Çiğ Köfte Ustaları Yarıştı
Adıyaman’ın Sincik ilçesinde düzenlenen Çiğ Köfte Şöleni’nde ustalar, en güzel çiğ köfteyi yapmak için yarıştı.
Adıyaman'ın Sincik ilçesinde düzenlenen Çiğ Köfte Şöleni'nde ustalar, en güzel çiğ köfteyi yapmak için yarıştı.
Sincik Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen Çiğ Köfte Şöleni'nde, 15 usta en güzel çiğ köfteyi yapmak için kıyasıya yarıştı. Sincik Öğretmenevinde düzenlenen şölen büyük ilgi gördü. Adıyaman merkez, Kahta ve Sincik ilçesinden yarışmaya katılmak isteyen çiğ köfte ustaları ilçeye geldi. İlçe protokolünden oluşan jüri üyelerinin 15 yarışmacının aynı anda yoğurduğu çiğ köftelerin tadına bakarak verdikleri puanlarla dereceye girenler belirlendi. Yarışmada ilk 3'e giren yarışmacılara cumhuriyet altını hediye edildi.
"Eşsiz tat çiğ köfte, Sinciklilerin sayesinde Türkiye'nin her yerine ulaştırıldı"
Çiğ Köfte Şöleni'nin açılış konuşmasını yapan Sincik Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Meriç, "İnce bulguru, isotu ve türlü baharatların birleşimi sonucu emek isteyen yoğurma sonucu elde edilen eşsiz tat çiğ köfte, Sinciklilerin sayesinde Türkiye'nin her yerine ulaştırıldı. Sosyal sorumluluk projemiz ile ilçemizde birçok kişinin gelir kaynağı olan çiğ köfte için bir farkındalık oluşturmayı hedefledik. Bu kapsamda düzenlemiş olduğumuz yarışmaya katılan tüm yarışmacılarımıza ve tüm katılımcılara şükranlarımı sunuyorum" dedi.
Yarışmacılardan Metin Harıkçı ise, "Çiğ köfte denilince akla Adıyaman Sincik ilçesi geliyor. Son yıllarda Sincikli iş adamlarımız Türkiye genelinde adından söz ettirmeye başladılar. Bizler de Sincik ilçesinde yapılan çiğ köfte şölenine katıldık, güzel bir şölen oldu. Yarışmaya katılan 15 arkadaşımız gibi bizde elimizden geleni yaptık. Bu güzel şöleni organize eden herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Çiğ köftenin anavatanının Sincik olduğunu belirten Sincik Belediye Başkanı Mehmet Korkut, "Dünya çapında meşhur hale gelen milli yiyeceğimiz çiğ köfteyi hem tanıtmak, hem de burada yöresel anlamda nasıl yapıldığını göstermek adına güzel bir etkinlik düzenlendi. Bu güzel etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür ediyorum, bu tür etkinlikler devam edilmelidir. İnşallah önümüzdeki süreçte Sincik'te çiğ köfte festivalini de görmek istiyoruz. Dünya çapında isim yapmış çiğ köfte firmalarımızdan Sincik'te güzel bir festival yapmalarını bekliyoruz. Sincik, çiğ köftemizi dünyada hak ettiği yere taşıdı ve taşımaya devam ediyoruz. Artık çiğ köftenin anavatanı Sincik'tir diyebiliriz. Bunu sahipleniyoruz ve destekliyoruz. Bu güzel şölene emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de günde 250 tonun üzerinde çiğ köfte tüketildiğini biliyoruz"
Çiğköfte'nin yerli ve milli bir yiyecek olarak tescillendiğini ifade eden Sincik Kaymakamı Zafer Sağ, "Çiğ köfte Türkiye genelinde tüm damaklara hitap eden milli bir yiyeceğimiz. İçerisindeki malzemeler bakımından da tamamen yerli bir yiyeceğimiz. Bölgemizde çiğ köfte kültürü eskiye dayanan bir şey ama bunun piyasaya sürülmesi, Türkiye sınırlarını aşarak dünyaya tanıtılması Sinciklilerin gayretleri ve çalışmalarıyla olmuştur. Türkiye'de günde 250 tonun üzerinde çiğ köfte tüketildiğini biliyoruz, bu sektörün yüzde 70'i Sinciklilerin elindedir. Sincikliler çiğ köftenin sahibidir diyebiliriz. Bu anlamda komşu illerimiz ve bölgemizdeki diğer ilçelerimiz ve çiğ köfteye gönül vermiş bu lezzeti bilen herkesin birbirlerine destek vermeleri gerekiyor. Bugün Sincik'te yarışma olarak birincisini yaptık. İnşallah ilerleyen zamanlarda çiğ köfte festivali olarak devam eder ve tüm Türkiye'de ve dünyada çiğ köfte yenilen, bilinen bir damak lezzeti olarak devam eder. Bugünkü Çiğ Köfte Şölenine emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. - ADIYAMAN