Cicim Kilimi Projesi Finansman Arıyor
Manisa Yeniden Bir Yaşam Derneği'nin hazırladığı ayakkabı, koltuk kaplama, çanta ve hediyelik eşya sektörlerinde istihdam yaratacak olan Cicim Kilimleri Projesi finansman desteği arıyor.
Manisa Yeniden Bir Yaşam Derneği'nin hazırladığı ayakkabı, koltuk kaplama, çanta ve hediyelik eşya sektörlerinde istihdam yaratacak olan Cicim Kilimleri Projesi finansman desteği arıyor.
Manisa Yeniden Bir Yaşam Derneği Başkanı Funda Demirel, yaklaşık 5 ay önce geliştirdikleri ve Manisa'da özellikle köy kadınlarına, cezaevi mahkumlarına istihdam yaratacak olan Cicim Kilimleri Projesi'nin alt yapısı çalışmasının hazır olduğunu; ancak projeye finansör bulamadıklarını açıkladı.
Projeyi Manisa Valiliği'nden, Şehzadeler ve Yunusemre Kaymakamlığı'na kadar birçok yere sunduklarını dile getiren Dernek Başkanı Demirel, "Projeyi sunduğumuz yerlerin hepsi olumlu karşıladı. Ama hiçbirinden projeye destek konusunda geri dönüş olmadı. En son bir buçuk ay önce Manisa Büyükşehir Belediyesi ile görüştük, hala beklemedeyiz" diye konuştu.
Proje çerçevesinde öncelikle unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını tekrar canlandırmak istediklerini söyleyen Demirel, "Projemizin başka bir amacı ise dezavantajlı grupların bir arada çalışabilecekleri, ekip çalışması ile neler başarabileceklerini göstererek güven kazanmalarını sağlamak ve potansiyellerinin farkına varmalarına katkıda bulunmak. Köyden kente göç etmiş, gelir seviyesi düşük, mesleği olmayan ev hanımlarına vasıf kazandırarak istihdam sağlamak istiyoruz. Cezaevlerinde bulunan tutuklu ve mahkumların hem orada kaldıkları süre içinde, hem de çıktıktan sonra bir meslek öğrenmelerine ve gelir elde etmelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz" diye konuştu.
MAHKUMLARA YENİ İŞ KAPISI
Proje çerçevesinde öncelikle cezaevlerindeki mahkumlara kilim dokuma eğitimi verileceğini dile getiren Dernek Başkanı Demirel, "Manisa E Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki yaklaşık 400 mahkuma Cicim Halı Dokuma kursu verilecek. Daha sonra eğitimi bitirenler üretime başlayacak. Ürettiklerini satarak kendilerine gelir elde etmiş olacak. Ayrıca Yuntdağı Bölgesi'ndeki hanımlara da eğitimler vereceğiz. Onlar da evlerde ürettiklerini satarak kendi ekonomilerini sağlayacaklar" diye konuştu.
Dokunan kilimlerden istenirse çanta, ayakkabı, cüzdan, koltuk, sandalye ve sandık kaplaması, kemer gibi çeşitli eşyaların üretilebileceğini söyleyen Funda Demirel, "Şu anda projemiz için gerekli olan Cicim Halıları'nın dokunacağı tezgahlar S.S. Kozaklar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hazır bekletiliyor. 80 tane tezgahımız hazır. Projenin eğitimlerini Halk Eğitim Merkezi, kursa katılacak kursiyerlerin ücretlerini ve sigortalarını Türkiye İş-Kur Müdürlüğü karşılayacak. Alt yapı hazır olan proje şimdi finansör desteği bekliyor. Proje çerçevesinde dokunacak kilimlerin iplerini, boyalarını çeşitli malzemelerinin teminini sağlayacak bir finansör ve kilim dokunacak tezgahları koyabileceğimiz yer arıyoruz. Konya'dan siparişler almaya başladık. Ayrıca şuanda 25 kişi kursa yazılmak için bize başvurdu. Cezaevindeki 400'e yakın mahkum kursu bekliyor. Bir an önce bu projeyi hayata geçirmemiz gerekir" dedi. - Manisa