Çorum Sağlık Müdürlüğünde Gerçeği Aratmayan Tatbikat Yapıldı
Çorum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 20 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen 6.UMKE Bölge Eğitim Kampı tatbikatında, Dr. İsmail Yücel, UMKE ve çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.
Ülkemizin coğrafik ve jeolojik yapısına bakıldığında afetlere maruz kalma potansiyeli oldukça yüksektir. Son yüzyılda yaşanan afetler 50 milyon insanımızı etkilemiş 100 bin'in üzerinde can kaybı oluşmuş,250 bin kişi sakatlanmış,1 milyon bina çökmüş, 5 milyon insan evsiz kalmıştır. Afetlerden en az zarar görmenin temel koşulu ne kadar hazır olduğunuzdur. Hazırlık aşamalarından birisi de, müdahale ekiplerinin hazır halde tutulması olacaktır.
Bu amaçla; UMKE (Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri) ilk olarak 1999 depreminden sonra afet ve olağanüstü durumlarda sağlık hizmetlerinin yalnızca hastanelerde verilmesinin yeterli olmayacağı düşüncesi ile ortaya çıkmıştır. UMKE afet bölgesinde görev yapabilecek özellikte, yeterli tıbbi donanıma ve müdahale becerisine sahip sağlık personelinden oluşmaktadır. Amaç afete maruz kalmış kişilere doğru ve çabuk müdahale etmek, ölü ve yaralı sayısını en aza indirgemektir. Depremlerdeki ölümlerin % 80'inin ilk saatler içinde olduğu düşünüldüğünde; eğitim almış ve tam donanımlı UMKE timlerinin doğru ve hızlı müdahalesi büyük önem kazanmaktadır.
Ülkemizde UMKE Faaliyetleri 2012 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından 21 bölgeye ayrılmıştır. Her bölgeden koordinatör bir il seçilerek eğitim ve tatbikatlar koordinatör iller tarafından yürütülmektedir.Her yıl seçilen bir ilimizde, yıllık UMKE kamp ve tatbikatları düzenlenerek ekip faaliyetleri sürekli canlı tutulmaya çalışılmaktadır.
Bu doğrultuda; 2013 UMKE faaliyet Planı kapsamında Ankara Bölgesi 6.UMKE Bölge Eğitim ve Tatbikat Kampı, 18-20 Eylül 2013 tarihlerinde Çorum ili birlikte Ankara, Çankırı, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Kastamonu illerinden katılan UMKE gönüllüleri ile birlikte İlimiz Osmancık İlçesi Başpınar Yaylasında gerçekleştirildi. Kampa 7 İlden 153 UMKE Personeli katılmıştır. Kamp süresince doğa yürüyüşü gerçekleştirilmiş, Crush Sendromu, Multiple Travmalı Hastaya Genel Yaklaşım,CPR ve Afetlerde Resusitasyon, İLYAD Algoritmaları, Afetlerde Stres Yönetimi konularında uygulamalı eğitimler verilmiştir. Ayrıca gece tatbikatları ile farklı vakaların değerlendirilmesi sağlandı.
20.09.2013 Cuma Günü Osmancık İlçesinde Tüm İllerin katılımı ile birlikte bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi ve tatbikat sonunda tüm katılımcılara katılım belgeleri verildi.