Haberler

Çib Yönetim Kurul Başkanı: Ortadoğu'daki Krizler Çelik İhracatını Olumsuz Etkiliyor

Abone Ol

Çelik ihracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Yemen'in de dahil olduğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşanan siyasal ve toplumsal krizlerin dünya çelik endüstrisinin ve Türk çelik sektörünün ihracatını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Çelik ihracatçıları Birliği (ÇİB) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Yemen'in de dahil olduğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşanan siyasal ve toplumsal krizlerin dünya çelik endüstrisinin ve Türk çelik sektörünün ihracatını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığını söyledi.

Karabük'te, 2'nci Uluslararası Demir Çelik Sempozyumu düzenlendi. Kardemir Kültür Merkezi'ndeki sempozyuma Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Samit Tokmak, Emniyet Müdürü Serhat Tezsever, protokol üyeleri, akademisyenler, Kardemir çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, Türk çelik sektörünün geçen yılın verilerine göre 34.7 milyon ton ham çelik üretimiyle dünya 8'incisi ve Avrupa'nın 2'nci büyük üreticisi konumunda olduğunu bildirdi. Sektörün çelik tüketiminin 30.8 milyon ton olduğunu, ithalatının önceki yıla göre yüzde 8.6 azalarak 14.8 milyon ton gerçekleştiğini ifade eden Ekinci, 17.6 milyon tonluk ihracatla dünya 8'inciliği ve inşaat çeliği ihracatında dünya liderliğini sürdürdüğünü kaydetti.

2014 yılı dünya ham çelik üretiminin önceki yıla göre yüzde 1.4 artışla 1.64 milyar ton, tüketiminin ise 1.59 milyar ton olarak gerçekleştiğine işaret eden Ekinci, Çin'in 823 milyon tonla dünya çelik üretiminin yarısını, 748 milyon tonla da neredeyse tüketimin yarısını gerçekleştirdiğini söyledi. Kapasite fazlalığının dünya çelik sektörünü olumsuz yönde etkileyen en temel sorunların başında geldiğini belirten Ekinci, "Çelik üretim kapasitesiyle talep arasındaki farkın her geçen gün artması, çelik üreticilerinin mali durumlarının bozulmasına ve ayrıca uzun dönemli ekonomik istikrar ve sanayi verimliliği hakkında endişelerinin artmasına yol açmaktadır" dedi.

Ekinci, Yemen'in de dahil olduğu, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yaşanan siyasal ve toplumsal krizlerin dalga dalga bölgedeki diğer ülkelere yayılması ve etkisini sürdürüyor olmasının da dünya çelik endüstrisinin ve özellikle Türk çelik sektörünün ihracatını olumsuz etkileyen faktörler arasında yer aldığını kaydetti.

İthalatçı konumundaki ülkelerin yaptıkları yatırımlarla ihtiyaçlarını karşılar hale geldiğini, böylece ihracat pazarının daraldığına vurgu yapan Ekinci, "Dünya çelik sektöründe rekabeti zorlaştıran bu unsurlar beraberinde, ithalatçı ülkelerdeki sanayicilerin, ithalatı engellemek yoluyla karlılıklarını arttırmak için Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarını istismar ettikleri gözlenmektedir. Zira bu ülkeler tarafından açılan soruşturma sayısı son yıllarda yüksek oranda artış göstermiştir" dedi.

Soruşturmalardan en çok zarar gören ülkelerden birinin Türkiye olduğuna işaret eden Ekinci, şöyle devam etti:

"Yalnızca 2014'te ülkemiz çelik sektörüne karşı açılan soruşturmaların sayısı 11 olmuştur. Ayrıca, ithalatı engellemek isteyen bazı ülke sanayicileri, sıkça tarife dışı teknik engellere de yönelmektedir. Öte yandan, sektörümüzün dünya arenasında daha rekabetçi olabilmesi için aktif pazarlamayı yani müşteriye giderek sıcak temasta bulunmayı önemsiyoruz. Bu kapsamda Ekonomi Bakanlığımızın çok önemli hizmeti Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Projemizin ilkini 2012'de 45 firmanın katılımıyla hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 9 ülkeye ticaret heyetleri gönderdik. O ülkelere ihracatımızda yüzde 40'lar civarında artış sağlanmış, projemiz Ekonomi Bakanlığı tarafından en iyi uygulama örnekleri arasında gösterilmiştir." - K

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Namık Ekinci Kuzey Afrika Demir Çelik Yemen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title