Çocuklar, Bu Projeyle Hayvan Dostu Oldular
Uludağ Üniversitesi'nin TÜBİTAK Bilim ve Toplum Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirdiği 'Hayvan Dostlarımızla Güzel Bir Yaşama Merhaba' projesi, çocukların hayvanlara bakış açısını önemli oranda değiştirdi.
Uludağ Üniversitesi'nin TÜBİTAK Bilim ve Toplum Destekleme Programı kapsamında gerçekleştirdiği 'Hayvan Dostlarımızla Güzel Bir Yaşama Merhaba' projesi, çocukların hayvanlara bakış açısını önemli oranda değiştirdi. Eğitim öncesinde 120 çocuğun 70'i 'Yavruları annelerinin yanından alabiliriz' ve 'Hayvanlar insanların eğlencesi ve oyuncağı olabilirler' yargılarına 'Evet' derken, eğitim sonrasında bu sayı 10'a geriledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Çocuk Merkezi'ne kayıtlı 7-10 yaş arasında toplam 120 çocuğun katılımıyla, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'nde uygulanan proje sona erdi. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ebru Yalçın'ın yürütücülüğünde eğlenceli biçimde uygulanan projeye katılan çocuklara sertifikaları, Rektörlük A Salonu'nda düzenlenen törende verildi.
Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Ebru Yalçın, sertifika töreninde yaptığı konuşmada, projenin TÜBİTAK Bilim ve Toplum Okulları tarafından desteklenen ilk veteriner projesi olduğunu belirterek, bu projeyle, şiddetin giderek tırmandığı günümüzde, çocuklarımıza, insan hakları gibi hayvanların da hakları olduğunu, iyi bir insan olabilmenin, iyi bir hayvan ve doğa dostu olmaktan geçtiğini anlatmaya çalıştıklarını, bunda büyük bir başarı sağladıklarını söyledi.
Projeye başlamadan önce çocuklara çeşitli sorular sorduklarını ve aynı soruları proje sona erdiğinde tekrarladıklarını anlatan Doç. Dr. Yalçın, "Eğitim öncesinde 120 çocuğun 70'i, 'Yavruları annelerinin yanından alabiliriz' ve 'Hayvanlar insanların eğlencesi ve oyuncağı olabilirler' yargılarına 'Evet' derken, eğitim sonrasında 'Evet' sayısı 10'a geriledi. Bu bizim için önemli bir başarıdır. Umarım bu proje, birçok projeye önder olur" dedi.
Törende, konuşmaların ardından çocuklara sertifikaları, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Engin Kennerman, Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Şube Müdürü Mehmet Şişman ve diğer öğretim üyeleri tarafından verildi. Ayrıca, projenin uygulamasında emeği geçen öğretim üyeleri ve personel de teşekkür belgelerini aldı.
NELER YAPILDI?
Proje boyunca çocuklara, hayvanların bedel dili öğretilerek doğru iletişimin yöntemleri gösterildi. Bu da 'Coffe', 'Kiraz' ve 'Mike' adlı köpeklerle doğa oyunları oynayarak, drama çalışmaları yaparak ve hayvanların sahipleriyle ilişkileri izlenerek yapıldı.
Geri dönüştürülebilen malzemelerden kedi-köpek kulübeleri hazırlayan çocuklar hayallerindeki hayvan dünyasını resimlerine aktardılar ve bol bol fotoğraf çektiler. Çocuklar ayrıca, mikroskopta mikrokosmosla tanışma fırsatı buldular.
Çocukların proje süresince yaptığı etkinliklerin ürünleri de Rektörlükte açılan sergiyle ziyarete açıldı. - Bursa