Çözüm Süreci
Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı, Ahmet Taşgetiren, "Niyetimiz barış arzusunu, duasını seslendirmek."
Akil İnsanlar İç Anadolu Bölgesi Heyeti Başkanı, Ahmet Taşgetiren, "Niyetimiz barış arzusunu, duasını seslendirmek. İkincisi de ulaştığımız toplum temsilcilerinin sürece ilişkin kanaatlerini varsa kaygılarını almak. Bir iletişim ortamı doğsun istiyoruz" dedi.
Heyet, Hilton Otel'de sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantının açılışında konuşan Heyet Başkanı Taşgetiren, Türkiye'de 30 yıldan beri kan dökülmesine yol açan bir süreç geçirildiğini, bunun sona ermesi için bazı gelişmeler yaşandığını anımsattı.
Yıllarca Türkiye'de anaların ağladığını ifade eden Taşgetiren, "Bu 'anaların ağlamaması' ifadesi çok kullanılıyor. Bazen kelimeler klişe hale geliyor. Bu söz öyle klişeleşecek, içimizde yankı bulmayacak bir ifade değil. Analar bağrını dövmesin, saçlarını yolmasın da diyoruz. Analar, bacılar, nişanlılar, gelinler çok ağladı, çok saçlarını yoldu" diye konuştu.
Hükümetin terörün sona ermesi için birtakım temaslar sürdürdüğünü belirten Taşgetiren, silahların devre dışı kalması, ülkede devlet dışında silaha sahip herhangi bir odağın kalmaması noktasında bir çaba olduğunu kaydetti.
Bu kapsamında akil insanlar heyeti oluşturulduğunu anlatan Taşgetiren, şöyle devam etti:
"Bizlerden hizmet talebi oldu. Niyetimiz barış arzusunu, duasını, dileğini seslendirmek, ikincisi de ulaştığımız toplum temsilcilerinin sürece ilişkin kanaatlerini varsa kaygılarını almak. Bir iletişim ortamı doğsun istiyoruz. Buralardaki görüşmeleri not alıyoruz, 15 günde bir hükümet yetkilileriyle görüşme olacak. Bir durum değerlendirilmesi yapılacak. İki ayın ardından bu kurduğumuz temaslar Başbakana sunulacak."
Taşgetiren, salonda farklı duyarlılıkları olan sivil toplum kuruluşlarının bir arada olduğunu belirterek, her şeyin konuşulmasını ancak herkesin birbirini anlayacağı nitelikte dile getirilmesini istediklerini vurguladı.
Salondan kucaklaşarak çıkmayı dilediklerini ifade eden Taşgetiren, şunları kaydetti:
"Buradan birbirimizin elini sıkarak, bir memleket hizmeti yapmış olmanın huzuru içinde ayrılalım. Sürecin yanlışlarını düzelten daha olumlu öneriler getirin. Sonuçta bir hükümet var. Bu hükümet de demokratik platformda insanların yüzüne bakmak zorunda. Bir adım atarken insanlar attığı adımı nasıl algılıyor, bunu görmek ve değerlendirmek durumunda. Kayseri'nin sesini doğru olarak yansıtmaya gayret edelim."
Heyetin sivil toplum kuruluşu temsilcilerine söz verdiği sırada, salonda bulunan bazı kişiler tepki gösterdi. Polisin güvenlik önlemi aldığı toplantı, tepki gösteren kişilerin ayrılmasından sonra devam etti.
Diğer katılımcılar, yaşananlardan dolayı heyetten özür diledi.
Heyet Başkanvekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Barıştan bahsetmek için gelen bizler her şeyi bıraktık, geldik. Bu sohbetleri yaparken bir dizi koruma altına alınmak zorunda kalıyoruz. Ülkenin böyle olmasından rahatsızım. Karşılıklı konuşabilmeliyiz. Sizler bu salonda yaşananlar karşısında itidal ile sağduyu gösterdiniz. Bir çatışmaya yol açmamanın nereden geçtiğini gördük" diye konuştu.
Programda söz alan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri süreçle ilgili düşüncelerini dile getirdi. - KAYSERİ