Haberler

Çorum'da Ödes Projeleri İçin Tanıtım Toplantısı

Abone Ol

Çorum'da, Özürlü Destek Programı'nın (ÖDES) açılışı yapıldı.

Çorum'da, Özürlü Destek Programı'nın (ÖDES) açılışı yapıldı. Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki 11 ili (Amasya, Artvin, Bayburt, Çorum, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon) kapsayan ÖDES Proje programına Çorum iki projeyle katıldı.

ÖDES programı kapsamında Çorum'da kabul edilen 'Neden Özürlü Doğsunlar?' ve 'Engelsiz Eğlenerek Yaşıyorum' projeleri tanıtıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından ülkemizde ilk defa uygulamaya konulan ÖDES kapsamında Çorum'da kabul edilen 'Neden Özürlü Doğsunlar?' ve 'Engelsiz Eğlenerek Yaşıyorum' projelerinin açılış ve tanıtım toplantısı Anitta Otel'de yapıldı. Proje açılış toplantısına Çorum Valisi Vali Nurullah Çakır, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri

Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Vali Nurullah Çakır'ın eşi Cemile Çakır, Vali Yardımcısı Hamdi Bolat, Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ömer Altınkeser, Sakatlar Derneği Çorum Şube Başkanı Yusuf Hoşnut ile birlikte Çorum'daki özürlü derneklerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda Valilik Proje Koordinasyon Merkezi'nden Seyfettin Zengin tarafından ÖDES Programı kapsamında kabul edilen 'Neden Özürlü Doğsunlar?' ve 'Engelsiz Eğlenerek Yaşıyorum' projeleri hakkında genel bilgiler verdi. Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ise müdürlük olarak engelli öğrencilere yönelik yaptıkları proje ve çalışmalardan bahsetti.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ise, Valilik olarak Çorum'da engellilere yönelik yürütülen çalışmalardan bahsederek, hükümetin sosyal devlet anlayışı gereği engellilere yönelik başarılı çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.

Açılış programı kapsamında Çorum'da ÖDES kapsamında desteklenecek olan iki projenin tanıtımı ve sunumu yapıldı. Programda 'Neden Özürlü Doğsunlar?' projesinin sunumu Proje Koordinatörü Eyüp Uçar tarafından yapılırken, 'Engelsiz Eğlenerek Yaşıyorum' projesi ise hazırlanan tanıtım slaydı eşliğinde katılımcıların bilgisine sunuldu. ÖDES kapsamında desteklenecek olan bu iki proje için toplam 140 bin 181 TL ödenek ayrıldı.

ÖZÜRLÜLER İÇİN ULAŞILABİLİRLİK VE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Çorum'da kabul edilen 2 projesinin açılış programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, genel müdürlük olarak özürlüler için ulaşılabilirlik ve istihdama yönelik 2 büyük proje hazırladıklarını bildirdi. Çorum'da bu projeleri hazırlayarak hayata geçiren başta Vali Nurullah Çakır ve kurumların yetkililerini tebrik eden Genel Müdür Çiftçi, Çorum'un bir dahaki sefere daha fazla proje hazırlayabilecek kapasitede olduğunu söyledi. Konuşmasında

bakanlık ve genel müdürlük olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Dr. Çiftçi, daha önce 5 bakanlık dahillinde çalışmalar yapan müdürlüklerin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çatısı altında birleştirildiğini söyledi. Bu birleşmeden sonra önemli çalışmalara imza atıldığını kaydeden Çiftçi, Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak özürlüler için ulaşılabilirlik ve istihdam olmak üzere 2 büyük projelerinin olduğunu söyledi.

Öncelikli gündemin ulaşılabilirlik olduğunu dile getiren Çiftçi, özürlülerin bir yere ulaşmasını sağlamadıktan sonra onları hayata katmanın mümkün olmayacağını kaydetti. Özürlüler Kanunu'nun 2005 yılında çıktığını belirten Çiftçi, "Daha önce İmar Kanunu olmasına karşın 2005 yılında çıkan Özürlüler Kanun ile yerel yönetimlere ve bütün kamu kurumlarına çok ciddi sorumluluk getirildi. Umuma açık hizmet veren her türlü yapılar, açık alanlar, binalar ve toplu ulaşım araçları 2005 yılından itibaren yedi yıl

içinde özürlülerin ulaşabilirliğine uygun duruma getirilmesi gerekmektedir. Bu süre Temmuz 2012'de doluyor" dedi.

Ulaşılabilirlikte gerekli çalışmaları yapmayan yerel yönetimlerin Temmuz 2012'den sonra özürlülerle yasal olarak karşı karşıya geleceklerini ifade eden Çiftçi, "Özürlüler kamu binalarını kullanamıyorsa o kurumun idari yöneticisine dava açabilecek" dedi.

Normal hayatın içinde özürlülerin kullanacağı alanların yüksekliği ve eğitimi gibi değerlerin çalışmalarının tamamlandığını belirten Çiftçi, bu konuda ülke genelinde bir standart getirildiğini aktardı. Ulaşılabilirlik konusunda bölge toplantıları yaptıklarını bildiren Çiftçi, "Kaldırım, kamu binalardaki rampalar, toplu taşıma araçları gibi alanlarda belki geçmişe yönelik tamamını değiştiremeyebiliriz ama gelecekte yapılacak yeni alanlarda engelliler için farkındalık oluşturabiliriz" ifadelerine yer

verdi.

ENGELLİLER GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak diğer büyük projelerinin de engellilerin istihdamı olduğunu söyleyen Çiftçi, "Engellilerimiz artık gün yüzüne çıkacak. Devlet engellilere destek veriyor. Bazı aileler ise bundan geçimini sağlıyor. Ancak artık engellilerimizi evlerinden çıkaracağız. Eve kapanmak yerine kendi ayakları üzerinde duracaklar. Bu konuda ilk uygulama Özürlü Memur Seçme Sınavı (ÖMSS) olacak. Dünyada ilk defa yapılacak ÖMSS'de işitme, görme ve bedensel engellilerimiz 3 farklı

grupta sınava girecek. Daha önce KPSS yapılıyor. Oradaki sonuca göre devlet kurumlarına personel alınıyordu. Bundan sonra doğru kişiler kurumlarda istihdam edilecek. Her kurum ihtiyacı olduğu engelli elemanı alacak. Engellilerimiz de imkanları oranında çalışacak. Diğer yandan özel sektörü teşvik edici çalışmalar yapıyoruz. Bilgilendirmeler, iş ortamına göre istihdam gibi çalışmalar üzerinde çalışamalar yürütüyoruz" diye konuştu.

"Çorum'DAN DAHA ÇOK PROJE BEKLİYORUM"

Konuşmasında Çorum'dan kabul edilen projelerle ilgili de açıklamalarda bulunan Çiftçi, "Çorum'dan ÖDES kapsamında kabul edilen 2 projeyi çok önemsiyoruz. Bunlardan birisi özürlülüğün önlenmesine yönelik "Neden Özürlü Doğsunlar" projesi, bir diğeri de engellileri sosyal hayata katmaya yönelik "Engelsiz Eğlenerek Yarışıyorum" projesidir. Bir dahaki sefere Çorum'un 2 değil 200 projeyle katılacağını biliyorum. Bundan sonra Çorum'dan daha çok proje bekliyorum. Bu 2 proje umut ediyorum ki sonuç olarak çok

başarılı olacak. projenin hazırlanması ve yürütülmesinde emeği geçen başta Sayın Vali Nurullah Çakır ve ekibini kutluyorum" şeklinde konuştu.

NEDEN ÖZÜRLÜ DOĞSUNLAR PROJESİ

Bayat ilçe merkezi ve 36 köyünde yaşayan 18-25 yaş arası bekar bireyler ve ebeveynlerine düzenlenecek seminerlerle eğitim vererek, akraba evlilikleri sonucu ortaya çıkan özürlü doğumlarının akraba evliliklerini önleyerek azaltılması hedefleniyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek projenin proje ortakları arasında Bayat İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayat Belediyesi, Bayat İlçe İl Özel İdaresi ve Bir Adım Bir Umut Rehabilitasyon Merkezi yer alıyor.

ENGELSİZ EĞLENEREK YAŞIYORUM PROJESİ

Çorum ve ilçelerinde yaşayan hafif, orta ve ağır düzeydeki zihinsel engellilerin belirlenecek branşlarda verilecek spor eğitimleri ile sosyal yaşamdaki rollerinin yeterliliklerinin artırılması, bağımsız spor faaliyetleri gerçekleştirmesi, engellilerin bir grubun üyesi olmaları, takım ruhunun gelişmesine katkıda bulunması ve eğitime katılacak engellilerin ailelerinin bilgilendirilmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Çorum Özel Eğitime Muhtaç Zihinsel ve Spastik Çocukları Koruma Derneği ile Zübeyde Hanım Gençlik ve Spor Kulübü Derneğinin proje ortağı olduğu bu projede Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülecek.

Programın ardından Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi tarafından huzurevi, kız ve erkek yurdu ile Engelsiz Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milli Eğitim Müdürlüğü Nurullah Çakır Aylin Çiftçi Politika Güncel Çorum Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title