Haberler

Çiftçilerin Taşlı Eylemine Dedaş Sözcüsünden Tepki

Abone Ol

Siverek'te çiftçiler, tarımsal destekleme primlerinin elektrik borcundan dolayı ödenmemesi ve faturalarının yüksek olduğunu öne sürerek, eylem yaptı.

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde çiftçiler, tarımsal destekleme primlerinin elektrik borcundan dolayı ödenmemesi ve faturalarının yüksek olduğunu öne sürerek, eylem yaptı. Kaymakamlık binası, Ziraat Bankası şubesini taşlayan eylemcilere polis ekipleri, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yaşanan olaya tepki gösteren DEDAŞ Sözcüsü Gökay Üstün, bazı sivil toplum örgütlerinin çiftçileri yanlış yönlendiğini söyledi.

Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (DEDAŞ) Güneydoğu bölgesindeki çiftçilere Türkiye'nin en ucuz elektriğini kullanma imkanı sunan kampanyayı duyurdu. Türkiye'de hiçbir çiftçinin bu rakamlarda elektrik kullanamadığını dile getiren Dicle Elektrik Anonim Şirketi (DEDAŞ) Sözcüsü Gökay Üstün, bugün Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde çiftçilerin yaptığı eyleme tepki gösterdi. Çiftçileri bazı sivil toplum kuruluşlarının yanlış yönlendirdiğini anlatan Üstün, bazı sivil toplum kurumlarının gerçekleri saptırarak çiftçiyi yanlış yönlendirdiklerini söyledi. Üstün, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın "Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere bu borçları ödeninceye kadar 2014'te tarımsal destekleme ödemesi yapılmamasına" dair Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren uygulama ile birlikte başlattıkları 'Helalleşme Kampanyası' ile birlikte büyük bir fedakarlık ortaya koyarak, bölge çiftçisine pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi.

"TARIMSAL SULAMADA KAÇAK ORANI YÜZDE 95'İN ÜZERİNDE"

Bakanlar Kurulu kararının sadece Dicle Elektrik'in hizmet verdiği bölgedeki çiftçileri ilgilendirmediğini ifade eden Üstün, kararın Türkiye genelinde tarımla uğraşan bütün çiftçileri kapsadığını söyledi. Üstün, "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) göre 33 bin çiftçiyi kapsayan helalleşme kampanyasından yararlanmak isteyen borçlulardan, elektrik borçlarının tamamı yerine sadece yüzde 25'lik kısmını talep ediyoruz. Bu bölgemizde üretimin devam etmesi açısından önemli bir fırsattır" diye konuştu. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin 6 ilinde yıllık elektrik tüketiminin 20 milyar kilovat olduğunu ifade eden Üstün, bunun 4 milyarının tarımsal sulama yapan 33 bin çiftçi tarafından tüketildiğine dikkat çekti. Bu tüketilen 4 milyar kilovat enerjinin toplam kayıp kaçak oranının yüzde 95'in üzerinde olduğunu kaydeden Üstün, kayıp kaçağın en fazla tarımsal sulama yapan çiftçiler tarafından yapıldığını vurguladı.

"BAZI ÇİFTÇİ STK'LARININ AÇIKLAMASI GERÇEK DIŞI"

Gökay Üstün, geçtiğimiz günlerde bazı çiftçi sivil toplum kurumlarının yaptıkları açıklamalarının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Bazı çiftçi sivil toplum kurumları yaptığımız kampanya ile bölge çiftçisine Türkiye'nin en ucuz elektriğini kullanma fırsatı verdiğimizi görmezden geliyorlar. Yüzde 75 indirim yapıyoruz. Türkiye'de böyle bir indirim olan bölge yok. Yine geçtiğimiz yıllara ait bir elektrik bedeli almayacağımız gerçeğinizi de görmezden geliyorlar. Geçmiş yıllara ait borçları çiftçinin alınmıyor. Bunu bir kez daha vurgulamak istiyoruz."

"SADECE DİCLE'YE ÖZEL BİR KARAR DEĞİL"

Dicle Elektrik olarak dağıtım bölgesinde yer alan Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnaklı çiftçilerden 'Helalleşme Kampanyası' ile birlikte borçların yaklaşık yüzde 75'inin alınmadığını vurgulayan Üstün, söz konusu Bakanlar Kurulu kararında kesinlikle bölge ismi belirtilmediği iddia edildiği gibi bu kararın bölgeye özgü çıkarılmadığını ve ülke genelindeki elektrik kullanarak tarımsal sulama yapan tüm çiftçileri kapsadığının söyledi. Üstün, "Biz Dicle Elektrik olarak, çiftçilerimizden geçmişe ait borçlarını istemiyoruz. 2014 tüketimi için de tükettikleri enerjinin sadece yüzde 25'ini talep ederek, borçlarının geriye kalan yüzde 75'lik kısmına af uyguluyoruz ve siliyoruz. Bakanlar Kurulu'nun bu kararı bu bölge için aldığı algısı yanlış. Bu karar ülke genelinde yaşayan tüm çiftçileri kapsıyor. Buna göre de diğer bölgelerdeki çiftçiler, bulundukları yerlerdeki enerji şirketleri herhangi bir indirim uygulamadığı için, tarımsal sulamaya ait elektrik borçlarının yüzde 100'ünü ödemek zorundalar. Aksine bizim bölgemizdeki çiftçilere borçlarının yüzde 25'ini ödeme imkanı sağlayarak, onlara pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Sonuç olarak parasını ödeyerek aldığımız elektriği, bölgemiz çiftçisine bu kampanya dahilinde 4'te bir fiyatına veriyoruz" şeklinde konuştu. - DİYARBAKIR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Gökay Üstün Türkiye Siverek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title