Çifte Nakille Spora Devam
MUĞLA Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu 30 yaşındaki Mehmet Tolanvağa'ya 5 yıl içinde kardeşi 27 yaşındaki Cengiz Tolanvağa'dan karaciğer, babası 58 yaşındaki İbrahim Tolanvağa'dan böbrek nakli yapıldı.
MUĞLA Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu mezunu 30 yaşındaki Mehmet Tolanvağa'ya 5 yıl içinde kardeşi 27 yaşındaki Cengiz Tolanvağa'dan karaciğer, babası 58 yaşındaki İbrahim Tolanvağa'dan böbrek nakli yapıldı. Futbol antrenörü olan Mehmet Tolanvağa, nakil öncesinde olduğu gibi nakillerden sonra da spora devam etti. Hem futbol, hem halk oyunları oynayan, hem de iki futbol takımını çalıştıran Tolanvağa, "Spor yaparak, yaptırarak eskisinden daha sağlıklıyım" dedi.
Mehmet Tolanvağa, 20 Haziran 1986 tarihinde Denizli'nin Buldan ilçesinde çiftçilik yapan Şengül- İbrahim Tolanvağa çiftinin ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. 3 yıl sonra Cengiz adını verdikleri ikinci çocukları oldu. Mehmet hem okudu, hem çiftçilik yapıp baba mesleğini öğrendi. Spor tutkunu olan Mehmet Tolanvağa, 2005/2006 öğretim yılında, kardeşi Cengiz de üç yıl sonra Muğla Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nu kazandı.
İki kardeş her fırsatta anne babasını ziyaret ederken, Mehmet Tolanvağa, Nisan 2011'de bir hafta sonu tatilinde gittiği Buldan'da mantar toplayıp yedi, zehirlenip komaya girdi. Mantarı Mehmet Tolanvağa dışında kimsenin yememesi büyük şans olurken, talihsiz genç Denizli'ye, ardından İzmir'e sevkedildi. Yoğun bakımda yaşam mücadelesi veren Tolanvağa, karaciğer nakli için İzmir'de özel hastaneye sevk edildi. Mehmet Tolanvağa'ya kardeşi Cengiz Tolanvağa donör oldu. Cengiz'den alınan karaciğer parçası 6 Mayıs 2011 tarihinde Doç. Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki ekip tarafından Mehmet Tolanvağa'ya nakledildi. Üniversitenin son sınıfındayken geçirdiği karaciğer nakli yüzünden okulunu 2012'de bitiren Mehmet Tolanvağa, Almanya'ya gitti, çeşitli işlerde çalıştı. Türkiye'ye gelip girdiği KPSS sınavını kazadı. Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ne futbol antrenörü olarak atanınca 2014 Ağustos'ta yurda döndü, çalışmaya başladı.
BÖBREK BABADAN
Ancak talihsizlikler Mehmet Tolanvağa'nın yakasını bırakmadı ve genç sporcunun bu kez de böbrekleri iflas etti. Böbrek rahatsızlığı ortaya çıkınca tayin isteyerek İzmir'e gelen Mehmet Tolanvağa'ya bu kez babası İbrahim Tolanvağa donör oldu. Kasım 2015'te, Antalya'da bir arkadaşının çalıştığı hastanede nakil olan Mehmet Tolanvağa, baba böbreğiyle diyalize mahkum olmaktan kurtuldu. Çift nakille iki kez yeni hayatların kapısı açılan Mehmet Tolanvağa böbrek naklinden üç ay sonra futbol antrenörü olduğu İzmir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'ndeki işine döndü.
HAYATI SPOR
Profesyonel olarak nakil öncesinde Buldan spor'da, öğrenciyken Muğla Akyaka'da futbol oynayan, karaciğer nakli sonrası Almanya'da lisanslı futbolcu olan Mehmet Tolanvağa, "Hayatım spor" dedi. Tesadüf eseri Buldan Lisesi'nde öğrenciyken beden eğitimi öğretmeni Elif Kibrit'in şimdi görev yaptığı Buca Meslek Teknik Lisesi'nde çalışmaya başlayan Mehmet Tolanvağa, bu okulda kız futbol, Karabağlar imam Hatip Ortaokulu'nda da hem erkek futbol takımının antrenörlüğünü yapıyor, hem de halk oyunları ekibini çalıştırıyor. Mehmet Tolanvağa, haftanın belli günlerinde de halı sahada kardeşi Cengiz Tolanvağa ve arkadaşlarıyla maç yapıyor, Katre Dans Sanat Merkezi'nde hem halk oyunları oynuyor hem ekip çalıştırıyor.
"SPORDAN BESLENİYORUM"
5 yılda iki kez nakil geçirdiğini antrenman sırasında röportaj yapılırken öğrenen öğrencilerine büyük şaşkınlık yaşatan Mehmet Tolanvağa, "85 yaşımdaki dedem hala mantar toplar yer. Ben de zehirli mantarı bildiğimi sanıyordum, ölümden döndüm. Nakile kadar yoğun bakımda geçen süreci hiç hatırlamıyorum. Nakil sonrasında da elbette zor günlerim oldu. Ama karaciğer naklinden sonra hasta yatağımda bile hastanenin çimlerine bakar, yeşil sahalara dönmeyi hayal ederdim. Hayallerimin peşinden gitmeyi hiç bırakmadım. Almanya'ya gittiğimde Neustadt Türkgücü takımında profesyonel olarak futbol oynadım. Nakilli olduğumu söyledim, sağlık kontrolüne gönderdiler, futbol oynayabilir raporu verildi. Şimdi de sporla dolu bir yaşamım var. Hem meslek hem hobi olarak spor yapıyorum, sporla eskisinden daha sağlıklıyım. Nakil olanlara önerim bir kenara çekilmeyi değil hayatın içine girmeyi seçsinler" dedi.
HAYATIMIN KARARI
Öte yandan karaciğerinden bir parça verdiği ağabeyi gibi sporcu olan, beden eğitimi öğretmenliği yapan, futbol takımında ve halk oyunları ekibinde oynayan Cengiz Tolanvağa, "Ağabeyime donör olarak hayatımdaki en önemli kararı vermişim. Hayatımda hiçbir şey değişmedi. Zaten doktorlarım da verici olduktan sonra hayatımın değişmeyeceğini söylemişti. Bunu bizzat yaşadım" diye konuştu.
İzmir'de özel hastanenin Karaciğer Nakli Bölüm Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç da şunları söyledi:
"Mehmet bize sevk edildiğinde mantar zehirlenmesine bağlı akut karaciğer yetmezliği tablosundaydı. Bu hastalar ani gelişen ve hızlı seyreden karaciğer yetmezliği olduğu için kısa sürede nakil yapılmazsa hızlıca kaybedilecek hastalar grubudur. O nedenle Mehmet'e acil olarak karaciğer nakli yaptık, problem olmadan sağlığına kavuştu. Hastalar kronik ya da akut karaciğer yetmezliği olsun nakil öncesi dönemde oldukça hasta durumdalar, nakil sonrasında normal sağlıklarına kavuştuklarında spor dahil tüm aktiviteleri normal insanlar gibi yapabilirler. Dünyada sporcu olup karaciğer böbrek nakli olup profesyonel spor yaşamına dönen örnekler var. Mehmet de böyle bir örnek. Bütün hastalarımızı nakil sonrasında her türlü aktiviteyi, sporu yapmaya teşvik ediyoruz. Nakilden sonra onları yeni bir hayat, sağlıklı bir hayat bekliyor."
- İzmir