Çiğli'de Alacakları Ödenmeyen İşçiler İş Bıraktı
İzmir'de, Çiğli Belediyesi'nin temizlik, park, bahçe ve idari işlerinde çalışan şirketi Kafesan A.Ş.kadrolu 600 işçi, ücret ve fark alacaklarının tamamı ödenene kadar işi bırakma eylemi başlattı.
İzmir'de, Çiğli Belediyesi'nin temizlik, park, bahçe ve idari işlerinde çalışan şirketi Kafesan A.Ş. kadrolu 600 işçi, ücret ve fark alacaklarının tamamı ödenene kadar işi bırakma eylemi başlattı. Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise "Bugün itibariyle tüm işçilerimizin hesaplarına 1200 ile 2000 TL arasında ücret yatırılmıştır. Yatırılan ücretle de işçilerimizin geriye dönük alacağının da yüzde 30'u yatırılmıştır. Kalan toplam alacak miktarı ise toplam 900 bin TL'dir. Söylendiği gibi 1 milyon 500 bin TL değildir" dedi.
2012 yılında da kişi başı 11 bin TL'yi bulan alacakları nedeniyle eylemler yapan işçiler yine benzer bir durumla karşı karşıya kaldı. Ücretlerin eksik yatması, geçmiş dönemlerden kalan ücret ve toplu iş sözleşmesi farklarından doğan alacakları nedeniyle Belediye'nin temizlik, park, bahçeler ve idari bürolarında çalışan işçiler bugün iş bıraktı. Şantiyede toplanan 300 işçi Çiğli Belediyesi önüne kadar 'İşçiyiz, haklıyız, kazancağız' sloganıyla yürüdü.
Çiğli Belediyesi önünde toplanan işçiler adına konuşan Kafesan'da örgütlü DİSK'e bağlı Genel-İş 5 No'lu Şube Başkanı Naci Çetin, "Kafesan işçileri borç yükü altındadır. Alacakları zamanında ve tam olarak ödenmiyor. Her ay işverenle ödemeler konusunda görüşmeler yapıyoruz. Sendikacılıktan çıktık, tahsilatçı olduk. Borçlar hiç kapatılmıyor, biraz ödeme yapılıyor. Bu ay geçmişe dönük alacaklarımız ödenmediği gibi, ücretlerimiz de yine eksik yattı. Vergi ayı olduğu için ödeme yapılmasını bekliyorduk. İşçiler alacaklarının tamamı ödenene kadar iş bırakma kararı aldı. İşyerlerine gidilecek, ancak hizmet üretilmeyecek. İşveren borcunun tamamını kapatacağını söylemişti. Bu sözünü tutmadı" dedi.
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise çok değil, sadaka değil alınterinin karşılığını istediklerini söyledi. Sarı, "Bunu size reva görenler utansın" dedi. Konuşmaların ardından işçiler işyerlerine döndü.
Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ise yaptığı yazılı açıklamada geriye dönük ücret farklarının bir yıl içinde ödenmesi konusunda daha önce sendika ile prensipte anlaşmaya varıldığını belirterek, "Bugün itibariyle işçi arkadaşlarımızın tek kuruş ücret alacakları yoktur. Var olan alacak geriye dönük toplu iş sözleşmesi farkıdır. Bugün itibariyle tüm işçilerimizin hesaplarına 1200 ile 2000 TL arasında ücret yatırılmıştır. Yatırılan ücretle de, işçilerimizin geriye dönük alacağının da yüzde 30'u yatırılmıştır. Kalan toplam alacak miktarı ise toplam 900 bin TL'dir. Söylendiği gibi 1 milyon 500 bin TL değildir. Dolayısıyla bugün yapılan eylem yersiz ve geçersizdir. Ancak seçim dönemlerinde bu tür işlerin olması doğaldır. Çalışan işçi arkadaşlarımızın arasında başka aday adaylarını destekleyenler mevcuttur. Sonuç itibariyle önemli olan iş barışının korunmasıdır ve biz bu konuda gereken özeni göstermeye devam edeceğiz" dedi. - İzmir