Haberler

Çöken Evinin Yerine Yenisini Yapıyor

Abone Ol

Rize'de bir süre önce zemininde su seviyesinin yüksek oluşu nedeniyle meydana gelen kaymalar sonucu çöktüğü belirlenen 4 katlı binanın yerine yenisi yapılıyor.

Rize'de bir süre önce zemininde su seviyesinin yüksek oluşu nedeniyle meydana gelen kaymalar sonucu çöktüğü belirlenen 4 katlı binanın yerine yenisi yapılıyor. Zeminde herhangi bir inceleme yaptırmadan 3 katlı bina inşaatı başlatan İbrahim Kaplan, "Ustalara baktırdım, zemin sağlam dediler" şeklinde konuşurken İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri ise, zemin etüdü olmadan inşaata başlanmasının doğru olmadığını söylediler.

Dışarı çıktılar, bina çöktü

Olay, Yağlıtaş Mahallesi'nde 22 Haziran'da meydana geldi. İbrahim Kaplan'a ait 4 katlı bina, kolonlardaki çatlakları farkeden ev sakinlerinin yapıyı terk etmesinden kısa süre sonra büyük bir gürültü ile çöktü. İbrahim Kaplan (65), eşi Ayten (60), oğlu Ömer (33) ve gelini Senem (30) büyük şans eseri evi zamanında terk ettikleri için kurtuldu.

Yeraltı suyu kaymalara neden olmuş

1980 yılında kaçak olarak inşa edildiği ortaya çıkan binanın enkazında incelemeler yapan Rize İnşaat Mühendisleri Odası yetkilileri, beton kalitesinin çok düşük olduğunu belirledi, zemindeki yeraltı su seviyesinin kaymalara neden olması sonrasında binanın öne hareket ederek kendisini taşıyamadığını ve bu nedenle de çöktüğünü saptadı. Odanın raporunda ayrıca, kolonlarda ince demir kullanıldığı, yapının temelinin hafriyattan kaçınılması nedeniyle sağlam zemine ulaşılmadan yapıldığı görüşüne de yer verildi.

"Ustalara baktırdım, zemin sağlam dediler !.. "

Evinin yıkılmasının ardından komşusunda kalan İbrahim Kaplan, arazisinde bu kez 3 katlı bir binanın inşaatını başlattı. Rize Belediyesi'nden ruhsat alan Kaplan'ın yeni binasının temel kazısında daha önceki binanın çökmesine neden olan yeraltı suyunun yine çıktığı öğrenildi. Çöken bina ile ilgili olarak, "Alnımıza böyle yazılmıştı, çektik" değerlendirmesinde bulunan İbrahim Kaplan, yeni bina ile ilgili zemin etüdü yaptırmaya gerek duymadığını söyledi. Zeminin sağlam olduğunu iddia eden Kaplan, "O zamanki inşaatta demirler 12 'likti. Şimdi 18 ve 20'lik demirle özel çimento kullanıyorum. Ustalara baktırdım, zemin sağlam dediler. Belediye de bana bir şey söylemedi. Onların sağladığı iş makinesi ile zemini bulduk. İnşaata başladım" diye konuştu. Kaplan, "Olay sırasında herkes geldi ama Belediye dışında kimse yardımcı olmadı. Öldüm mü kaldım mı arayan soran yok. Komşumda kalıyorum. Verilen sözler yerine getirilmedi" diyerek dert yandı.

Zemin etüdü yapılmadan inşaata başlamak doğru değil

İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı Murat Yazıcı ise, daha önce hazırladıkları raporda binanın yıkılmasının nedenlerini açıkladıklarını belirterek, zemin etüdü yapılmadan bina inşaatına başlanmasının doğru olmadığını söyledi. Belediyenin verdiği ruhsatı inceleyeceklerini, ardından bölgede teknik inceleme gerçekleştireceklerini ifade eden Yazıcı, incelemelerde eksiklik tespit edilmesi halinde inşaatın durdurulması için gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title