Haberler

Çocuklar İçin Rota Virüsü Uyarısı

Abone Ol

Türkiye'de özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishal dolayısıyla ölümlere, 500 bine yakınının da hastanede tedavi görmesine neden olan rota virüsüyle ile ilgili Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'den uyarı geldi.

Türkiye'de özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda ishal dolayısıyla ölümlere, 500 bine yakınının da hastanede tedavi görmesine neden olan rota virüsüyle ile ilgili Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl'den uyarı geldi. Hijyen koşullarına uymanın ishalle mücadelede etkili olduğunu dile getiren Kurugöl, ancak ishalin daha uzun süreli ve ileriki yaşlarda da beslenme bozulukluğu yaşatan türüne neden olan rota virisüyle mücadelenin en etkin yolunun, aşı olduğunu söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Nisan 2013 verilerine göre, Türkiye'de, 0-6 yaş arasındaki çocuklarda ishalin, yüzde 27.9 oranla en fazla görülen rahatsızlık türü olduğu belirlendi. İshalin daha uzun süreli ve hastanede tedavi gerektirecek kadar şiddetli geçmesine de, rota virüsünün neden olduğu saptandı. Türkiye'de yılda yaklaşık 500 bin çocuğun rota virüsünün neden olduğu ağır ishalden dolayı hastaneye gittiği, bunlardan 35 bin çocuğun yatarak tedavi görmek zorunda kaldığı, bazen ölüm vakalarının da yaşandığı belirtildi.

PROF. KURUGÖL'DEN AŞI TAVSİYESİ

Rota virüsüyle ilgili önemli araştırmalar gercekleştiren Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Kurugöl, bazı uyarılarda bulundu. Hijyen kurallarına uyulması durumunda diğer ishal türleriyle önemli ölçüde mücadele edilebildiğini söyleyen Prof. Dr. Kurugöl, 'Ancak rota virüsü vatandaşlarımız arasında pek bilinen bir rahatsızlık değil. Oysa 0-5 yaş arasındaki çocuklarda en fazla görülen rahatsızlık türü ishal ve bu ishale en fazla neden olan etken ise, işte bu rota virüsü. Maalesef bu virüsle mücadelede, sadece hijyen kurallarına uyma, temiz yiyecekler yemek de yeterli değil. Bu virüsün neden olduğu ishal hem uzun süreli devam ediyor hem de geç tedavi edilebildiği için çocuklarda, ileriki yaşlarda beslenme bozukluklarına da neden oluyor. Bunun için yapılması gereken tek şey günümüzde, çocuklara rota virüsüne karşı aşı yapılmasıdır dedi.

Rota virüsü aşısının Sağlık Bakanlığı'nın bu yöndeki şemasına girmesi gerektiğini de ifade eden Prof. Dr. Zafer Kurgöl, 'Dünyada ABD başta olmak üzere Bangladeş'e kadar 70 gelişmiş yada gelişmekte olan ülkede rota virüsü aşısı, aşı şemasına girmiş durumda. Bunu Dünya Sağlık Örgütü de destekliyor. Ancak bu aşı, bizde Sağlık Bakanlığı'nın aşı şemasına hala girmedi. Bu aşının o şemaya girmesi durumunda, ülkemizde çocuklar ishalin bu tehlikeli türünden korunabilecek. Bu aşıyı isteyen vatandaşlar eczanelerden temin ederek yaptırabiliyor ama birçok kişi bu virüsten haberi olmadığı için böyle bir yola gitmiyor. Sağlık Bakanlığı bir an önce böyle bir adım atmalı. Bunun yapılmasıyla, yılda 500 bir çocuğumuz da hastanelere gitmemiş olacak. Bu da bir ekonomik kazançtırö dedi. Prof. Dr. Zafer Kurugöl, 2008 yılında Malatya'da bu virüsten kaynaklanın bir salgının yaşandığını, yine geçen yıl da İzmir'deki bir çocuk hastanesinin yeni doğan servisinde bu virüsten dolayı çocukların rahatsızlık geçirdiklerini dile getirdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Bakanlığı Ege Üniversitesi Kurugöl Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title