da o arkadaşlar basın yoluyla yaptığı, bildiride benim de imzam olduğu ve bu basın açıklaması bana da yöneldiği için yapıyorum."
-"Eleştiriler haklı değil"-
CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de eleştirilerin haklı olmadığını ifade etti. Türmen, bildiride yer alanların CHP programı ve seçim bildirgesinde de yer aldığını kaydederek, yöntemde eleştiriler olsa da barışı desteklediklerini söyledi. Türmen, demokratikleşme olmadan, tek başına barışın yeterli olmadığını ifade etti.
İmza atan milletvekilleri arasında yer alan CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, bildirinin, Türkiye'de kalıcı ve sürdürülebilir barışın, ancak özgürlükçü demokrasiyle, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasıyla olanaklı olacağını iddia ettiğini belirtti.
Erdemir, bildirinin muhataplarının, Türkiye'deki barış sürecini yürüten yetkililer olduğunu ifade ederek, "Barış sürecinin yürütülmesine ilişkin yönelttiğimiz eleştirilerin yanıtını bekliyorum. Yanıtını beklediğim makam da başta Başbakan olmak üzere, Hükümet yetkilileri. Kamuoyunun merak ettiği soru şu; en kısa sürede Türkiye'de çoğulcu, özgürlükçü demokrasinin hayata geçmesine olanak sağlayacak yasal değişiklikler yapılacak mı- Anayasa değişikliği öncesinde bir yol temizliği yapılıp, antidemokratik, 12 Eylül vesayetini yansıtan yasalar temizlenecek mi- Ben hala sorularıma, muhataplarından yanıt bekliyorum. Metnin muhatabından yanıt gelmeden, başkalarıyla değerlendirme yapmak anlamlı değil. Önce özgürlükçü demokrasi talebimize Hükümet kanadından yanıt gelsin, sonra değerlendiririz" diye konuştu.
CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, imzaladıkları bildirinin, partinin savunduğu düşünceler ve politikalar olduğunu belirtti. Ağbaba, bildiriye, parti politikalarına aykırı olmadığı için imza attığını kaydetti.
Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, parti grubunda açıkladığı 16 maddenin de bu metinde yer aldığını ifade eden Ağbaba, "Partide en alt kademeden, en üst kademeye kadar 20 yıldır görev yaptım. Partimin, kamuoyunda tartışılmasını doğru bulmam" dedi.
Yayıncı: Ali Eyvaz - TBMM