Haberler

Çözüm Sürecinde Yol Haritası Taslağı 6 Adımdan Oluşuyor

Güncelleme:
Abone Ol

Çözüm sürecinin en kritik aşamasını ifade eden 'silahlara veda'ya ilişkin yol haritası taslağı 6 başlık altında düzenlendi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken'in, "Yol haritasının bir taslak sayfasını gördük" diyerek işaretini verdiği yol haritası taslağının 6 adımdan oluştuğu ve en kritik takvimin şubat ayındaki geri çekilme olduğu belirtiliyor.

ÖCALAN "15 EKİM'E KADAR BEKLERİZ" DEMİŞTİ

HDP'nin İmralı Heyeti'nde yer alan TBMM Grup Başkanvekili İdris Baluken dün "Yol haritasının bir taslak sayfasını gördük" demişti. Baluken'in kamuoyu ile paylaştığı bilginin, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan aracılığıyla geçtiğimiz hafta yaptığı "Çözüm için 15 Ekim'e kadar biz bekleriz... Ondan sonra da yapacağımız bir şey kalmaz" açıklamasında vurguladığı '15 Ekim' tarihine iki gün kala gelmesi dikkat çekti. Hükümetin çözüm süreci taslağında "PKK'nın Türkiye dışına çıkışının" yol haritasının önemli ayaklarından biri olarak yer aldığı öğrenildi. PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği, çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün "Etkin eylemsizlik" kararı alması öngörülüyor.

TASLAK 6 ADIMDAN OLUŞUYOR

Cumhuriyet gazetesinde yer alan haberde, Baluken'in işaretini verdiği yol haritası taslağının 6 adımdan oluştuğu ve en kritik takvimin şubat ayındaki geri çekilme olduğu belirtiliyor. Baluken'in Meclis'te düzenlediği basın toplantısının ardından HDP grup odasında parti yöneticileri ve milletvekilleri bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulundu.

Edinilen bilgilere göre taslak 6 maddelik bir takvimden oluşuyor. Buna göre ilk aşamada geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İzleme ve Koordinasyon Kurulları hayata geçirilecek. Taslakta öngörülen takvimde en kritikaşamayı, ikinci adım olarak şubat ayında gerçekleşmesi planlanan geri çekilme oluşturuyor.

Bunun ardından atılacak diğer adımlar da şöyle sıralanıyor:

- Geri çekilmeye bağlı olarak PKK'nin Türkiye'ye karşı silah kullanmaktan vazgeçtiğini açıklaması.

- Geri dönüşlerin sağlanması.

- Geri dönenlerin rehabilitasyon ve topluma kazandırılması.

- PKK'lıların tamamı değil ancak bazı isimlerine aktif siyaset yapma olanağının sağlanması yolunda yasal idari adımların atılması.

'GERİ DÖNENE SİYASET YOLU'

PKK'lı grupların Türkiye dışına çıkışının, Şubat ayında başlayabileceği ve bu çıkışın tamamlanmasının ardından, örgütün "etkin eylemsizlik" kararı alacağı öngörülüyor. "Aralarında Irak Kürdistan Bölgesi ile Avrupa'da yaşayan bazı PKK'lı üst düzey yöneticilerin de olduğu isimlerin Türkiye'ye dönmeleri, geri dönenlerin rehabilitasyonu ve bazılarına aktif siyaset yolunun açılması" başlıklarının da taslakta olduğu vurgulanıyor. Ayrıca TBMM'de Öcalan'ın sıklıkla vurgu yaptığı "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" benzeri bir komisyon ile süreci izleyecek İzleme Komisyonu kurulması da planlanıyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Mehmet Öcalan İdris Baluken Türkiye Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (48)

ALİ HAYDAR:

HAZIR MISINIZ? PKK''LI KÖPEKLERE VEKİL MAAŞI VERMEYE? TBMM TV''DE CANLI İZLEMEYE? BU MECLİSTEN SAYIN ÖCALANA SELAM OLSUN DİYE BAŞLAYAN CÜMLELERE? SİZİN MİDENİZ BUNLARI ALACAK HALE GELDİYSE AFİYET BAL ŞEKER OLSUN EY TÜRK MİLLETİ!

Yanıtla4083
CENK:

Hayırlı olsun Vatana Millete enazından karşılıklı devam ediyor çözüm süreci yasanan şiddet olaylarına son verelim sagduyu , kürt türk kardestir . .

Yanıtla3313
kerem:

1 senedir aynı haber eve dönüş filan fistan sonuç neymiş göremedik

Yanıtla141
milliyetçi hareket:

4 yıldır atama bekliyoruz. ataması yapılmayan öğretmen arkadaşlar pkk kontenjanından yararlansın. bugüne kadar yerden yere vurdukları işsiz öğretmenleri dikkate almayan akp hükümeti pkk yı kendi insanından daha üstün tutuyor. vatan hainleri yine iş başında. hayırlı olsun.

Yanıtla232
Eski Akpli:

bu devletin acizliği böyle. bir bebek katiline diz çöken hükümet. katil 15ine kadar süre veriyor bizim aciz hükümet yapma ağam dercesine taslak getiriyor. devleti iki paralık ettiniz. ama gün gelecek o pkklılar sizi aynı yere gömeceğiz

Yanıtla627
CEM:

güzel bir adım enazından çözüm süreci karşılıklı devam ediyor yasanan tüm olaylara ragmen .

Yanıtla2012
ZAZA:

NİCKİNE HEWAL YAZAN HERİF FAŞİSTLİK NEDİR BİLİRMİSİN? FAŞİSTLİK GÜNEYDOĞUNUN BAZI YERLERİNE TEK PARTİ DIŞINDA DİĞER PARTİLERE BİLE DAYANAMAMAK DEMEKTİR. FAŞİSTLİK TÜRK BAYRAĞINDAN BİLE RAHATSIZ OLMAK DEMEKTİR. FAŞİSTLİK TOPLU HALDE AKPYE MHPYE SALDIRMAK DEMEKTİR İŞTE GERÇEK FAŞİST VE IRKCILAR SİZLERSİNİZ. KÜRT IRKCLIĞI FAŞİSTLİĞİ BU ÜLKENİN SONU OLACAK BU ÜLKEYİ SİZLER BÖLECEKSİNİZ.

Yanıtla920
Abdullah:

HECELEYELİM TE-RÖ-RİST-TEN DOST OL-MAZ. BAZI ANLAMAYAN AHMAKLAR İÇİN YAZIYORUM. CAN ÇIKAR HUY ÇIKMAZ. BUNLARIN ZATINDA ANARŞİ, ŞİDDET, KAN. . . VAR. BUNLARI DÜZELTEMEZSİNİZ.

Yanıtla127
adıymanlı:

Bu Ülkeyi Kürtler Ve Türkler Hep Birlikte Düşmana Karşı Savaştılar İki Taraf Kanını Canını Ortaya Koydular Bu Ülke Kürdistan Diye Kurulsaydı Türkler Ayaklanmazmıydı Bizde Savaştık Neden Hakkımız Yok Dilimizi Yaşayamıyoruz Demezmiydi Kürtler Haklılar Empati Kursaydınız Hiç Kimse Ölmezdi. . . Tek Vatan 2 Millet neden olmasın kardaş

Yanıtla1414
POYRAZ:

Bu Pkkya bu kadar taviz verenlere yazıklar olsun. Hepimiz Çözümden yanayız Şehitlerimizin Kemiklerini sızlatmadan çözüm. Bunlar Ülkeyi tehdit ediyor

Yanıtla1017
Tüm 48 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title