Çift Kol Nakilli Sağır'a Elektrik Simülasyonlu Fizik Tedavi
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 44 gün önce çift kol nakli olan Mustafa Sağır'ın fizik tedavisinde, 'elektrik simülasyonu' yöntemine geçildi.
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 44 gün önce çift kol nakli olan Mustafa Sağır'ın fizik tedavisinde, 'elektrik simülasyonu' yöntemine geçildi.
Mustafa Sağır'ın tedavi sürecinin çok güzel gittiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rehabilitasyon ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, "Fizik tedavisinin de Antalya'da olmasını istiyoruz, memleketi Adıyaman çok uzak. Orada sosyal yaşama adapte olması için de zaman gerekiyor, aynı zamanda tahlillerini de burada yapalım istiyoruz. Bir süre daha yakınımızda tutmayı düşünüyoruz. Aslında yakın dönemde taburcu etmeyi de planlıyoruz. Ama hastane yakınında ikamet ederek 1- 1,5 ay daha durmasını öngörüyoruz. Hem fizik tedavisi açısından hem de gelecekteki tedavinin planlaması açısından uygun olacak" diye konuştu.
Şu anda her şeyin yolunda gittiğini aktaran Prof. Dr. Özkan, "Fizik tedavide tüm tedavi yöntemlerini arkadaşlarımız uyguluyor. İnşallah 1- 1.5 ay sonra gerçek hareketlerini, sinir iyileşmesine bağlı hareketleri ve duyuları görmeye başlarsak 'Artık iyi gidecek' diye düşünürüz" dedi.
KASLAR CEVAP VERMEYE BAŞLADI
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi'nden Uzman fizyoterapist Kadriye Balcı Tombak ise Mustafa Sağır'ın fizyoterapi sürecinin başladığını belirterek, "Cerrahi operasyon sonrasında doktorlarımız izin verdi. Şu an durumu stabil. Fizyoterapi süreci erken dönemde başladı. Bu iyileştirme süresince öncelikle ödemini azaltmaya yönelik masajlar yapıyoruz. Aynı zamanda cerrahisine sakıncası olmayacak şekilde eklem hareketi dediğimiz tedavisini hızlandırıcı süreç başladı. Şu anda da küçük hareketlerimiz başladı. Tedavi sürecimiz iyi gidiyor. Tedaviye cevap vermesi, kasların durumu gayet güzel, gayet uyumlu bir el oldu. Eklem hareketlerimiz gayet iyi. Kasları da cevap vermeye başladı. Küçük hareketlerin ardından bir süre sonra da kullanmaya başlayacağını umuyoruz" diye konuştu.
ÖNCE MANÜEL SONRA ELEKTRİK SİMÜLASYON
Önce manüel fizyoterapiye başladıklarını, ardından elektrik simülasyonu denilen tedavi yöntemini uyguladıklarını söyleyen Kadriye Balcı Tombak, "Şu an aktif olarak kullanamadığı kaslarının zayıflamaması için dışardan uyarı veriyoruz. Bu uyarıyla şu an çalışmayan kaslar yavaş yavaş uyarılar alıyor. Görevini unutmuyor diyebiliriz. Bu şekilde görevine devam etmesini sağlıyoruz. Kendisi aktif olarak kullanmaya başladığı zaman daha iyi çalışması için gereken bir uyarı ve tedavi yöntemi uyguluyoruz. Bu süreç biraz uzun sürecek, bunun için zaman söylemek zor. Elimizden geldiğince sürenin kısalması için çalışıyoruz. Mustafa'yı günde iki kez rehabilitasyon programına alıyoruz. Ancak daha önceki tecrübelerimizden, Cihan Topal'daki yöntemi düşünürsek ortalama 6 ay veya 1 yıllık süreçte hemen hemen her gün bu tedaviyi uygulayacağız diye tahmin ediyoruz" diye konuştu.
- Antalya