Haberler

Çiçek, Yased Yönetimini Kabul Etti

Abone Ol

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar gelişirse gelişsin hala yatırıma aç" dedi.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkiye ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar gelişirse gelişsin hala yatırıma aç" dedi.

Çiçek, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Yönetim Kurulu Başkanı Serpil Timuray ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Timuray, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi olduğunu dile getirerek, sürdürülebilir büyüme için yabancı yatırım gelmesini destekleyecek öncü kuruluş olmak istediklerini söyledi. Türkiye'nin günümüzde küresel sermayeden yüzde 1 pay aldığına dikkati çeken Timuray, ilk 10 hedefine girmek için bu oranının yüzde 3'e yükselmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'nin yabancı yatırımdan daha fazla pay alması için uluslararası standartlarda en iyi yatırım ortamına kavuşması gerektiğini ifade eden Timuray, yasal ve yönetsel düzenlemelerin devamı için öncü rol almak istediklerini söyledi. Timuray, yabancı yatırımda kamuoyu algısını güçlendirmeye, ar-ge faaliyetlerinin geliştirilmesine, Türkiye'nin uluslararası şirketlerin bölgesel üssü olmasına dönük faaliyetlerde bulunacaklarını kaydetti.

-"Özellikle doğrudan yatırım"-

TBMM Başkanı Çiçek de Türkiye'nin ne kadar kalkınırsa kalkınsın, ne kadar gelişirse gelişsin hala yatırıma aç olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 2023 için hedefler belirlerken, rakibi konumundaki ülkelerin 2050 hedefi koyarak politika geliştirdiğini anlatan Çiçek, Türkiye'nin ilk 10 ekonomi arasına girmesi için daha çok yatırıma ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Çiçek, yeni yatırımlar için tasarrufun önemine işaret ederek, "Doğru dürüst tasarruf kampanyasını tepeden tırnağa her yere götürecek tarzda başlatamadık. Ürettiğimizden daha fazla tüketen, kazandığımızdan çok daha fazla harcayan ve bir yönüyle de gelecek neslin hakkını, hukukunu bugünden tüketen bir toplum olma görüntüsü içindeyiz" diye konuştu.

Türkiye'nin tasarruf oranının yüzde 14'ü geçmediğine dikkati çeken Çiçek, bu oranla belli hedefleri yakalamanın zor olduğunu söyledi. Çiçek, Çin'in, kazancının yüzde 53'ünü tasarruf ettiğini kaydetti.

Yatırım açığının yüzde 14 tasarrufla kapatılmaya çalışılması halinde istenen büyüme hızını yakalamanın zor olduğunu ifade eden Çiçek, şöyle devam etti:

"Geçmiş yıllarda çoğumuz yabancı sermayeye şaşı baktık. Geldiğimiz noktadan bakınca, bunun o kadar da doğru olmadığına inanıyorum. Şartlar iyi oluşturulursa yabancı sermaye Türkiye açısından ihtiyaç olarak gözüküyor. Bu açığı kapatmak için özellikle doğrudan yatırım önemli. Borsaya girip çıkan yabancı sermaye bize istenilen faydayı temin etmez. Türkiye'ye yatırım yapan, yatırım yaptığına pişman olmamalı. Bürokratik zorlukları ortadan kaldırmamız lazım, hukuki güvenceleri vermemiz lazım ve Türkiye yatırım açısından güvenli ülke olmalı."

-"Milli hedef gibi algılanmalı"-

Cemil Çiçek, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında ar-ge faaliyetlerinin de önemli olduğunu dile getirerek, devlet ve özel sektörün daha fazla ar-ge yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin hala büyük ölçüde bilgiyi üreten değil, kullanan ülke olduğunu belirten Çiçek, "Hedefi yakalayacaksak, bilgi üretmemiz ve pazarlamamız lazım. İncir, üzüm, fındık, buğday satarak bu hedefleri yakalama şansı yok. Bilgiyi pazarlayacağız. Pazarladığı bilgi de kendi ürettiği bilgi olacak" dedi.

Bu konuların dar kapsamda ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, "Bir nevi milli hedef gibi algılanıp ona göre çaba gösterilmesi gerekir. Bunun için yasal düzenleme gerekiyorsa, hükümetten tasarı gelirse öncelik veririz. Meclis bu konularda size destek verir" diye konuştu.

Çiçek, acımasız rekabet ortamı olduğuna işaret ederek, "Güçlü olmanın yolu, yerli kaynaklar kadar yabancı imkanları da seferber ederek, akünün iki ucu gibi aküyü şarj etmek lazım" dedi.

Yabancı yatırımlar arttıkça o ülkelerle ilişkilerin farklı boyut kazanacağını da belirterek, "Özellikle Türkiye aleyhindeki bazı kampanyalarda gördük. Sözde soykırım iddialarının 100. yılı dolayısıyla dünyada kampanya sürdürülecek. Ekonomik, ticari ilişkileri ne kadar geliştirirsek, o ülkelerin desteğini de temin etmiş oluruz" değerlendirmesinde bulundu. - TBMM

Kaynak: AA / Güncel

Serpil Timuray Cemil Çiçek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title