Haberler

Çivisiz Cami Yüzyıllardır Hizmet Veriyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bayburt'un Konursu beldesinde çivi kullanılmadan inşa edilen ve ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden olan Konursu Ulu Camisi, 203 yıldır hizmet veriyor.

Bayburt'un Konursu Beldesinde 1812 yılında çivi kullanılmadan inşa edilen, ahşap işçiliğinin en güzel örneklerinden Konursu Ulu Camisi asırlardır hizmet veriyor.

TUTKAL VE ÇİVİ KULLANILMAMIŞ

Kent merkezine 15 kilometre mesafedeki Konursu beldesinde, eğimli arazi üzerine kare biçimli inşa edilen dört ahşap destekli, ahşap tavanlı ve bölgesel özellikleri de taşıyan Konursu Ulu Camisi'ndeki ahşap malzeme, çivi ve tutkal kullanılmaksızın birbirine geçmeli biçiminde büyük ustalık gerektiren bir mimariyle yapılmış.

2 ASIRDIR MÜSLÜMANLARIN İBADETHANESİ

İki asırdır Müslümanların ibadethanesi olan Konursu Ulu Camisi, Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdıkları binlerce yıllık geleneğin ürünü kırlangıç tavanı, ceviz ağacından yapılan mahfili, minber ve vaaz kürsüsüyle ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini günümüze ulaştırıyor.

"TÜRKLERİN ORTA ASYA'DAN ANADOLUYA TAŞIDIĞI BİR GELENEK"

Bayburt Müftüsü Kemalettin Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayburt'un Anadolu'nun en kadim ve eski şehirlerinden biri olduğunu belirterek, Müslümanların Bayburt'ta camiler başta olmak üzere birçok eser inşa ettiklerini söyledi.Tarih boyunca Bayburt'un birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını, bu medeniyetlerin de kentte, kendi dönemlerine ait izleri taşıyan eserler inşa ettiklerini anlatan Aksoy, "Bayburt merkezde Ulu, Yakutiye, Tuzcuzade ve Zahit camileri, Demirözü ilçesine bağlı Gökçedere beldesinde, Akkoyunlular döneminden kalan Ulu Cami, merkeze bağlı Seydiyakup ve Çorak köylerinde tarihi camilerimiz var" dedi.Aksoy, il genelindeki tarihi camiler arasında mimarisiyle dikkati çeken en önemli yapının Konursu Ulu Camisi olduğuna işaret ederek, "Bu cami ahşap işçiliğiyle yapılmış. Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdıkları mimari bir özellik. Tamamen ahşabı oyarak, ahşap işçiliği geliştirilerek yapılmış ve hiç çivi kullanılmamış. Yine kubbesi bu tür ahşap camilerde meşhur olan kırlangıç kubbe" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE BENZERLERİ AZ"

Caminin Türkiye'de benzerlerinin az olduğunu vurgulayan Aksoy, "Bugün ne bu işçiliği yapabilecek ustayı ne de bu malzemeyi bulabiliriz. Şahane bir cami, insana huzur veriyor" dedi.Aksoy, caminin minaresi, çeşmesi, kuş sarayıyla asırlardır hala ayakta olduğunu kaydederek, "Konursu'nun en büyük camisi hala bu cami. Yapımından bugüne kadar hala ayakta. Bu mekanların kıymetini bilmemiz lazım. Allah bu camiyi yapıp bizlere bırakan, daha sonra burada namaz kılan, bu caminin tamirinde bulunan bütün kardeşlerimizden, büyüklerimizden, atalarımızdan razı olsun" ifadesini kullandı.


Kaynak: AA / Güncel

Kemalettin Aksoy Konursu Bayburt Dini Yerel Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (1)

YunusMobil-IOS:

İyi iyi güzel

Yanıtla00
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title