Haberler

Çocukluğumdaki Yaz" Sergisi Açıldı

Abone Ol

Ziyaretçilerini çocukluk anılarındaki yazlara doğru zaman yolculuğa çıkarmayı amaçlayan "Çocukluğumun Yazı" isimli sergi açıldı.

Ziyaretçilerini çocukluk anılarındaki yazlara doğru zaman yolculuğa çıkarmayı amaçlayan "Çocukluğumun Yazı" isimli sergi açıldı.

Emaar Square Mall'de açılışı gerçekleştirilen sergide, 8 ünlü ismin çocukluk ve yaz konseptiyle tasarladığı eserleri bir araya geldi.

Sergi Derin Mermerci, Elvin Levinler, Nevşin Mengü, Pınar Sabancı, Şirin Ediger, Tuba Ünsal, Umut Eker ve Yağmur Kızılok'un yaz aylarında çekilen çocukluk fotoğrafları, özel yerleştirme sanatıyla oluşturulan alanları, video çalışmaları ve heykelleriyle ziyaretçileri zaman yolculuğa çıkardı.

Eserler arasında en dikkat çeken bölüm Şirin Ediger'in çocukluğundaki "Hapsolmuş" adını verdiği yatak odası oldu. Ediger, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarını ailesiyle birlikte yurtdışında geçirdiklerini belirterek, Türkiye'ye ziyarete geldikleri zaman, arkadaşları olmadığı çevresiyle iletişim kurmakta zorlandığını anlattı.

Ediger, Türkiye'de olduğu günlerde odasından çıkmadığını belirterek, "Zor ve içine kapanık bir çocukluk geçirdim. Buradaki bana ait alan anneannemin yazlığındaki odamı temsil ediyor, orada bütün gün oturup televizyon seyreder, tek başıma bir yaz geçirir, yalnız ve izole bir durumdaydım." şeklinde konuştu.

Günümüzle kendi dönemindeki çocukluğu değerlendiren Ediger, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim hayatımız sokakta geçiyordu, şimdi biraz daha ekran ve bilgisayar başında geçen hayatlar söz konusu. Bunun iyi-kötü değerlendirmesini yapacak kadar uzman değilim ama çocukların yaşantısında biraz daha planlı ve aileler tarafında programlanmış bir şekilde yaşadıklarını gözlemliyorum. Her şey kapalı kutular yani evler içerisinde gerçekleşiyor. O yüzden biraz daha kişisel gelişime yönlendiriliyor çocuklar ama sokakta da çocukların öğreneceği çok şey var diye düşünüyorum. Bunu dengelemeye çalışmak, çocukları korunaklı ama çok da tehlike arzetmeyen yerlerde arkadaşlarıyla veya yalnız başına bırakmak, sokakta oynamasını sağlamak görevimiz."

"Geçmişin gerçekliğini kendimce anlatmaya çalıştım"

Sergiye katkıda bulunan isimlerden Tasarımcı Umut Eker ise davetlileri "Ne sıcak bir yazdı" isimli çalışmasıyla, çocukluğunda yaşadığı evin oturma odasına götürdü.

Eker, 1980'li yılların izlerini taşıyan oymalı vitrin, sandalye, tüplü televizyon ve porselen takımlarından oluşan sergisiyle geçmişin samimiyetini günümüze taşımak istediğini aktararak, "Teknolojiden uzak oluşumuzu, geçmişin verdiği gerçekliği kendimce anlatmaya çalıştım. Çünkü o döneme ve çocukluğuma ait çok fazla done ve detay var. Geçmiş, daha net, berrak ve temiz görüntülere sahip. Günümüzde ise bunlar biraz daha dejenere olmuş durumda. Teknolojiyi hepimiz severek kullanıyoruz ama eskiler ve eski olan bir çok şey bence daha güzel, bizler de bunları kokularla, görüntülerle hatırlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Oyuncu Elvin Levinler de insanların çocukluğuna ait olan anıları başkalarıyla paylaşmanın çok özel bir durum olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Günümüzle kendi çocukluğumu kıyasladığım zaman aradaki fark ve kopukluğu farkediyorum çünkü çok önceki jenerasyondan olmadığımız halde şimdiki çocuklukla kopuk olduğumu düşünüyorum. Diyafondan çağıran annem, sokakta oynadığım arkadaşlarım, gecenin geç vaktine kadar saatlerce dışarıda oynadığımız günler çok güzeldi. Şuan kendi çocuğum olsa çocuğuma bunları yaşatamayacağımı biliyorum. Onun için bir yandan içim burkuluyor, diğer yandan özlemle çocukluğumu andım böyle karışık duygular içerisindeyim. Benim için bu sergiyle geçmiş günlerimi getirmiş, videoları hazırlarken geçmişe dönmüş oldum. Sadece kendim için bile çok güzeldi sergide yer almak."

Sergi, 31 Ekim'e kadar Emaar Square Mall Sanat Galerisi'nde ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Derin Mermerci Şirin Ediger Umut Eker Square Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title