Çocuklarda Diş Çürüklerine Dikkat
Diş Hekimi İsmail Özen, çocuklarda sık rastlanan diş çürüklerine karşı diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması uyarısında bulundu.
Diş Hekimi İsmail Özen, çocuklarda sık rastlanan diş çürüklerine karşı diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması uyarısında bulundu.
Çocukların çok erken yaşlarda diş çürükleri ile karşılaşabildiğini ifade eden Diş Hekimi İsmail Özen, neredeyse çocukların dişleri sürdükten 1-2 sene sonra çürümeye başladığını söyledi. Bu durumda ebeveynlere büyük görev düştüğünü ifade eden Özen, çocuklara diş fırçalama alışkanlıklarını kazandırması gerektiğinin altını çizerek, "Hatta daha diş fırçasını bile kullanmayı öğrenmeden büyüklerin tülbent veya yumuşak uçlu diş fırçası ile çocukların dişlerini fırçalamaları gerekiyor. Büyükler bu konuda dikkatli davranırsa çocukların dişlerinde çürük gözükme ihtimali azalıyor" dedi.
Özen, daimi dişleri sürmeye başladığı karışık dişlenme dönemi (6-12 yaş) arasında çocuklarda diş fırçalama alışkanlığının kazanılmaması ve şekerli gıdalar yemesi nedeni ile dişlerde çürükler oluştuğuna dikkat çekti. Bu çürüklerin daimi dişlerde olduğu için çocuğun ilerleyen dönemlerde bütün hayatını etkileyecek duruma geldiğini ifade eden Özen, "Önerimiz, çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren diş fırçalama hassasiyetini kazandırması. Bireylerin kendisinin de dişlerini fırçalaması gerekiyor. Çünkü çocuklar onu rol model olarak alıyor. Anne ve babalar dişlerine çok dikkat ediyorsa çocuklarda çoğu zaman dişlerini fırçalıyor oluyor" diye konuştu.
Daimi dişlerin çürümeye karşı direnci artırmak için film tabakası şeklinde koruyucu dolgu yapıldığını ifade eden Özen, bunu daha çok 6-11 yaş arasındaki çocuklarda uyguladıklarını söyledi. Süt dişleri çürüyen çocuklarda uygulanacak tedavinin alttaki dişin sürme dönemine göre değiştiğini ifade eden Özen, konuşmasına şöyle devam etti: "Daimi dişin çıkmasına 2 seneden fazla varsa o zaman süt dişte olsa çekmiyoruz ve üzerine dolgu yapıyoruz. O süreyi atlatmaya çalışıyoruz. Eğer çekersek alttaki daimi diş sürme zamanından daha geç sürüyor. Dişlerin ağızdaki düzeni bozulduğundan dişlerde kayma olabiliyor. Bu da ilerde düşlerin sürmemesine ya da ağızda çapraşık diş oluşmasına neden olan durum meydana getirebiliyor. Bu anlamda çocukların 6 ayda veya sene 1 defa diş hekimince kontrol edilmesinde fayda var." - TOKAT