Çifte Kabustan Neştersiz Kurtuldu
İstanbul'da yaşayan ve her defasında 15 günü bulan adet kanamaları yüzünden kansız kalan ve 'lösemi' tanısı konulan bir çocuk annesi 40 yaşındaki Hülya Dormanlı'nın, aslında 'rahim boşluğunda miyom olduğu' 6 ay sonra anlaşıldı.
İstanbul'da yaşayan ve her defasında 15 günü bulan adet kanamaları yüzünden kansız kalan ve 'lösemi' tanısı konulan bir çocuk annesi 40 yaşındaki Hülya Dormanlı'nın, aslında 'rahim boşluğunda miyom olduğu' 6 ay sonra anlaşıldı. Önce ameliyat önerilen Dormanlı'nın hayatı, 'ölürsün' denilerek ameliyattan vazgeçilmesiyle kabusa döndü. Bir daha anne olamama ve ölüm korkusuyla baş başa kalan Dormanlı, Prof. Dr. Fatih Şendağ'ın tek delikten girerek yaptığı ameliyatla miyomdan da kanamalardan da kurtuldu. Dormanlı, "Kabuslarım bitti" dedi.
İstanbul'da işadamı Hakan Dormanlı ile mutlu bir evlilik sürdüren, 11 yaşında Toprak adlı bir oğlu bulunan Hülya Dormanlı, bir yıl önce adet dönemlerinde aşırı kan kaybetmeye başladı. Bu nedenle sık yorulan, merdiven dahi inip çıkamayan Dormanlı, birçok doktora gitti. Aşırı kan kaybettiği için zaman zaman kan nakli yapılan genç kadın, kansızlık tedavisi görmeye başladı.
'LÖSEMİ' TEŞHİSİ
6 ay sonra gittiği doktorlardan biri ise lösemi teşhisi koydu. Sorununa çare aramayı sürdüren Dormanlı'nın aslında lösemi olmadığı, rahim boşluğundaki miyomların aşırı kanamaya yol açtığı ortaya çıktı. Tedavi için rahminin alınması gerektiği söylenen Dormanlı, ikinci çocuğunu doğurmak istediği için bu teklife sıcak bakmadı. Bazı doktorlar ise miyomun tehlikeli bir yerde tutunduğunu, rahim alınırsa kan kaybından ölebileceğini söyledi. Bir daha anne olamamaktan korkarken bu kez ölüm tehlikesiyle başbaşbaşa kalan Dormanlı, tatil için ailesinin bulunduğu İzmir'e geldi.
İZMİR'DE ŞİFA BULDU
15 gün sürüp birkaç gün aradan sonra tekrar başlayan adet kanamaları yüzünden huzuru kalmayan Dormanlı, ailesinin önerisi ve desteğiyle yeniden tedavi arayışına girdi. Hülya Dormanlı'nın hastalığı kabusu, İzmir Kent Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Fatih Şendağ tarafından gerçekleştirilen laparoskobik denilen kapalı yöntem ameliyatla sona erdi.
'OĞLUMU BİR YILDIR OKULA BİLE GÖTÜREMEDİM'
Ameliyattan önce kansızlığını tedavi etmeye yönelik geçici çözümler sunulduğunu belirten Hülya Dormanlı şunları anlattı:
"Aşırı kanamaların yol açtığı kansızlık nedeniyle lösemi tanısı bile aldım. O kadar halsizdim ki son bir yıl çocuğumu okuluna bile götüremedim, yürüyemez oldum. Kanamaya miyomların neden olduğu saptanınca rahmimin alınması gerektiği, ardından da ameliyatın ölüm riski taşıdığı söylendi. Rahmimin alınacağını söylediklerinde çok üzüldüm. Çünkü ben ikinci çocuk, oğlum Toprak (11) da bir kardeş istiyordu. Bu tedavi yöntemini bilmiyordum. Şu an ameliyat olmamış gibiyim, çıkıp yürüyüp gidebilirim. Kabuslarımdan kurtuldum."
'AŞIRI ADET KANAMASI MİYOM OLABİLİR'
Ameliyatı gerçekleştiren Prof. Dr. Fatih Şendağ, hastanın bir gün sonra taburcu edildiğini belirterek, "Hastamıza rahim koruyucu operasyon yapılabileceğini, çocuk sahibi olabileceğini, bunun bir yolu olduğunu söyledik. Rahim içine kamerayla girerek miyomu yara, kesi izi olmadan temizledik. Rahim şu an normal. Bundan sonra hastanın adet kanamaları düzene girecek ve kansızlık sorunu da çözülecek" dedi. Prof. Dr. Şendağ kadınlara şu uyarılarda bulundu:
"Kadınlar bazen ihmal ediyorlar, yoğun adet kanamalarının normal olduğunu düşünüyorlar. Yıllarca doktora gitmeyenler oluyor, birçoğu anemi tedavisi görüyor. Oysa miyomdan kaynaklandığı belirlenip temizlenirse, kanamalar normale dönecek, kansızlık sorunu başka tedaviye gerek kalmadan çözülecek." - İzmir