CHP'nin Anayasa Toplantısı Sona Erdi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin hukukçu milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun partisinin hukukçu milletvekilleriyle gerçekleştirdiği toplantı sona erdi.
CHP Genel Merkezi'nde yaklaşık 3 saat süren ve aralarında Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın da bulunduğu hukukçu milletvekillerinin katıldığı basına kapalı toplantıda, anayasa çalışmalarına ilişkin sürecin değerlendirildiği öğrenildi.
TBMM Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekillerinin taslağa ilişkin bilgi verdiği toplantıda, katılımcıların görüş ve önerilerini sundukları bildirildi.
Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, toplantı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine faydalı bir çalışma gerçekleştirdiklerin milletvekillerinin taslak üzerindeki düşüncelerini ve önerilerini sunma imkanı bulduklarını söyledi. Taslak metin konusunda aralarında herhangi bir uzlaşmazlığın bulunmadığını ifade eden Toptaş, vatandaşlık tanımı üzerinde de bir tartışmanın yaşanmadığını söyledi. Toptaş, özel bir madde ya da cümle üzerinde durmadıklarını da vurgulayarak, 19 milletvekilinin katıldığı toplantının bilgilendirme ve katkı sunma şeklinde gerçekleştiğini söyledi.
Toptaş, bir gazetecinin sorusunu yanıtlarken de Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın toplantıda anayasa sürecine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi.
CHP'nin Uzlaşma Komisyonu'ndan ayrılmasını isteyen milletvekilleri olduğu yönünde haberler çıktığının hatırlatılması üzerine de Toptaş, CHP'nin masadan kalkmasının söz konusu olmadığını, ancak AK Parti'nin özgürlükçü bir anayasa yapılması konusunda samimiyetine inanmadıklarını kaydetti.
Toptaş, toplantıda Suriye'deki gelişmeler gibi ülke gündemindeki konuların da değerlendirildiğini söyledi.
İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de gazetecilerin soruları üzerinde Uzlaşma Komisyonu üyesi milletvekillerinin genel bilgi verdiğini, "vatandaşlık tanımı" konusu üzerinde durulmadığını bildirdi.
Temel hak ve özgürlükler, eğitim hakkı ve bunlarla bağlantılı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yapısı gibi konularda görüş belirttiklerini anlatan Özgündüz, verimli bir çalışma gerçekleştirdiklerini vurguladı. Özgündüz, öneriler doğrultusunda taslakta bazı düzenlemeler yapıldığını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütün inançları ve mezhepleri temsil edecek bir yapılanma haline dönüştürülmesi ifadesinin buna örnek olduğunu söyledi.
Özgündüz, bir başka soruyu yanıtlarken de CHP'nin uzlaşma masasından kalkmasının söz konusu olmadığını, buna son noktayı açıklamalarıyla Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun zaten koyduğunu söyledi.
Muhabir: Seval Güler
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA