Haberler

Çoruh Havzasında Çiftçilere Erken Uyarı Sistemi

Abone Ol

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği projeyle Çoruh havzasında bulunan Erzurum'un Oltu, Uzundere ve İspir ilçelerinde çiftçilerin yararlanması için 'Erken uyarı sistemi' kuruldu.

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (KUDAKA) desteklediği projeyle Çoruh havzasında bulunan Erzurum'un Oltu, Uzundere ve İspir ilçelerinde çiftçilerin yararlanması için 'Erken uyarı sistemi' kuruldu. Toprak ile havadaki nem, sıcaklık derecesi, yağış, don gibi olaylarla hastalıklar, Tortum Şelalesi'nin yanına kurulan erken uyarı sistemi sayesinde öğrenilecek. Elde edilen bilgiler uzman ekipler tarafından değerlendirilecek ve SMS yolu ile çiftçilere ulaştırılacak. Uzundere İlçe Tarım Müdürü Kürşat Yıldız, "Çiftçi, erken uyarı sistemi sayesinde don, hastalık gibi nedenlerden artık zarar görmeyecek" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve KUDAKA tarafından desteklenen 'Gökten dört elma düştü' projesiyle Çoruh havzasında bulunan Oltu, Uzundere, İspir ilçelerine ikişer olmak üzere toplam 6 erken uyarı sistemi kuruldu. Erken uyarı sistemlerinin çiftçinin hizmetine girmesi nedeniyle Uzundere ilçesinde bulunan Tortum Şelalesi önünde bir tören düzenlendi.Erken uyarı sistemi konusunda çiftçileri bilgilendiren Uzundere Gıda, Tarım ve hayvancılık Şube Müdürü Kürşat Yıldız, bitki sağlığı ile mücadele programı kapsamında hazırladıkları projenın çiftçilere önemli katkılar cağlayacağını bildirdi. Kürşat Yıldız, şunları söyledi:

"Tahmin ve erken uyarı sistemi, havanın, toprağın sıcaklık, yağış, rüzgar, nem değerlerini anlık ve uzun süreli kayıt altına alıyor. Elde edilen değerler, bitkisel üretim için yorumlanıyor ve üreticiye SMS yolu ile gönderilerek gerekli önlemlerin alınmasını sağlıyor. Erken uyarı sistemi, meyve, sebzelerin hastalıklarını önceden tahmin edebiliyor. Sistem sayesinde koruyucu zirai ilaçlamalar objektif veriler doğrultusunda yapılacak ve hastalık etmenleriyle mücadelede optimum fayda sağlanacaktır. Ayrıca sulama miktarını hesaplıyor, meteorolojik ölçümlerle don uyarısı yapıyor. Üretici, sistem sayesinde 5 günlük hava durumunu görerek zirai faaliyetine yön verir. Çiftçi, erken uyarı sistemi sayesinde don, hastalık gibi nedenlerden artık zarar görmeyecek."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar da sağlıklı ve dengeli beslenme talebinin güvenli gıda tüketiminin önemini artırdığını bildirdi. Piyasaya sürülen ürünlerin sağlıklı ve güvenilir olması gerektiğine işaret eden Akar, artık tüketicinin de bilinçli davrandığını belirtti. Çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir üretimin yapılmasını hedef aldıklarını anlatan Osman Akar, böylece doğal kaynakların iyi korunacağını, elde edilen ürünlerin sertifikalandırılarak tüketiciye ulaştırılacağına vurgu yaptı.

Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ise erken uyarı sisteminin yaygınlaştırılmasının son derece faydalı olacağını belirtti. Turizm ve seracılık yapılan Uzundere ilçesinin bir cazibe merkezi olmasını hedeflediklerine dikkati çeken Kaymakam Hacı Arslan Uzan, doğa harikası Tortum şelalesinin rehabilite edilmesi ve çevre düzenlemesi için 450 bin lira harcayacaklarını bildirdi.

Tortum Şelalesi önünde düzenlenen törene Vali Yardımları Haktan Gökçekuyu ile Mehmet Levent Kepçeli, Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan, Oltu Kaymakamı Gökhan Zengin, Narman Kaymakamı Murat Eren, Tortum Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Uzundere Belediye Başkanı AK Partili Halis Özsoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Selami Keskin, kurum müdürleri ile çiftçiler katıldı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Uzundere Tortum İspir Oltu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title