Haberler

Cizre Jitem Davasında Savcı Tüm Sanıkların Baraatını İstedi

Abone Ol

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda 'Cizre JİTEM davası' olarak bilinen, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın güvenlik nedeniyle Eskişehir'de yargılandığı davada mahkeme savcısı tüm sanıkların beraatını istedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde, 1993-1995 yılları arasında meydana gelen 20 faili meçhul cinayetle ilgili haklarında dava açılan ve kamuoyunda 'Cizre JİTEM davası' olarak bilinen, aralarında emekli Albay Cemal Temizöz ile Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ'ın da bulunduğu 8 tutuksuz sanığın güvenlik nedeniyle Eskişehir'de yargılandığı davada mahkeme savcısı tüm sanıkların beraatını istedi. Cizre JİTEM davasının Eskişehir'deki ikinci duruşması bugün 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Duruşma nedeniyle Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemleri aldı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Cizre eski Belediye Başkanı Kamil Atağ ile Burhanettin Kıyak, Fırat Altın, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Kukel Atağ ve Temer Atağ katıldı. 'Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, adam öldürmeye azmettirmek, adam öldürmek ve devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak'la suçlanan 8 sanık, suçsuz olduklarını söyleyerek beraatlarını talep etti. Eskişehir'de gezi parkı protestoları sırasında yaşamını yitiren üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesi olayını da soruşturan Eskişehir 2'inci Ağır Ceza Mhakemesi Savcısı Hakan Ali Erkan bugünkü duruşmada mütalaada bulundu. Savcı Erkan, yapılan kriminal incelemelerde silahların aralarında benzerlik olmadığını, tanıkların ifadelerinin ve olaylarla ilgili kesin, inandırıcı ve vicdani kanaate uygun delil bulunmadığını belirterek 8 sanığın ayrı ayrı beraatlarına karar verilmesini istedi.

Eskişehir 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, sanık ve mağdur avukatlarının savcının mütalaasına karşı beyanda bulunmak için süre istemeleri üzerine duruşmayı 5 Kasım 2015 tarihine erteledi.

Mağdur yakınlarının avukatlarından Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Ahmet Özmen, duruşma sonrası adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada savcının mütalaasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. Özmen şöyle konuştu:

"İddia makamı tarafından mütalaa verildi. Maalesef iddia makamı tüm sanıkların kendilerine isnat edilen tüm suçlardan beraatını talep etti. Bu talebi kabul edilebilir bulmamız akıl ve hizanla açıklamamız mümkün değildir. 90'lı yıllarda bizzat devletin kamu görevlileri tarafından evlerinden, eşlerinin yanlarından, anne, babalarının yanlarından, çocuklarının arasından alınıp, gözaltında kaybedilmiş, kafasına bir kurşun sıkılmak suretiyle yol kenarına atılmış veya işkence yapılarak öldürülmüş, gözaltındayken kaybedilmiş 21 tane maktulün bulunduğu bir dosyadan bahsediyoruz. İddia makamı gizli tanıkların beyanlarından vazgeçiyor olmaları nedeniyle beraat talebinde bulundu. Ocak 2014 tarihinde Diyarbakır'daki yargılamada Diyarbakır savcısı tarafından verilmiş bir mütalaa var. O mütalaada tüm sanıklar için 'adam öldürme, örgüt kurma ve silahlı örgüt üyesi olmak' suçlarından cezalandırılmaları istenmişti. Maalesef iddia makamı eski mütalaayı ortadan kaldırdı ve bunun yerine beraat talep eden yeni bir mütalaa sundu. Biz iddia makamının mütalaasını nasıl değiştirdiğini, verilmiş mütalaanın nasıl tam tersine bir mütalaa vermesini şaşkınlıkla karşılıyoruz."

Mağdur yakınlarının avukatları basın açıklaması yaparken bir grup sanık yakını avukatlara tepki gösterdi. Sanıkların ceza almaması gerektiğini söyleyen grup ile mağdur avukat ve yakınları arasında kısa süre tartışma yaşandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cemal Temizöz Kamil Atağ Eskişehir Cizre Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title