Haberler

Çin Lisansüstü Bursları Fuarı'nda Türk üniversitelerine ilgi

Abone Ol

Ali İhsan Çam - Çin'in başkenti Pekin'de yapılan Çin Burs Konseyi'nin düzenlediği Lisansüstü Bursları Fuarı'na katılan Çinli öğrenciler, Türk üniversiteleri, "Türkiye Bursları&qu...

Ali İhsan Çam - Çin'in başkenti Pekin'de yapılan Çin Burs Konseyi'nin düzenlediği Lisansüstü Bursları Fuarı'na katılan Çinli öğrenciler, Türk üniversiteleri, "Türkiye Bursları" ve "Mevlana" programına büyük ilgi gösterdi.

Pekin'deki Beyhang Üniversitesi'nde yapılan ve dünya genelinden 89 üniversite ve kuruluşun katıldığı fuarda, Türkiye'yi yedi üniversite ve kuruluş temsil ederken, üniversite ve kuruluşlar Çinli öğrencilere sağladıkları burs imkanları ve üniversiteleri hakkında detaylı bilgi verdi.

YÖK'ün yurt içi ve yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi programı olan Mevlana Değişim Programı büyük ilgi çekerken, 2010'da başlatılan "Türkiye Bursları" programı ile üniversiteler Türkiye'de yüksek öğretim üzerine tanıtım yaptı.

YÖK Akademik Değişim Programları Koordinatörlüğünden Yrd. Doç. Dr. Erdem Özlük AA'ya yaptığı açıklamada, programın 2013-2014 eğitim öğretim yılında faaliyete başladığını ve program kapsamında Türkiye'deki üniversitelerin yurt dışındaki üniversitelerle hem öğrenci hem de öğretim elemanı değişimi anlamında protokol imzalayacağını anlattı.

Pekin'deki fuarda beklemedikleri bir ilgi ile karşıladıklarını belirten Özlük, "Bizler bir derece sunmuyoruz. Eğitim aldıkları süre boyunca minimum bir, maksimum iki dönem Türkiye'de eğitim almalarını sağlayacak bu programı tanıtıyoruz" dedi.

Özlük, programı ekonomik olarak kendilerinin finanse ettiğini belirterek, Çin'de Mevlana eğitim protokolü imzalamış üniversitelerden gelecek öğrencilere 560 TL burs sağlayacaklarını kaydetti.

Yurt dışından gelen öğrencilerin Kredi Yurtlar Kurumu ile imzalanan bir protokol çerçevesinde konaklama sorununun da olmayacağının altını çizen Özlük, Türkiye'den Çin'e gelecek öğrencilere de aylık 840 TL'lik burs ödeyeceklerini kaydetti.

Özlük, iki taraftan da değişim programı çerçevesinde gelecek öğrencilerin harç parası ödemeyeceklerine de dikkati çekti.

Öğretim elemanlarının da en az bir hafta, en çok üç ay ders vermek için Çin'den Türkiye'ye, Türkiye'den de Çin'e gelebileceklerini anlatan Özlük, bu konuda en önemli unsurun üniversitelerin karşılıklı olarak Mevlana protokolünü imzalaması olduğunu vurguladı.

Fuara katılan İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Selman Arslanbaş, Çin devletinin dünyanın en çok yurt dışına öğrenci gönderen ülkesi olduğuna dikkati çekerek, Türkiye'nin bu pastadan aldığı payın çok düşük olduğunu kaydetti.

Arslanbaş, resmi verilere göre 300 civarında Çinli öğrencinin Türkiye'de, 1700 Türk öğrencinin de Çin'de eğitim gördüğünü ifade ederek, fuarda yaptıkları birebir görüşmelerin çok verimli geçtiğini, bunun da özellikle şubat döneminde yüksek lisans ve doktora tercihlerinde etkili olacağını düşündüğü söyledi.

- "Türkiye Burslarına" büyük ilgi

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Koordinatörlerinden Adem Günaydın, Çinli öğrencilerin Türkiye Burslarına yoğun bir ilgisi olduğunu belirterek, Çin coğrafyasından başvuruların her yıl arttığını vurguladı.

Pekin'in ardından Harbin ve Şanghay kentlerinde de eğitim fuarlarına katılacaklarının altını çizen Günaydın, Hong Kong'ta da eğitim yetkilileriyle görüşeceklerini söyledi.

Türkiye Burslarına başvurunun online yapılabildiğini anlatan Günaydın, dünyanın her yerinden bu vesileyle başvuru alabildiklerini kaydetti.

Günaydın, Türkiye Burslarına kabul edilen bir öğrencinin her ay belirli bir miktarda burs aldığına, bunun yanında devlet yurtlarında ücretsiz konaklama imkanına sahip olacağına işaret etti.

Burs alan öğrencilerin üniversitelere harç ödemeyeceğine dikkati çeken Günaydın, öğrencilerin Türkiye'nin ilk gelişi ve mezun olduktan sonra ülkesine dönüşünde uçak biletlerini de karşıladıklarını belirtti.

Günaydın, Türkiye Bursları programında yıllık belirli bir kontenjan belirlemediklerini ve ülkelerde başarılı gördükleri öğrencileri almaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Fuara YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ile katılan DEİK Eğitim Ekonomisi İş Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Aydın da dünyada 4 milyon civarında dolaşan öğrenci olduğunu, Çin'in de dünyada yurt dışına en çok öğrenci gönderen ülke konumunda bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de 2013 itibariyle 40 bin civarında yabancı öğrenci olduğunun altını çizen Aydın, dolaşımdaki 4 milyon öğrencinin 40 bininin Türkiye'de olmasını bir dezavantaj olarak niteledi.

Aydın, YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya ile bu bağlamda temaslarda bulunduklarını ve Çinli yetkililerle görüştüklerini belirterek, bürokrasiye takılan bazı unsurları tespit ederek bu tıkanıklıkların açılması yönünde çalışacaklarını ifade etti.

Aydın, Çin hükümetinin öğrencilere burs sağladığı kuruluşun başkanı dahil birçok görüşmede de Türkiye'ye daha fazla öğrenci gönderilmesi konusunda talepte bulunduklarını ve Türkiye'ye döndükten sonra çeşitli disiplinlerle paralel olarak temasları sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Çin'in başkenti Pekin'de yapılan ve daha sonra Harbin ve Şanghay kentlerinde devam edecek fuarın Pekin ayağına, YÖK'ün "Mevlana Değişim Programı" ve "Türkiye Bursları"ndan yetkililerin yanı sıra Pamukkale Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Siir Üniversitesi, Koç Üniversitesi ile İstanbul Aydın Üniversitesi katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Ali İhsan Çam Türkiye Pekin Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title