Haberler

Çözüm Süreci

Abone Ol

Güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar yasaklı olan yayla ve meraların çözüm süreci kapsamında hayvancılığa açılması, Hakkari ve ilçelerindeki besicilerin yüzünü güldürdü Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Yılmaz: "Bu yıl mera ve yaylaların hayvancılığa açılması, çiftçimizi daha fazla cesaretlendirerek hayvancılığa yönlendirdi"

MESUT VAROL - Güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar yasaklı olan yayla ve meraların çözüm süreci kapsamında hayvancılığa açılması, Hakkari ve ilçelerindeki besicilerin yüzünü güldürdü.

Yaşanan terör olayları nedeniyle yayla ve meraların çiftçiler tarafından kullanılamaması, özellikle Doğu Anadolu Bölgesinde tarım ve hayvancılığı bitme noktasına getirdi.

Yasaklı yayla ve meralara güvenlik gerekçesiyle uzun yıllar çıkamayan çiftçiler, farklı iş kollarına yönelirken, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bölgedeki hayvancılığın iyileştirilmesi adına geliştirilen projeler de sonuçsuz kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaklaşık 8 ay önce başlattığı çözüm süreci ile rahat bir nefes alan bölge halkı, adeta bitme noktasına gelen tarım ve hayvancılık faaliyetlerine yeniden başladı.

Silahların sustuğu bölgede, özellikle yayla ve meralar üzerindeki yasağın kaldırılmasıyla hayvancılığa ağırlık veren çiftçiler, uzun bir aradan sonra ilk kez bereketli yaylalara çıkma fırsatı buldu.

İlkbahar döneminden itibaren sürülerini yaylalara çıkaran hayvan yetiştiricileri, geniş ve verimli arazilerde otlattıkları hayvanlarından büyük verim elde etti.

Geçen yılki verilere göre kuruma kayıtlı 416 bin küçükbaş, 30 bin dolayında da büyükbaş hayvan bulunan Hakkari'de, bu yıl hayvan sayısında yüzde 50 artış yaşandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayla ve mera yasağının kalkmasıyla kayıtlı küçükbaş hayvan sayısının 615 bin, büyükbaş hayvan sayısının da 50 bin olduğunu söyledi.

"Bu yıl mera ve yaylaların hayvancılığa açılması, çiftçimizi daha fazla cesaretlendirerek hayvancılığa yönlendirdi" diyen Yılmaz, yörede kayıt altında bulunmayan hayvanlarla birlikte toplam sayının 900 bin civarında olduğunu ifade etti.

Yayla ve meraların uzun yıllar kullanılmamasının yanı sıra çetin kış koşulları ve ilkbahar döneminde etkili olan yağışların bölgedeki verimi artırdığına değinen Yılmaz, Hakkari ve bölgenin diğer illerinde hayvancılığın yeniden canlılık kazanması için gerekli olan tüm şartların yeniden oluştuğuna işaret etti.

-Çobanların en rahat dönemi oldu

İlkbahar döneminde sürülerini çıkardıkları yayla ve meralardan havaların soğumasıyla dönmeye başlayan çobanlar ise bu yıl çözüm süreci ile meslek hayatlarının en rahat dönemini yaşadıklarını dile getirdi.

Geçmiş yıllarda yaşanan çatışmalar nedeniyle büyük korku içinde görevlerini yaptıklarını anlatan çobanlar, şimdiden gelecek yılın hesabını yapmaya başladıklarını kaydetti.

İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıktaki Suüstü köyünde çobanlık yapan Nejdet Aslan, çözüm süreciyle beraber bölgeye huzur geldiğini bildirerek, bu yıl kendileri açısından rahat ve huzurlu, hayvanları açısından da verimli bir dönem geçirdiklerini belirtti.

Beklentilerinin bundan sonraki yıllarda da rahat bir dönem geçirmek olduğunun altını çizen Aslan, "Çözüm sürecinin devam etmesini ve hem bölgemize hem de ülkemize barışın gelmesini en çok biz çobanlar istiyoruz. Barış ve huzur herkes için olmalı" dedi. - Hakkari

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Hakkari Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title